velik biznis

Ne ulažu u nogomet: Ovo su sportske investicije najbogatijih među bogatima

23.04.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Općeniti je dojam da se u nogometu, posebno europskom, vrte milijarde, a česti su i prigovori da je time ubijena sama priroda toga sporta. Najveći klubovi - osim onih čiji su vlasnici navijači, poput Reala, Barcelone, Bayerna... - na meti su brojnih milijardera. Međutim čini se da oni najbogatiji među bogatima ipak ulažu u neke druge sportove

Tako bar proizlazi iz liste najbogatijih vlasnika sportskih klubova koju je nedavno objavio časopis Forbes, a na kojoj su među deset najbogatijih koji su poželjeli nešto svog imetka uložiti u sport samo troje onih koji su to napravili u europskom nogometu. I to, neočekivano, u francuske prvoligaše Stade Rennais F.C. i OGC Nice te, ne potpuno neočekivano, RB Leipzig. Doduše, 20 najbogatijih jest ulagalo u ukupno deset nogometnih klubova, ali njih pet je iz američkog MLS-a.

Forbesova lista nije popis najbogatijih klubova, niti su na njoj milijarderi kojima je ulaganje u sport primarni posao, a pogotovo ovo nije popis najbogatijih i najvrjednijih svjetskih klubova. Tih dvadeset imena koja su zavrijedila pojavljivanje na listi najvećim dijelom obogatilo se u drugim vodama, pa su što zbog želje za profitom, što zbog ljubavi prema ovom ili onom klubu, odnosno sportu, odlučili 'potrošiti' nešto i na njih.

Procjena časopisa, kojem s obzirom na reputaciju itekako treba vjerovati, govori da je 'dvadeset veličanstvenih' ukupno teško nevjerojatnih 509 milijardi dolara, a samo prvih deset ima bogatstvo od 396 milijardi dolara. Taj iznos je prije godinu dana skočio za cijelih 12 posto, ali ne zbog toga što je izlistanima poraslo bogatstvo (makar sasvim sigurno jest), nego zato što je u svijet sporta ušao nasljednik Walmarta Rob Walton, težak 57,6 milijardi dolara, kao kupac momčadi američkog nogometa Denver Broncos za 4,65 milijardi dolara.

  • +4
Milijarderi u sportu Izvor: EPA / Autor: DIVYAKANT SOLANKI

U odnosu na prošlu godinu došlo je i do smjene na čelu, a sada je na njemu indijski biznismen Mukesh Ambani, vlasnik korporacije Reliance Industries i ulagač u kriket klub Mumbai Indians, potisnuvši čak i suvlasnika Microsofta Stevea Ballmera. Razlog? Dionice MicroSofta lani su izgubile više vrijednosti od dionica Reliancea, pa je Ballmerov imetak pao za više od deset milijardi dolara, na 'samo' 80,7 milijardi. Cjelokupan popis vidljiv je u originalnom članku, a mi donosimo deset najbogatijih.

1. Mukesh Ambani

Indijac Ambani većinski je vlasnik multinacionalne korporacije Reliance Industries sa sjedištem u Mumbaiju i bavi se različitim poslovima, uključujući energetiku, petrokemijsku industriju, prirodni plin, trgovinu, telekomunikacije, medije, tekstil... Tvrtka ukupno zapošljava više od 300 tisuća ljudi širom svijeta. Bogatstvo Ambanija, nasljednika osnivača korporacije Dhirubhaija Ambanija, procjenjuje se na 83,4 milijarde dolara, a dio je uložio u kriket momčad Mumbai Indians, peterostruke prvake Indije, čija je vrijednost prošle godine bila za 'nekriketski svijet' nevjerojatnih 1,3 milijarde dolara. Reliance je odnedavno vlasnik i kluba u upravo pokrenutoj indijskoj ženskoj kriket ligi te klubova u istom sportu u Južnoj Africi i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

2. Steve Ballmer

Suvlasnik Microsofta i njegov predsjednik do 2014. Steve Ballmer ima osobno bogatstvo od 80,7 milijardi dolara, a u sportu je prisutan preko vlasništva nad NBA timom Los Angeles Clippers, za koji nastupa i naš Ivica Zubac. Ballmer je taj klub kupio još 2014. za dvije milijarde dolara, a uskoro ulaže još toliko u novu dvoranu u Inglewoodu kod Los Angelesa.

3. Rob Walton

'Prijestolonasljednik' trgovačkog lanca Walmart Rob Walton na listu se ugurao prošle godine, i to odmah ulaskom na treće mjesto zahvaljujući bogatstvu od 57,6 milijardi dolara. To je napravio time što je u lipnju za rekordnih 4,65 milijardi dolara kupio momčad američkog nogometa Denver Broncos od dotadašnjeg vlasnika, odvjetnika Pata Bowlena. Vrlo je vjerojatno to da ga čekaju nova ulaganja želi li dostići reputaciju momčadi iz Bowlenove ere, kad su Broncosi osvojili tri Super Bowla. Prva sezona novog vlasnika nije bila impresivna s omjerom pobjeda i poraza 5-12.

4. François Pinault

Francuz François Pinault osnovao je 1962. tvrtku koja se danas zove Kering, grupaciju koja u svome portfelju ima važna imena mode i luksuznih artikala: Gucci, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen, Bottega Venetu, Balenciagu, Boucheron... Osobno Pinaultovo bogatstvo Forbes procjenjuje na 40,1 milijardu dolara. Vlasnik je francuskog prvoligaša Stade Rennais F.C., a kupio ga je davne 1998., godinu prije nego je postao vlasnik Guccija. Premda nikad u Pinaultovoj eri klub za koji uspješno nastupa Lovro Majer nije imao bolji plasman od trećeg mjesta u prvenstvu, modni magnat ne odustaje. Uostalom, Transfermarkt procjenjuje vrijednost njegovih igrača na oko 320 milijuna eura.

