jedan od junaka

Nevjerojatan podatak otkriva važnost Dominika Livakovića, Hrvatska je s njime nepobjediva

17.11.2019 u 14:43

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija šesti će put igrati na europskim prvenstvima. Taj plasman osigurala je subotnjom pobjedom 3:1 nad Slovačkom na prepunoj Rujevici. Iako se nakon 90 minuta slavilo, prvih 45 minuta donijelo je brigu. Ali na svu sreću, Hrvatska je tada imala Livakovića na golu

Bila je Hrvatska dominantnija, stvarala prigode, ali do Dubravkinog gola nije našla put. Zato je 19-godišnji Boženik šokirao Hrvatsku i njezine navijače. A tko zna, da nije bilo Livakovića na golu, nakon tog stanja šoka, možda su Slovaci mogli i 'podebljati' prednost.

Ipak, u drugom dijelu Dalićeva je momčad naplatila sve te s tri pogotka preokrenula rezultat i stigla do sigurne pobjede, odnosno potvrde plasmana na Euro 2020.

>> Luki Modriću najveće zasluge, ali Dalić je već afirmirao petoricu igrača za budućnost od kojih je jedan posebno veliko iznenađenje

Hrvatska je tijekom ovog kvalifikacijskog ciklusa upisala pet pobjeda, dva remija (u gostima kod Azerbajdžana i Walesa) te poraz (kod Mađarske).

  • +41
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina E, 9. kolo, Hrvatska - Slovačka Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

No ono što upada u oči jest podatak da s Dominikom Livakovićem na golu Hrvatska nikad nije gubila. A Dinamov golman, od svog debija za A reprezentaciju, koji se dogodio 11. siječnja 2017. godine, na golu reprezentacije bio je devet puta.

S time da je u tih devet utakmica primio tek šest golova, a ni u jednoj utakmici više od jednog.

Prva je utakmica, protiv Čilea, bila prijateljskog karaktera. U regularnih 90 minuta završila je 1:1, ali potom je nakon raspucavanja s bijele točke Čile slavio 5:2. No, druga, na praznoj Rujevici, već je imala predznak službena, a s druge strane bila je opasna i izuzetno jaka Engleska. I u toj utakmici Livaković je radio čuda, odnosno kupio veliko povjerenje izbornika Dalića.

U ovim je kvalifikacijama priliku čekao do trećeg kola, jer dotad je na golu bio Lovre Kalinić. Međutim, njegov status u klubu, odnosno neigranje natjerali su izbornika na promjene, a što se pokazalo odličnim potezom.

Nastavi li Livaković u istoj formi braniti za Dinamo i u Ligi prvaka, odnosno prvenstvu, sigurni smo da će i ljeto 2020. godine dočekati kao hrvatska 'jedinica'. Posve zasluženo.

  • +13
Hrvatski nogometaši slave odlazak na Euro 2020 Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL