ponosan bez obzira na rezultat

Nenad Gračan nije se skrivao od bolne istine, ali u tom 'crnilu' spomenuo je i neke igrače na koje moramo biti ponosni

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija remijem protiv Engleske (3:3) oprostila se od Europskog prvenstva, te ostala 'uz bok' dvjema prethodnim generacijama koje su svoje nastupe također završavale s po dva poraza i jednim remijem

Nakon 15 godina Hrvatska je U-21 selekcija opet bila sudionik europskog prvenstva, što je svakako uspjeh kojim je Nenad Gračan pretekao i neke svoje prethodnike, a koji danas na trenerskim klupama slove kao veliki autoriteti. Na primjer, Slaven Bilić i Niko Kovač.

Međutim, Gračan je baš kao i dva njegova prethodnika, koja su uspjela dogurati do europske završnice, a bili su to Ivo Šušak i Martin Novoselac, prvenstvo završio sa samo jednim osvojenim bodom, uz remi i dva poraza.

I gledamo li iz tog kuta, ni ovaj Euro ne možemo ocijeniti prolaznom ocjenom. Jer rezultat je taj koji je jedino mjerilo uspjeha. Bez obzira na to što su i protiv Francuza (0:1) i protiv Engleza (3:3), naši igrači ostavili vrlo dobar dojam.

Posebice u ovom posljednjem okršaju, rezultatski nebitnom, a u kojem je s druge strane stajala mlada reprezentacija Engleske, prepuna budućih zvijezda, od kojih dobar dio već sada ima zapaženu minutažu u engleskim premijerligašima i u kojem je protivnik čak tri puta imao prednost, a naši su je igrači smogli snage poništiti.

  • +3
Hrvatska - Engleska, Euro U-21, 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Nick Potts/Press Association/PIXSELL

Naravno, za dublju analizu te odgovore je li se moglo bolje, trebat će još neko vrijeme da se slegnu dojmovi, ali ono što je izbornik U-21 reprezentacije Nenad Gračan rekao i nakon ove utakmice - 'drži vodu'.

Jer Hrvatska je u utakmicama, posljednje dvije u skupini, protiv puno atraktivnijih suparnika, Francuza i Engleza izgledala dobro, za razliku od prve utakmice, protiv neatraktivne, a kasnije se vidjelo, izuzetno opasne Rumunjske - kada je bila loša. Je li svemu tome kumovala loša psihološka priprema igrača?

'Pa ja to ne bih tako rekao, jer i Englezi su se poslije našeg poraza pripremali za Engleze, pa su upali u probleme. Jer imali su Rumunji glasnu podršku svojih navijača, mi smo pomalo divlje ušli u tu utakmicu, zatim smo brzo primili gol, pa gledanje VAR-a koje je trajalo pet minuta, pa brzo i drugi gol, uz ozljedu Brekala. Puno se negativnih stvari dogodilo u samom početku utakmice. Zabili smo gol, imali i dvije prilike za izjednačenje, ali ih je spašavao njihov golman. I onda smo kod trećeg gola opet napravili veliku grešku, nakon koje se više nismo uspjeli vratiti', sjetio se najbolnijih trenutaka Nenad Gračan, a onda komentirao i sljedeća dva dvoboja.

'Dobro smo stajali, dobro smo odigrali. Protiv Francuza možda nismo imali ni sreće, iako smo je više zaslužili, a sada protiv Engleza, dečki su se vraćali tri puta i pokazali karakter, što je ustvari i najvažnije, jer naš primarni zadatak je stvarati igrače za A reprezentaciju'.

I kada smo pitali tko je taj zadatak ispunio, Gračan je mudro 'podigao ručnu'.

'Imamo već Brekala i Vlašića, kao gotovo stalne članove A reprezentacije. Ali tu je još nekoliko mlađih igrača, prije svih Šunjić, koji će prije ili kasnije dogurati do A reprezentacije. Međutim, ono što je najvažnije jest da se oni nastave razvijati u svojim klubovima, da karijeru nastave na ovakav način kako su i sada igrali, a onda svojim karakterom, koji već sada pokazuju mogu pomoći i A reprezentaciji'.

  • +8
Hrvatska - Francuska, Euro U-21, 2019. Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Mi bismo dodali da su svoju priliku ovdje sasvim solidno iskoristili i Nikola Moro i Borna Sosa i Nikola Katić. Ni Lovro Majer nije bio loš, no nije dobio baš veliku minutažu, ali protiv Engleza je pokazao, još jednom, svoju nogometnu inteligenciju.

Prema tome, ako već ne možemo biti sretni, pa ni zadovoljni rezultatom, a kojem je kumovala loša utakmica protiv Rumunjske, ipak možemo pronaći i pak 'svjetlih detalja', koji bi u budućnosti mogli doprinositi i novim pobjedama A reprezentacije.