šah uz školu

Ni 'trener svih trenera' nije mogao protiv Garija Kasaprova

30.12.2018 u 11:36

Bionic
Reading

U sklopu projekta 'Šah uz školu', a pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, u Kristalnoj dvorani zagrebačkoga hotela 'Westin' nekadašnji svjetski šahovski prvak, legendarni Garry Kasparov odigrao je simultanku protiv šesnaestorice protivnika i opet ostvario maksimalan omjer od 16-0.

Miroslav Ćiro Blažević, ili kako mu mnogi tepaju 'trener svih trenera', ni ovog puta nije uspio pružiti jači otpor, baš kao ni košarkaš Franjo Arapović. No, zato su Ivan Dorian Molnar i mladi Lovre Mahečić zadali Kasparovu mnogo briga, koje je on uspio riješiti tek nakon neuobičajeno dugog razmišljanja.

  • +10
Garry Kasparov odigrao simultanku s poznatim osobama i šahistima Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

To im je veliki kompliment, posebno za Lovru Mahečića, jednog od pobjednika kvalifikacijskog turnira održanog u 'Westinu' u prijepodnevnim satima. Preko 150 učenika iz hrvatskih osnovnih škola, pa čak i iz Slovenije sudjelovalo je na turniru 'Šah uz školu', a pobjednici su dobili priliku da odmjere snage s nekadašnjim svjetskim prvakom.

Posljednji su u areni ostali mala Lara Marija Žagar i iznenađujuće dobri Osječanin Renato Vince i Vlado Jukić. Na otvaranju simultanke potvrđena je vijest o održavanju najjačeg svjetskog šahovskog turnira u 2019. godini u Hrvatskoj.

Na turniru 'Top 12' sudjelovat će najbolji svjetski šahisti predvođeni svjetskim prvakom Magnusom Carlsenom.