5. Mark Mateschitz

Kad je u listopadu prošle godine umro osnivač Red Bulla Dietrich Mateschitz, naslijedio ga je tridesetogodišnji sin Mark, kojem pripada 49 posto dionica kompanije, a bogatstvo mu je procijenjeno na 34,7 milijardi dolara. Time je postao vlasnik nekoliko sportskih imena. U nogometu su to MLS momčad New York Red Bulls i njemački RB Leipzig, čija je velika uzdanica Joško Gvardiol. Drugi sport kojim se ta tvrtka još uspješnije bavi je Formula 1, a Mateschitz je vlasnik dva tima - Red Bull Racinga i Scuderia AlphaTaurija.

6. James Ratcliffe

Britanski kemijski magnat James Ratcliffe, osnivač i predsjednik korporacije INEOS, po procjeni Forbesa financijski je težak 22,9 milijardi dolara. Kad je odlučio dio imetka uložiti u sport, nije to napravio u svojoj zemlji, nego je 2019. kupio francuskog prvoligaša OGC Nice. Taj je klub svoje zlatne dane imao u pedesetim godinama prošlog stoljeća, kad je osvojio četiri titule prvaka i tri kupa, a u dva navrata trener mu je bio Vlatko Marković. No uskoro bi se moglo dogoditi da se Ratcliffe, odnosno njegov kapital, vrati kući. Naime početkom godine objavio je da želi kupiti ni manje ni više nego Manchester United, za koji američka obitelj Glazer traži vrtoglavih pet milijardi dolara. Ako se to dogodi, zbog pravila UEFA-e vjerojatno će se morati odreći kluba s Azurne obale.

7. Masayoshi Son

Japanac Masayoshi Son vlasnik je SoftBank Groupa, investicijskog i telekomunikacijskog diva koji mu je donio bogatstvo procijenjeno na 22,4 milijarde dolara. Istodobno s izgradnjom toga carstva izgradio je ugled bejzbolske momčadi Fukuoka SoftBank Hawks, koju je kupio 2004. Do danas je taj klub u Sonovu vlasništvu osvojio sedam titula japanskog prvaka, uključujući niz od četiri uzastopne titule od 2017. do 2020. A to u Japanu, u kojem je bejzbol iznimno popularan, nije mala stvar. Za ilustraciju, četiri igrača Hawksa bila su u reprezentaciji Japana koja je u ožujku ostvarila povijesnu pobjedu nad SAD-om u finalu World Baseball Classica. Son je svojedobno imao i vlasnički udjel u MLS ekipi Inter Miami, ali ga je prodao 2021.

8. David Tepper

David Tepper nekad je bio na čelu odjela Goldman Sachsa koji se bavio 'smećem' među vrijednosnim papirima, a nagledali smo se filmova o tom obliku burzovnog poslovanja. No 1993. se odvojio i osnovao Appaloosa Management, investicijsku tvrtku koja je danas vrijedna oko 20 milijardi dolara. Njegovo osobno bogatstvo u Forbesu je procijenjeno na 18,5 milijardi dolara, a u međuvremenu se okušao i u sportskim ulaganjima. Bio je manjinski suvlasnik u NFL ekipi Pittsburgh Steelers te je 2018. kupio Carolina Panthers, plativši ih tada rekordnih 2,3 milijarde dolara. Dosad nije imao zapaženijih uspjeha s tom momčadi, osim što je smijenio jednog generalnog menadžera i otpustio dvojicu trenera.

Na istom stadionu igra i drugi Tepperov klub, MLS tim Charlotte FC, koji je u američkoj nogometnoj ligi debitirao prošle godine. I tu imamo naših imena: prvi golman im je Kristijan Kahlina, nekad član Gorice, no trenutno je na popisu ozlijeđenih nakon operacije leđa.

9. Dan Gilbert

Evo još jednog predstavnika financijskog sektora. Dan Gilbert osnivač je kreditnih kuća Quicken Loans i StockX, a osobno bogatstvo danas mu iznosi 18 milijardi dolara. On je među najvećim gubitnicima na listi jer je 2021., prije pada vrijednosti hipotekarnog tržišta, imao imetak od 51,9 milijardi dolara. To ga nije spriječilo da nastavi ulagati u NBA momčad Cleveland Cavaliers, što mu se itekako isplatilo: 2005. je platio 375 milijuna dolara za klub čija je vrijednost danas veća od dvije milijarde dolara. Bila bi i veća da su uspjeli osvojiti neki naslov, no to im nije pošlo za rukom ni kad su u rosteru imali LeBrona Jamesa.

10. Steve Cohen

Kontroverzni mešetar s Wall Streeta Steve Cohen poznat je kao jedan od najvećih 'potrošača' među ulagačima u sportske klubove. Njegov Point72, tvrtka za investicijske fondove, ima imovinu od 27 milijardi dolara, a samo prošle godine ulagačima je donio profit od 2,4 milijarde dolara. Cohen (imovina procijenjena na 17,5 milijardi dolara) je od 2020. vlasnik bejzbolske momčadi New York Mets, a kad je za kupnju novih igrača potrošio nevjerojatnih 1,5 milijardi dolara, uprava lige je uvela novu kaznu za klubove koji troše više od propisanog limita od 233 milijuna dolara. Ovisno o prekoračenju, kazna se kreće od 30 do 90 posto iznosa. Cohen je obilato prekoračio sve granice pa je kazna dobila nadimak 'Cohenov porez'. Njegov komentar bio je tipično financijaški: 'Bolje to nego da su po meni nazvali most.'