sada je i službeno

Napokon se zna kada počinje nova NBA sezona te koliko milijuna klubovi smiju potrošiti da ne plate porez na luksuz; slobodan je i jedan moćan Hrvat

10.11.2020 u 15:10

Bionic
Reading

Nova i skraćena sezona košarkaške NBA lige započet će 22. prosinca nakon što je u utorak postignut dogovor o rasporedu, zaradama i datumima za potpisivanje ugovora slobodnih igrača u u još uvijek osjetljivom kontekstu zbog pandemije koronavirusa.

Napokon je postignut dogovor i prekinuta su nagađanja kada kreće nova košarkaška NBA sezona. Dva mjeseca nakon što je završena finalna serija između LA Lakersa i Miamija, kada su LeBron James i društvo osvojili ukupno 17. titulu za franšizu, kreće nova NBA sezona.

Sve utakmice NBA lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Naime, vodstvo NBA lige i unija igrača postigli su načelni dogovor o 72 utakmice svakog kluba u sezoni, što je deset utakmica manje u odnosu na regularne sezone, koje počinju u listopadu. Doigravanje će biti u svibnju, a finalne utakmice početkom srpnja kako bi se zbog TV-kanala i oglašivača izbjegao termin Olimpijskih igara u Tokiju (23. srpnja - 8. kolovoza).

Na financijskoj razini kolektivni ugovor izmijenjen je uzimajući u obzir negativan utjecaj pandemije koronavirusa na dohodak povezan s košarkom, a NBA je procijenio mogući gubitak dohotka do 40 posto zbog izostanka gledatelja.

Ove sezone je zbog pandemije koronavirusa odigrana završnica u balonu u Orlandu, a finale je bilo sredinom listopada.

Dogovor treba odobriti upravni odbor NBA lige.

Dodajmo kako je dogovoreno da klubovi mogu započeti pregovore sa slobodnim igračima 20. studenoga, a dva dana kasnije mogu se potpisivati ugovori. Prijelazni rok tako počinje samo dva dana nakon NBA drafta koji će se održati 18. studenoga. Među slobodnim igračima je između ostalog i Hrvat Dario Šarić kojem je istekao ugovor za Phoenix Sunse. Moćni Šibenčanin je zanimljiv mnogim klubovima zbog svoje svestrane igre i jako dobre sezone koju ima iza sebe.

Kada su hrvatski košarkaši u pitanju posljednje informacije govore kako će Bojan Bogdanović, koji je tijekom korona krize kao igrač Utah Jazza operirao desni zglob na ruci, biti spreman za početak nove NBA sezone.

Kada je salary cap u pitanju donesena je odluka kako će ostati isti kao i prošle sezone, dakle 109.140 milijuna dolara. Također treba reći kako će porez na luksuz plaćati klubovi čija platna lista premaši 132.627 milijuna dolara.