KHL ZAGREB ČUVAR TRADICIJE

'Nećemo kupovati strane igrače, važnija su nam naša djeca'

07.07.2023 u 16:11

Bionic
Reading

Hokej na ledu je sport koji u Hrvatskoj možda nije toliko popularan kao nogomet ili košarka, ali postoji klub koji privlači pažnju i postaje primjer uspješnog razvoja mladih igrača. To je Hokejaški klub na ledu Zagreb, koji svojim radom i rezultatima pokazuje koliko je važno ulaganje u mlade talente.

Od 1982. godine, kad je osnovan, klub je osvojio pet naslova prvaka Hrvatske, prvi u sezoni 1991./1992., a peti naslov u sezoni 2020./2021. To je ujedno bio i povijesni trenutak za klub i dokaz da sustav rada s mladim igračima daje rezultate. Igrali su sa sedam juniora, dva mlađa juniora i s nešto iskusnijim igračima i otklizali do naslova.

Seniorske ekipe u klubu redovito se pune iz redova mlađih igrača, što je još jedan pokazatelj da na mladima igra ostaje i da su oni recept za uspjeh.

'Jedan od ključnih ciljeva kluba je očuvanje tradicije hokeja na ledu u Zagrebu i Hrvatskoj te poticanje sve većeg interesa za ovaj sport među mladima. Nećemo kupovati strance, niti mi to možemo, mi smo ipak amaterski klub. Nama je bitno da naša djeca koja već 10-ak godina treniraju u klubu dobiju priliku igrati neke jače lige ove godine. Prijavili smo se za IHL ligu, odnosno slovensku međunarodnu ligu gdje sudjeluju momčadi iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. To će sigurno biti još jedno dodatno iskustvo za sve te dečke i za našu momčad', naglasio je predsjednik kluba Stjepan Zovko.

Klub ima dobro strukturiranu školu hokeja koja pruža mladima priliku da razviju svoje vještine i talent i zaljube se u hokej. Upravo zahvaljujući ovom sustavu razvoja, klub je iznjedrio brojne uspješne hokejaše koji su nastavili svoje karijere u drugim klubovima ili čak igraju za reprezentaciju Hrvatske.

Trenutačno je najveći izazov s kojim se suočavaju - infrastruktura. Funkcionalan prostor za treninge nemaju, a to utječe i na igranje svjetskih liga. Dom sportova ne funkcionira već dvije godine, a Zagrebački velesajam je u totalnom raspadu, objašnjava Zovko i dodaje da je to ono što ih sputava, i što se tiče treninga i što se tiče igranja međunarodnih liga.

'Led je zapravo najveći problem, jer ga imamo iznimno malo. Kompenziramo s puno rada na suhim treninzima i na edukacijama, to nas i razlikuje od drugih klubova. Imamo dobru trenersku ekipu, mladu i perspektivnu, to su sve dečki iz našeg kluba koji zaista vole taj posao raditi, a kada je tako rezultat sam po sebi dolazi', zaključio je Zovko.