KOMENTAR TJEDNA

Ni dva mjeseca nisu trebala da si Štimac skoči u usta

21.09.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Iako je otišao s mjesta čelnika Udruge klubova Prve HNL, Igor Štimac, glavni kreator ideje proširenja lige na 16 klubova, na velika se vrata vratio u domaći nogomet. I to kao 'spasitelj' kluba kojem ni osam kola nije dovoljno da osvoji barem jedan bod

I dok se na početku sezone još koliko toliko govorilo o besmislici proširenja lige, sada je ona već duboko arhivirana i zaboravljena. Nažalost, svaka europska utakmica koju igraju naši klubovi, bude strah od blamaže ili vraćanja u realnost.

Kakve to veze ima s Prvom HNL? Velike. I to su odmah ustvrdili svi komentatori nakon poraza 'modrih' protiv Anderlechta. Razlog je vrlo jednostavan. Dinamo, kao ni prijašnjih sezona dok je bilo 12 klubova, a posebno ni sada kada ih je čak 16, nema ozbiljnijeg konkurenta, koji bi ga mogao natjerati i da igra ozbiljniji nogomet.

'To je veliki problem, jer na europskim utakmicama vladaju drukčije okolnosti. Često sam o tome govorio, na međunarodnoj sceni sve je puno tvrđe, gušće, daleko je teže proći... Da malo karikiram, kao da se radi o dva različita sporta', rekao je Dinamov trener Kruno Jurčić.

Dakle, dok se kod nas neće igrati ozbiljniji nogomet, ni u Europi nećemo biti konkurentniji pa će se događati da u Hrvatskoj ligi solidna Rijeka gubi od Luksemburžana. Ali i da se Dinamo s njima poigra te ih 'pukne' sa 6:0.

Štimac je na sva usta govorio kako će se kroz Ligu 16 afirmirati mlađi igrači te kako će klubovi moći igrati bez pritiska. Međutim, upravo je idejni začetnik proširenja Lige, odmah po preuzimanju Zagreba sugerirao dovođenje starijih i iskusnijih igrača.

'Vidjeli ste kako djeluje Hajduk nakon samo tri tjedna rada s novim trenerom. Mi smo samo četiri dana radili na korekcijama u igri i ispravljanju uočenih nedostataka. Nema mjesta panici, ovoj momčadi ne treba galama i vika s klupe. Kroz treninge i s nekoliko pojačanja, u prvom redu mislim na napadača Krunu Lovreka, i mi ćemo krenuti naprijed', okrenuo je ploču Igor Štimac. Pridružila mu se i Rijeka, koja je dovela veterane Đalovića i Nastju Čeha, ali i Štimčeva prva ljubav Hajduk, koja je za trenera dovela stranca.

Naravno, protiv dovođenja svih spomenutih igrača nemam apsolutno ništa. Dapače, to i podržavam jer je riječ o dobrim igračima, ali sada se postavlja pitanje kako to da i Štimac popušta pod 'pritiskom rezultata'. Zbog vrlo jednostavnog razloga, jer i Medić (NK Zagreb), i Turčić (NK Rijeka) i Svaguša, to jest Kerum (HNK Hajduk) očekuju rezultate.

Štimac je za ozdravljenje nogometa trebao sugerirati ono što je Igor Tudor, nakon samo tri tjedna rada s Rejom zaključio – da se osposobe omladinski pogoni te da u njima više ne igraju djeca bogatih i slavnih, već oni koji to svojim znanjem, a ne financijama, zaslužuju. Isti ti mladi igrači doveli bi se do stanja da mogu nositi dres Dinama, Hajduka ili Slaven Belupa te biti konkurentni Anderlechtu, Temišvaru ili Red Bull Salzburgu kroz filtre mlađih kategorija, a potom i eventualne posudbe po drugoligaškim natjecanjima (u kojima su bili i igrači poput Bilića, Butine, Bišćana) te uz stručnu podršku majstora poput Reje i Tudora.