OPET CROTTENHAM

Navijači Spursa slave: 'Dobili smo nove Modrića & Ćorluku!'

01.07.2013 u 08:45

Bionic
Reading

Vijest o transferu Alena Halilovića i Tina Jedvaja u Tottenham proširila se jučer internetom poput šumskog požara – evo kako su na nju reagirali navijači Spursa i ostali ljubitelja nogometa u Engleskoj

Iako još neslužbena i nepotvrđena, ali potkrijepljena izjavom Dinamovog predsjednika Mirka Barišića za Sportske novosti, vijest je vrlo brzo izazvala lavinu reakcija na društvenim mrežama, blogovima i navijačkim forumima. Kao i obično kad su ovakve transfer-senzacije u pitanju, sve je bilo popraćeno velikom dozom nevjerice i skepse. Sumnje su izražavane u vjerodostojnost izvora – priča je još popodne bila samo jedan od desetaka ili stotina tračeva kakvim se bave otočki tabloidi – kao i u iznos odštete, zaista velik za dvojicu 17-godišnjaka.

Oni koji ne znaju za Halilovića i Jedvaja pitali su se 'tko su sad ti, zar je moguće da će klub izvaliti toliki novac za neku djecu iz Hrvatske?', a oni koji znaju nisu vjerovali da su Spursi bili sposobni završiti utrku za Halilovića, možda i najtraženijeg tinejdžera u nogometnom svijetu ispred najvećih europskih klubova koji su također izražavali zanimanje za njega.

No kako su vijesti dolazile sa sve više strana (iako su se sve vraćale na isti izvor, Sportske novosti), tako su jenjavale i sumnje. Internet su opet preplavili svi viralni sadržaji vezani uz Alena (čuvena fotografija sa Zlatanom, kompilacije njegovih poteza, golova i onog incidenta sa simuliranjem...), Twitterom su počeli kružiti linkovi na sve što su o njemu napisale stranice kao što su Goal.com, The Elastico ili 101 Great Goals

'Dobili smo nove Modrića i Ćorluku!', napisao je jedan navijač Spursa na Twitteru. 'Neki kažu da imaju potencijal biti i bolji, ali bio bih vrlo zadovoljan i da budu na njihovoj razini.' Mnogi su se pridružili u maštanju: 'Novi Crottenham!'; 'Fantastičan posao Spursa' i 'Možda najbolji igrač na svijetu u svojoj dobnoj kategoriji' – samo su neki od pozitivnih dojmova.

Mnogi ljudi za Alena Halilovića kao vrhunskog talenta znaju preko megapopularne igrice Football Manager, pa su odmah krenule i teorije o tome u kojem smjeru će se dalje razvijati i je li ga bolje koristiti na krilu, na poziciji ofenzivnog središnjeg veznog ili napadača... Pomalo bizarno, u Twitter-prepisku se uključio i Miles Jacobson, direktor u kompaniji Sports Interactive koja proizvodi Football Manager: 'Mi već neko vrijeme tvrdimo da je to odličan igrač!', napisao je.

Međutim, nisu svi jednako oduševljeni. 'Nama treba klasni napadač, a ne dvojica dječaka za koje nitko ne može reći hoće li postati pravi nogometaši ili samo ostati talenti', napisao je jedan navijač Spursa na forumu. 'Nisam siguran koliko je pametno potrošiti toliki novac na igrače koji će moći dati pravi doprinos tek za koju sezonu', piše drugi. 'I ove smo sezone ostali bez Lige prvaka, istinska pojačanja nam trebaju odmah', dodaje. James Maw, urednik online izdanja glasovitog magazina FourFourTwo, upozorava da je stvarni iznos transfera možda niži: 'Dinamo je već ranije, primjerice u slučaju Eduarda, preuveličavao brojke'.


I dok su Alenu Haliloviću već pisali mnogi engleski mediji, pa postoji dobra šansa da je i prosječni pratitelj nogometa barem čuo za njega, Jedvaj je relativna nepoznanica – što nije ni čudo, jer do prije nekoliko mjeseci je bio praktično anoniman i u Hrvatskoj. U raznim napisima i analizama njihovih potencijala koje se mogu naći na internetu, Alen je u pravilu opisivan kao 'drugačiji igrač od Modrića, iako mu je sličan pojavom i konstitucijom'; 'tehnički izuzetno nadaren i vrlo ofenzivan, sa sposobnošću postizanja golova udarcima izvan kaznenog prostora, solo prodorima i takozvanim 'Messi chipom' – laganim prebacivanjem lopte preko golmana'. Neki zajedljivo navode i da za defenzivne zadatke 'tek treba pokazati sposobnost, ili uopće zanimanje'... Za Jedvaja mahom piše da je moderni središnji branič dobrih tjelesnih predispozicija i natprosječne tehnike, koji samouvjereno barata loptom.

Obojicu još čeka dodatni razvoj u Hrvatskoj prije nego što budu mogli pomoći Spursima, ali engleski mediji sada su dobili novi materijal za razradu. Nakon što transfer bude potvrđen, očekujte svu silu napisa o Haliloviću i Jedvaju i detaljno praćenje njihovog napredovanja...