ČEKA SE NAROD

Napravljeni planovi: Ovako treba izgledati novi dom Barcelone!

03.02.2014 u 15:31

Bionic
Reading

Ukoliko članovi kluba, mahom iz redova navijača, za nešto više od dva mjeseca daju 'zeleno svijetlo', jedan od najvećih svjetskih klubova, FC Barcelona, trebala bi krenuti u izgradnju svog novog doma. Planovi su predstavljeni

Prije nego li se na referendumu čuje glas naroda, Barcelonini su čelnici javno prezentirali projekt Estai Barcelona, koji ne podrazumijeva samo renovaciju stadiona, već i kompletne okolice, proširujući pritom cijeli sportski kompleks, a u planu su i izgradnja nove dvorane (Palau Blaugrana), klupskih zgrada i prostorija te općenite infrastrukture, u kompleksu Espai Barca.

Radovi bi trebali početi u proljeće 2017. godine, s predviđenim završetkom u veljači 2021. Tijekom radova, rekonstrukcija stadiona ne bi smjela utjecati na odigravanje utakmica, pošto se nakon godine i pol proučavanja zaključilo kako je moguća rekonstrukcija postojećeg zdanja. Promjena interijera stadiona obavljala bi se u ljetnim mjesecima, kako ne bi trpila posjećenost utakmica, dok bi se ostali radovi obavljali tijekom sezone.

Time bi Barcelona trebala dobiti novi, moderan izgled, s proširenjem broja sjedećih mjesta na 105.000. Osim proširenja, stadion bi trebao postati kompletno natkriven, dobiti nove i luksuzne lože, bolji pristup i nove sadržaje, s ukupnim proširenjem od 40.000 na 105.000 kvadratnih metara površine stadiona i okolice. Iako prije referenduma naravno da još nema arhitektonskog projekta, predstavljena je skica na prezentacijskoj konferenciji koju si održali čelnici Barcelona.

Početne spekulacije govore kako bi cijeli projekt ugrubo koštao oko 600 milijuna eura, a konačnu će odluku donijeti svi oni s članskom iskaznicom.