NBA PLAY-OFF

Nema Curryja, nema problema; Golden State izbacio Houston!

28.04.2016 u 12:00

Bionic
Reading

I bez Stephena Curryja u momčadi, košarkaši Golden Statea s uvjerljivih su 114-81 svladali Houston u petoj utakmici prvog kruga NBA doigravanja, odigranoj u noći sa srijede na četvrtak u Oaklandu, čime su rezultatom 4-1 u pobjedama zborili plasman u drugi krug, u kojem čekaju boljeg iz dvoboja Portlanda i LA Clippersa.

U prvoj utakmici koju je Steve Kerr vodio kao najbolji trener u NBA ligi, za što je dobio trofej uoči dvoboja, njegovi Golden State Warriorsi lakoćom su svladali Houston u Oracle Areni sa 114:81, iako je njihov najbolji igrač Stephen Curry bio samo u ulozi navijača na klupi za pričuve.

U trijumfu koji je aktualne prvake u pet utakmica (4-1) odvela do drugog kruga doigravanja, Klay Thompson se s 27 koševa i sedam ubačenih trica (šut za tricu 7/11) potrudio da se izostanak kapetana Curryja ne osjeti previše. Warriorsi su već na poluvremenu vodili 49-37, a Thompson je u trećoj dionici ubacio 17 koševa i nekim dalekometnim tricama izmamio osmijeh Stepha Curryja koji se odlično zabavljao sa suigračima uz teren.

"Zezao se sa svima i dobro zabavljao. Bila je ovo utakmica prepuna radosti", opisao je trener Golden Statea Steve Kerr događaje na parketu i oko njega.

Zabavno nije bilo jedino igračima Houstona. James Harden je ubacio 25 od 37 koševa Rocketsa u prvom poluvremenu, dvoboj završio s 35 poena, ali nitko od suigrača nije bio ni blizu razini potrebnoj za ozbiljniji otpor aktualnim prvacima, iako je Jason Terry uoči dvoboja najavio da će se igrati i šesta utakmica. No, Warriorsi su imali drugačije planove i bolju motivaciju.

"Nismo se željeli vraćati u Houston. Dugačak je to let", bilo je pojašnjenje Klaya Thompsona o visokoj razini motiviranosti svoje momčadi.

Draymond Green je s 15 koševa, deevet skokova i osam asistencija bio na rubu 'triple-double' učinka, Shaun Livingston je u pobjedu ugradio 16 poena, a Brandon Rush 15. Uz Hardena, jedino je Michael Beasley s 11 koševa imao dvoznamenkast napadački učinak, a Dwight Howard, koji je možda odigrao posljednju utakmicu u dresu Rocketsa, imao čak 21 skok uz osam poena. Zanimljivo je da je centar, koji muku muči sa slobodnim bacanjima, na isteku vremena ničim izazvan u posljednjoj sekundi utakmice odlučio šutirati tricu i promašio, ali je barem dobacio do obruča.

Ovom je pobjedom Golden State 'kupio' dodatne dane odmora, jer ime suparnika u drugom krugu još nisu saznali. Nakon sinoćnje pobjede 108-98 na gostovanju kod oslabljenih LA Clippersa, prolazu u drugi krug i dvoboju s Warriorsima bliže su Portland Trail Blazersi koji vode 3-2 u seriji i domaćini su u šestoj utakmici koja će biti odigrana u noći s petka na subotu.

Austin Rivers nije mogao nadoknaditi izostanak Chrisa Paula, a najbolji šesti igrač lige Jamal Crawford morao je zauzeti mjesto u početnoj petorci umjesto Blakea Griffina te odigrati više od 44 minute. No, momčadi Doca Riversa to je bilo dovoljno tek za 38 minuta ravnopravne borbe. No, kad je proradio najbolji igrač Portlanda Damian Lillard, nestao je i otpor Clippersa.

Lillard je do posljednje četvrtine, u koju su momčadi ušle izjednačene (71-71), ubacio šest koševa, a onda je bez promašaja postigao 16 poena te svojom petom tricom odveo Blazerse na +17 (105-88) u 45. minuti. Dok nije proradio Lillard Portland je vukao C. J. McCollum koji je dvoboj završio s 27 koševa, a veliku ulogu u pobjedi imali su Maurice Harkless s 19 poena i 10 skokova te Mason Plumlee s 10 koševa i 15 skokova.

Clippersi su imali šestoricu igrača s dvoznamenkastim učinkom. J. J. Reddick je s 19 koševa bio najbolji strijelac, po 17 su ubacili Crawford i Jeff Green, a DeAndre Jordan je uz 16 poena imao 17 skokova i tri blokade.

Veliki korak ka drugom krugu doigravanja u Istočnoj konferenciji napravili su Charlotte Hornetsi pobjedom 90-88 u Miamiju, koja im je donijela vodstvo 3-2 u seriji. O pobjedniku se odlučivalo u posljednjoj minuti u koju je Miami ušao s minimalnim vodstvom 88-87, jer je bek Hornetsa Courtney Lee uspio promašiti polaganje kad je odjurio sam u kontranapad. Lee je za dvicu gađao 0/7, ali se prometnuo u junaka pobjede gostiju gađajući trice 2/2. Drugu je pogodio 25 sekundi prije kraja dvoboja za konačnih 90-88.

Miami je pokušao doći do pobjede preko Gorana Dragića koji je sedam sekundi prije kraja promašio tricu, a nakon napadačkog skoka Dwyanea Wadea su zajedničkim snagama zaustavili Cody Zeller i Lee kojem je upisana blokada. Igrači Heata i domaći navijači tražili su prekršaj na Wadeu, ali suci se nisu oglasili.

Marvin Williams je sa 17 koševa bio najbolji strijelac Charlottea, Kemba Walker i Al Jefferson su ubacili po 14 poena, a Jeremy Lin je uz 11 koševa imao sedam asistencija i šest skokova. Domaće strijelce je s 25 poena predvodio Wade, Luol Deng je ubacio 16, a Joe Johnson 13. Charlotte će u noći s petka na subotu pred svojim navijačima tražiti pobjedu koja bi Hornetse odvela u drugi krug doigravanja po prvi put nakon sezone 2001/02.

NBA liga

Doigravanje

Miami - Charlotte 88:90
trenutni rezultat 2:3 sljedeća ut. 29.4.
L.A. Clippers - Portland 98:108
trenutni rezultat 2:3 sljedeća ut. 29.4.
Golden State - Houston 114:81
završni rezultat 4:1