ivana kapitanović sasvim iskreno

Posebno emotivan istup kapetanice hrvatske reprezentacije koja je zbog ozljede propustila EP u rukometu: Ispričala bih vam jednu priču. Istinitu. Nadasve nevjerojatnu...

  • Autor: Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 22.12.2020 18:02
  • Objavljeno 22.12.2020 u 17:59
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Montaža: tportal.hr / RONALD GORSIC / CROPIX

Ivana Kapitanović (26) najbolja je hrvatska rukometašica za 2019. godinu i kapetanica reprezentacije. No, zbog teške ozljede i operacije koljena popularna Kapi nije mogla nastupiti na Euru na kojemu su naše 'kraljice šoka' osvojile povijesnu broncu za hrvatski ženski rukomet. Zato je Ivana na stranicama Hrvatskog rukometnog saveza pisala inspirativne kolumne, a ova posljednja je posebno emotivna te ju prenosimo u cijelosti

'Ispričala bih jednu priču. Istinitu. Nadasve nevjerojatnu. Nadam se da mi nijedna od cura neće zamjeriti, ali spomenula bih Ćamilu.

Pročitali ste sigurno zadnjih dana puno članaka o njoj, dobri duh reprezentacije, težak put, Mostarka, dvije godine ozljede i još puno toga.

Izdvojila bih je možda jer i sama prolazim period ozljede, ali najviše jer me njen put podsjeća i mogu ga usporediti s putem BRONČANE HRVATSKE rukometne reprezentacije!

Vesela Mostarka, emotivna jako prije svega došla je u hrvatsku reprezentaciju. Mnogo osuđivanja je prošla zbog toga ne samo ona nego i njena obitelj pri odlasku u Hrvatsku bez obzira na to što bosanska reprezentacija nije postojala. Naučili smo je himnu, to je bilo prvo što je naučila. Još u mlađim kategorijama sam joj rekla moraš znati himnu ako želiš igrati za Hrvatsku. Naučila je, odmah, na prvom okupljanju, bez pogovora, možda i zbog straha, možda i poštovanja.

'Prošle smo mlađe kategorije, rodilo se prijateljstvo, nastavilo se niz godina i traje još uvijek. A onda jedan dan zadesila ju je ozljeda. Nazvala je u suzama, plačući i jecajući: 'Puklo je osjetila sam puklo je…'

  • +6
  • +3

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija, EP 2020., dodjela medalja

Izvor: Profimedia / Autor: HENNING BAGGER / AFP / Profimedia

Šest mjeseci borbe s koljenom, ostala je pozitivna Ćana bez mana u svakom trenutku. Slavili smo mjesece koji prolaze i željno iščekivali njen povratak. Prva utakmica nakon duge pauze... Iščekivanje, uzbuđenje… Početak utakmice...

Ćamila na podu… Koljeno!!! Šok i nevjerica, isto koljeno, drugi put zaredom! Zovemo, ne javlja se… Danima se ne javlja… Svi smo zabrinuti, Ćamila u dalekoj Mađarskoj bez odgovora. Sigurna sam da je u tim trenucima dotakla dno svog života. Onako kako ja ne mogu opisati emocije ponosa i sreće kad sam je gledala cijelo ovo prvenstvo, tako se riječima ne može opisati njeno stanje tada, loše stanje. Ne mogu ni zamisliti što joj je sve prolazilo kroz glavu…

Emotivna, krhka Ćamila zasukala je rukave; mentalno se izdigla iznad svoje uzastopne ozljede i drugi put zaredom posvetila se oporavku ozljede koljena.

  • +21
  • +18

Slavlje hrvatskih rukometašica, EP za rukometašice 2020. hrvatska ženska rukometna reprezentacija

Izvor: Profimedia / Autor: HENNING BAGGER / AFP / Profimedia

Svi će reći što je drugo mogla… Ali koliko ih se samo ostavilo rukometa zbog ozljeda. I ona je možda dok je po drugi put učila hodati razmišljala o tome, bilo joj je teško, iznimno teško, na rubu da poludiš…. Poludiš, ali prohodaš. Prohodaš, protrčiš, proigraš. I vraća se drugi put nakon duge dvije godine! Ona krhka Ćamila postaje čvrsta, stabilna osoba, potpuno novo izgrađena, a kako i ne bi pakao je prošla. Sezona prekinuta radi korone, još i to rekla je!!

Prima zanimljivu ponudu, jednog od najboljih klubova u Europi, mog i njenog aktualnog kluba, francuskog Metza. Govorili su: 'Kapi nije ona spremna za to, prevelik je to izazov.' Nisu vjerovali. Odgovarala bi im da mora igrat s najboljima da se vrati kao najbolja. Imala sam potpuno povjerenje u nju. I nikad u ni jednom trenutku nije podbacila. I znala sam da neće. Znala sam da će objeručke uhvatiti dobivenu priliku i dat sve od sebe da je ne ispusti i da ne razočara…

I evo je… Najveća rukometna scena Europe. Europsko prvenstvo. Ne ispušta priliku i dovodi Hrvatsku do povijesnog uspjeha. BRONČANA MEDALJA! Ali nije ju osvojila samo Ćamila. Osvojilo je zajedništvo. Osvojilo je međusobno poštovanje i ljubav. I velika borba!

  • +15
  • +12

Doček hrvatskih rukometašica

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Alan Grubelić/ Croatia Airlines

Ćamila koja je veliki prijatelj prije svega, prošla je sa mnom najljepše trenutke karijere, bila uz mene, uz moje rame (Final 4, Najbolja rukometašica Hrvatske).. Prošla je sa mnom i ove godine najteži trenutak moje karijere, veliki šok i ozljedu. Rekla je da ne želi otići bez mene, da ne želi igrati bez mene, rekla sam joj da se ostavi mene i da tamo ide igrati sad za mene!!!

Tijekom prvenstva poslala mi je poruku kasno u noći: 'Trudim se, trudim se i dajem još više nego što mogu, jer znam koliko bi se ti trudila!'

I to Vam je osvojilo medalju. Ni Ćamila, ni Tea, ni Vale ni Lara ni Keti ni Ana… Nego borba jedna za drugu. Zajedništvo, ravnopravnosti i ponešto rukometa.

Gradili smo, gradili i sagradili. Sagradili smo broncu!!! I nećemo dopustiti da itko to sruši. Nećemo jer želimo nadograđivati. I nadogradit ćemo! Ja, nadam se, u dobro poznatoj, prirodnoj ulozi. Hvala Hrvatskom rukometnom savezu na ovoj novinarskoj ulozi koju su mi dodijelili ovo prvenstvo. Nadam se da nisam razočarala ukazano povjerenje.

Kao što nisu ni One! Moje velike brončane cure! Hvala Vam!'

Vaša Kapi <3

Ivana Kapitanović

Ćamila Mičijević predaje brončanu medalju s EP-a Ivani Kapitanović

Ćamila Mičijević predaje brončanu medalju s EP-a Ivani Kapitanović

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Spomenimo na kraju i to kako je Ivana Kapitanović u ponedjeljak na zagrebačkom aerodromu dočekala naše rukometašice po povratku u Hrvatsku, a 'kraljice šoka' svojoj su kapetanici priredile novi šok! Iz Danske su joj donijele najvrjedniji dar - brončanu medalju! Samo za nju! Kao da je s njima bila na terenu na svakoj utakmici... Broncu oko vrata predala joj je naravno Ćamila Mičijević uz glasno skandiranje ostalih rukometašica. Ma što reći? Kraljice su do samog kraja ostale - kraljice! Svaka čast!