komentar stručnjaka

Nenad Gračan bez pardona otkrio čime je Rijeka iznenadila Dinamo; dotakao se i Danija Olma, ali i njegova nasljednika

06.02.2020 u 10:31

Bionic
Reading

Nogometaši Rijeke u srijedu su napravili veliko iznenađenje svladavši Dinamo 1:0 u četvrtfinalu hrvatskog nogometnog kupa, a zahvaljujući kojoj je momčad Simona Rožmana ušla u polufinale ovog natjecanja

Stadion na Rujevici bio je domaćin četvrtfinalnom ogledu hrvatskog kupa, u kojem je minimalnom pobjedom 1:0 Rijeka posve zasluženo zaustavila Dinamo, te ostala u prilici braniti naslov osvojen protiv istog suparnika u prošlosezonskom finalu.

Iako je baš kao i uoči te svibanjske utakmice u Puli, kada je na klupi Riječana sjedio Igor Bišćan, Dinamo bio favorit, takvo je raspoloženje bilo i sada. Međutim, nakon tri poraza, u Superkupu te dva prvenstvena, od kojih je posebno bolan bio na Rujevici kada su 'modri' slavili 5:0, Rijeka je pronašla recept za igru Nenada Bjelice.

'Rijeka je apsolutno zasluženo došla do pobjede, jer po uvjetima koji su bili očajni, ali kako za jedne tako i za druge, bolje se postavila. Imam dojam da je Dinamo u ovu utakmicu ušao sa stavom 'lako ćemo', s obzirom na situaciju koja je vladala i nakon prvog kola nastavka sezone, ali i nekih prethodnih utakmica. Rijeka je to znala iskoristiti, jer osim gola Čolaka imala je još koju šansu, za razliku od Dinama, koji je zaprijetio samo jednom, preko Brune Petkovića', komentirao je ovaj okršaj 58-godišnji Nenad Gračan, koji je tijekom trenerske karijere sjedio na klupama obaju klubova.

  • +26
Četvrtfinale Kupa, Rijeka - Dinamo, 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Rijeka odnosno njezin trener, Slovenac Simon Rožman, kopirao je način igre kojom je i Igor Bišćan stigao do pobjede u svibnju, kada je Rijeka uzela kup pobjedom 3:1.

'To je bio i jedini način da Rijeka dođe do pobjede. Rijeka je igrala s tri stopera, te dva beka, kojim su posve presjekli Dinamovu igru kroz sredinu, ali i da Brunu Petkovića, kao klasnog 'killera', udalje od gola. U taktičkom smislu, Rijeka je odigrala vrlo kvalitetno, konkretno i to joj je donijelo rezultat'.

Znamo da Dinamo, baš kao i svi hrvatski klubovi žive od prodaje igrača, pa je i neminovno bilo da zarade na Daniju Olmu. No, je li ta prodaja oslabila Dinamov kadar?

'Svi znamo koliko je Olmo dobar igrač i koliko je značio Dinamu. Ali kao što ste rekli, takve je igrače teško zadržati. Osim toga, Dinamo sada nakon ispadanja iz Kupa ima samo borbu u prvenstvu, što znači da mu i ne treba jako široki igrački kadar. Dinamo ima vrlo dobru zamjenu za Olma u Luki Ivanušecu. Na žalost trenera Bjelice, Ivanušec se ozlijedio uoči ove utakmice i ja bih u tome vidio veći problem što Dinamo nije igrao bolje, nego u prodaji Danija Olma', zaključio je Gračan, koji nam je samo potvrdio da još uvijek nema angažman. Kaže, upita ima, ali dok se nešto ne realizira, o opcijama ne želi izlaziti u javnost.