TVORNICA NOVCA

Ne igraju Ligu prvaka, ali i dalje bez problema zarađuju stotine milijuna eura

12.09.2016 u 14:55

Bionic
Reading

Manchester United objavio je kako je u sezoni 2015./2016. zaradio 608 milijuna eura. Nevjerojatan je to podatak jer klub nije igrao Ligu prvaka (neće ni ove sezone), a osvojio je samo FA kup

Za neke se novac jednostavno lijepi... Ili njihovi financijaši jako dobro rade svoj posao... Tako se može objasniti financijski uspjeh ManchesterUniteda u prošloj sezoni. Iz kluba su objavili kako su u 2015./2016. uprihodili 608 milijuna eura. Začuđujuće je to uspješna godina ako se zna da United nije igrao Ligu prvaka, a neće ni ove jer nije uspio izboriti nastup. 'Crveni vragovi' osvojili su samo FA kup, no uspjeli su potpisati čak 14 novih sponzorskih ugovora, povećani su prihodi od prodaje ulaznica, klupskih suvenira (dresovi, šalovi, kape...) i televizijskih prava.

Zato su ovog ljeta i mogli ostvariti najveći transfer u povijesti nogometa, za Paula Pogbu su Juventusu platili čak 105 milijuna eura! Doveli su još Mkhitaryana (42 mil. eura) i Baillyja (38 mi. eura), za trojicu igrača potrošili su 185 milijuna eura... Nije bio problem ni isplatiti bivšeg trenera Louisa Van Gaala. On je, samo da bi otišao iz kluba i otvorio mjesto za Josea Mourinha, dobio okruglih 10 milijuna eura otpremnine. Lijep džeparac za sve što nije napravio u svom mandatu.

'Sjajni financijski rezultati omogućili su nam da ovog ljeta uložimo u momčad, stručni stožer i klupske objekte kako bismo stvorili temelje da bismo u nadolazećim godinama mogli osvajati trofeje. Očekujemo da će ove sezone prihodi biti petnaestak posto veći iako ne igramo Ligu prvaka', rekao je izvršni dopredsjednik Manchester Uniteda Ed Woodward

United će europske travnjake okusiti kroz Europsku ligu, no ipak je najprofitabilniji klub na Otoku. U Europi od nogometnih klubova bolje stoji samo Barcelona, koja je u prošloj sezoni zaradila 679 milijuna eura.