UVJERLJIVA POBJEDA

Nepobjedivoj braći Sinković novo svjetsko zlato!

06.09.2015 u 16:27

Bionic
Reading

Valent i Martin Sinković obranili su svjetsko zlato uvjerljivom pobjedom u finalu SP-a dvojca na pariće održanom ove nedjelje u francuskom Aiguebeletteu. Damir Martin u finalu samaca završio je peti...

Hrvatska veslačka braća pokazala su još jednom da nemaju konkurenciju u svojoj disciplini. Kao i u prethodnim utrkama na SP-u, stigli su Valent i Martin Sinković do uvjerljivog trijumfa, a utrka je bila riješena već na samom početku, jer su naši veslači jurnuli prema naprijed i više ih nitko nije mogao stići.

Iza hrvatskog dvojca srebro je pripalo litvanskoj postavi (Rolandas Mascinskas i Saulius Ritters) dvije sekunde zaostatka, a bronca Novozelanđanima (Robert Manson i Christopher Harris) s tri sekunde slabijim vremenom.

Braća Sinković u dvojcu na pariće nastupaju od prošle godine, te su osvojili naslove pobjednika Svjetskog kupa za 2014. i 2015. godinu, te naslov svjetskih prvaka lani u Amsterdamu.

Ovim trijumfom Sinkovići su izborili i plasman na Igre u Riju, gdje će također biti apsolutni favorit za zlanu medalju.

'Uvijek je nakon ovako iscrpljujućih utrka teško pronaći prave riječi, ali vjerujemo da je naše veslanje reklo sve i da je zlato zasluženo u našim rukama. Osjećaj je uistinu savršen. Biti na krovu svijeta zapravo je potvrda vašeg rada i odricanja i svega onoga za što živite tih šest i nešto minuta. Tijekom cijele utrke smo bili sigurni u sebe i kontrolirali smo situaciju. Iako smo bili favoriti sve posade su odlične i velika konkurencija koju nikada nismo i nećemo podcijeniti, oni su nas i gurali do zlata i zapravo njihovi dobri rezultati su i nama motiv da budemo još bolji,' rekao je Martin iza utrke.

'Najvažnije je ići korak po korak! Nakon ovog Svjetskog prvenstva i još jednog zlata možemo početi s pripremom i razmišljanjem o Riu! Jako smo ponosni na ostvarene rezultate i ne mislimo stati na ovome, puno je toga još pred nama,' dodao je Valent Sinković.

Damir Martin, kojemu je ovo prva sezona kako nastupa u samcu, u finalu je bio peti, ali on je svoj plan ispunio već samim plasmanom u finale čime je osigurao nastup na OI u Riju sljedeće godine. Također, on je osvojio naslov europskog prvaka u Poznanju krajem lipnja.

Zlato u samcu pripalo je Čehu Ondreju Syneku, koji je uspio pobijediti Novozelanđanina Mahea Drysdalea, aktualnog olimpijskog pobjednika iz Londona te peterostrukog svjetskog prvaka u ovoj disciplini. Bronca je otišla Litvancu Mindaugasu Griskonisu.

Braća Sinković, Damir Martin i David Šain bili su članovi našeg trofejnog četverca na pariće. Oni su, među ostalim, bili zlatni na SP 2010. u Novom Zelandu i na SP 2013. u Južnoj Koreji, te srebrni na OI u Londonu 2012. godine.

Dvojac na pariće:

1. Hrvatska 6:03.33

2. Litva 6:05.31

3. Novi Zeland 6:06.73

4. Njemačka 6:07.08

5. Australija 6:12.60

6. Francuska 6:13.40

Samac

1. Ondrej Synek (Češ) 6:54.76

2. Mahe Drysdale (NZL) 6:55.10

3. Mindaugas Griskonis (Lit) 6:57.64

4. Olaf Tufte (Nor) 7:03.74

5. Damir Martin (Hrv) 7:04.48

6. Angel Fournier Rodriguez (Kuba) 7:04.82