POSEBNE OKOLNOSTI

Nesuđeni Beograd, nesuđeni finale

28.01.2012 u 21:32

Bionic
Reading

Hrvatska je, znaju već i ptice na grani, u Beogradu odbačena u borbu za europsku rukometnu broncu, dok će domaćin igrati dvoboj za zlato

Nema sumnje, da se isti ovaj dvoboj igrao u sličnim arenama u Budimpešti, Ljubljani, Beču ili Bratislavi, na put bi krenulo tisuće navijača iz Hrvatske. Kao, uostalom, nedavno u Novi Sad. No, organizatori su svjesno zakomplicirali situaciju s ulaznicama i interes je okopnio.

Od otprilike tisuću navijača njih tristotinjak je ušlo u dvoranu, dok je tolika brojka jednim potezom policijskog prsta vraćeno s Bajakova nazad u Hrvatsku. Većina prisutnih koja je čekala na granici imala je valjane potvrde za kupljene ulaznice, neki čak i same ulaznice, ali prolaza nije bilo. Elite su odlučile da se potencijalno opasniji dio navijača vrati kući i razlozi nisu bili važni.

Atmosfera koju su priredili Srbi u Hrvatskoj bi se nazvala skandaloznom. Uslijedilo bi barem deset javnih ograđivanja od ružnih skandiranja kakva su se na račun Hrvata orila iz beograskog navijačkog pakla u kojemu reprezentacija Hrvatske nije imala šanse. Suci su odradili dio posla kada je Hrvatska prijetila odlaskom na ležerniju prednost, i dečkima se ne može pretjerano zamjeriti što su završnicu dočekali kao 'probušeni baloni'. Osvoje li u nedjelju broncu protiv Španjolske, zaslužuju aklamaciju čestitki. Protiv Srbije u onakvoj areni nije se moglo. Ponove li navijači i suci prezentaciju i u finalu, niti Dancima se ne piše dobro.

Više od pola navijača vraćenih s granice dvoboj je pogledalo u obližnjem Vukovaru na središnjem trgu, a prisustvo oko 150 BBB-a u gradu heroju nije donijelo nikakav sigurnosni rizik. Unatoč bolnom porazu, sve je prošlo bez ikakvih okršaja.

Treba reći kako su u Beogradu organizacijski učinili sve što je u njihovoj moći (nogometni navijači u prvim redovima uz parket, masovno puštanje navijača bez ulaznica u dvoranu, desetkovanje broja hrvatskih navijača...) da uđu u finale EP-a i projekt je urodio plodom.

Vrlo dobra momčad - sa sjajnim golmanom Darkom Stanićem koji je u drugom poluvremenu sve 'skidao' - imala je orkan od 20.000 navijača u leđa i izbacila je moćnu Hrvatsku.

Na Olimpijskim igrama u Londonu, primjerice, neće biti favoriti, ali u Beogradu su u petak bili nepobjedivi. Hrvatima jednostavno nije bilo suđeno boriti se za zlato, kao niti većini njihovih navijača da prisustvuju utakmici godine 'ovih prostora' koja će teško biti nadmašena sve do kraja prosinca.