JESEN U PRVOJ HNL

Neizvjesnija liga, uzlet Šibenika, smjene trenera

08.12.2008 u 12:00

Bionic
Reading

Nakon 18 kola T-Com Prve HNL, igrači odlaze na zimski odmor. Dinamo je vodeći, ali za razliku od prijašnjih godina, sa samo bodom prednosti pred Hajdukom

Prvi dio 18. sezone T-Com Prve HNL je iza nas. Po četvrti put uzastopce na zimski odmor s najviše bodova odlazi Dinamo (39). No, za razliku od prijašnjih polusezona, kada se već praktički prije Božića stavljao hladiti šampanjac, Dinamo će u Hajduku imati opasnog suparnika. Osim što mu to jamči samo bod zaostatka (38), puno je važnije to što Hajduk pod 'ravnanjem' Ante Miše igra vrlo dobro. Pridodamo li tome i prvu uspješnu pretvorbu u sportskim klubovima u dioničko društvo, što bi trebalo jamčiti i 'zdravo poslovanje' te poseban zanos među Hajdukovim navijačima, jasno je da će već prvo kolo u proljetnom dijelu (22. veljače), kada na Poljudu gostuje Dinamo, prvenstvu dati novi pravac. Bilo da Dinamo poveća prednost, bilo da Hajduk preskoči Dinamo.

Naravno, bilo bi nekorektno ne spomenuti u cijeloj priči još uvijek vodeću momčad, to jest Dinamo. Doduše, s obzirom na kontinuitet u domaćoj ligi, taj rezultat više ne bismo smatrali senzacijom. Ta dominacija, međutim, više nije toliko izražena, a oko kluba se stvorila negativna atmosfera. Najveći razlog tome svakako su odnosi na relaciji Mamić(i) – navijači, a potom i igre u Ligi UEFA, zbog kojih je izostalo toliko željeno 'proljeće u Europi'. Ustvari, tako je bilo dok je momčad vodio Branko Ivanković. Trener je kod starijih igrača izgubio autoritet, samim time i kod čelnog dvojca, odnosno braće Mamić, vjerodostojnost. Ni igra momčadi nije bila briljantna, a počelo se strahovati uoči svakog gostovanja. Ipak, u posljednjim utakmicama, kada je na klupu ponovno zasjeo Marijan Vlak, stvari su sjele 'na mjesto', momčad je proigrala, a sa zadržavanjem prvog mjesta kupljen je mir uoči dvomjesečne stanke i zimskih priprema. Za ostanak na vrhu definitivno će trebati kupiti i ponekog dobrog igrača.

Osim Hajduka, svakako najugodnije iznenađenje prvog dijela sezone je Šibenik, čiji su rezultati, prije svega, dokaz dobrog rada i bez prevelikih ulaganja. Dakle, nije nužno da si igrač Dinama ili Hajduka, već da te vodi dobar trener i da imaš svoj razvojni put. I naravno, što veći broj utakmica u nogama. Međutim, sasvim sigurno već ove će se zime oni najbolji iz manjih klubova pokušati utrpati u veće, pa iako i klubovima poput Zadra prvoligaški opstanak ovisi isključivo o najboljima (Tomasov, Terkeš), oni će odseliti. Nadajmo se da će Zec i Rodić barem do kraja sezone stanovati na Šubićevcu, kako bi Šibenik i dalje bio 'mina' vodećima.

U sredini tablice smjestili su se Slaven Belupo, Rijeka, Varteks, Zagreb, Osijek i Cibalia, dok će najžešću bitku za ostanak među prvoligašima voditi Croatia Sesvete, Inter i Zadar. Naravno, vidjet ćemo u kakvim sastavima i pod kojim trenerima, jer odmah nakon zadnjeg kola Ljupko Petrović napustio je Sesvete. Uz klub s istočnog zagrebačkog predgrađa veže se i afera u kojoj su suspendirana četvorica igrača. I to najiskusnija (Agić, Polovanec, Anto i Vlado Petrović), što je sasvim sigurno presedan u hrvatskom nogometu.

Nažalost, Ljupko Petrović nije jedini trener koji je otišao. Nakon 16 kola, čak su u sedam klubova mijenjali trenere, što je podatak koji ne ohrabruje nikoga. Posebno ne one u koje se predsjednici kunu i obećavaju im vrijeme za stvaranje igrača i momčadi.

O broju gledatelja, koji su (i) ove jeseni zaobilazili prvoligaške stadione, nepotrebno je raspravljati jer svatko ima svoju verziju. I dok Dinamo krivca traži u HTV-ovoj emisiji 'Volim nogomet', jasno je da ljudima prvenstveno nedostaje novca za ulaznice (te za pivo i kokice), ali i da su uvjeti na hrvatskim stadionima sramotni. Od loše infrastrukture do sadržaja koji se nudi na travnjacima. Nažalost, svi smo svjesni da ni proljeće neće donijeti pomake, ali se nadamo barem izjednačenijem prvenstvu.