RUKOMET, LP

Nakon velike domaće pobjede protiv Veszprema, Zagrebaši stigli i do boda u gostima; prvog ove sezone

08.12.2022 u 22:04

Bionic
Reading

U utakmici 9. kola Lige prvaka za rukometaše PPD Zagreb je kod bukureštanskog Dinama odigrao 27:27 (13:14) i tako došao do prvog boda na gostovanjima u novoj sezoni Lige prvaka.

Strijelce PPD Zagreba predvodio je Timur Dibirov sa sedam pogodaka, pet ih je postigao Ivan Čupić, a po tri Željko Musa, Karpo Sirotić i Nikola Grahovac. Veliku zaslugu za osvojen bod imaju Zagrebovi vratari: Aljaž Panjtar je obranio devet udaraca, od čega su dva bili sedmerci, dok je Dino Slavić imao osam obrana i jedan zaustavljeni sedmerac u neizvjesnoj završnici dvoboja.

Strijelce Dinama predvodio je Andrij Akimenko sa šest golova, a po pet su postigli Nicusor Negru i Ali Zeinelabedin. Sjajan je bio i domaći vratar Saeid Heidarirad koji je sakupio čak 17 obrana.

U prilično izjednačenom prvom poluvremenu, hrvatski prvak je mogao imati i bolji rezultat za drugih 30 minuta, ali su ih u tome spriječile dvije serije domaće momčadi od po tri pogotka, jedna na početku utakmice i druga od 20. do 27. minute, te devet obrana domaćeg vratara Saeida Heidarirada.

No, s obzirom na to da je Dinamo pri vodstvu 13:11 dvaput imao priliku otići na tri pogotka prednosti, a Zagrebaši posljednje dvije i pol minute odigrali s igračem manje, zaostatak od jednog gola i nije djelovao loše.

Odlično je za PPD Zagreb započelo drugo poluvrijeme, ponajviše zahvaljujući vrataru Aljažu Panjtaru koji je prvo obranio sedmerac, a potom i dva šuta iz igre domaćim rukometašima. Na drugoj strani su izabranici Slavka Goluže u prvih šest minuta bili bez promašaja i serijom 4:1 došao do preokreta i prednosti od dva pogotka (17:15).

Nekoliko promašaja igrača hrvatskog prvaka smanjili su efikasnost PPD Zagreba, ali to nije utjecalo na rezultat, jer je obrana predvođena sjajno raspoloženim vratarom Panjtarom svela Rumunje na samo jedan pogodak u prvih 11 i pol minuta drugog dijela.

Zagrebaši su golom Aleksa Kavčiča u 41. minuti došli do četiri pogotka prednosti (19:15), imali priliku otići na +5, ali je Klaričin šut s vanjske pozicije Heidarirad obranio.

Nakon dva uzastopna pogotka Dinama i smanjenja Zagrebove prednosti na 19:17, Slavko Goluža je zatražio minutu odmora, kako bi smirio svoje igrače. Uslijedila je akcija na crtu za Grahovca, koji je izborio sedmerac. Nepogrešivi izvođač kaznenih udaraca bio je Čupić i na polovici drugog poluvremena ponovno odveo PPD Zagreb do +3 (20:17).

Hrvatski prvak je u 50. minuti još uvijek imao tri gola viška (24:21), ali se Dinamo počeo dizati i stizati zaostatak. Rumunji su tako serijom 3:0 od 52. do 56. minute prvi put poveli u drugom poluvremenu.

U završnih pet minuta briljirao je Zagrebov vratar Dino Slavić, koji je obranio sedmerac i spriječio Dinamo da ode na dva gola prednosti. Domaća momčad je u zadnjih 40 sekundi ušla s minimalnim vodstvom (27:26), ali je Karpo Sirotić 19 sekundi prije kraja probio rumunjsku obranio i svladao sjajno raspoloženog domaćeg vratara Saeida Heidarirada za konačnih 27:27.

Rumunji su se u zadnjem napadu spetljali i ostali bez pravog šuta prema vratima.

Nakon devetog kola PPD Zagreb se sa šest bodova popeo na šesto mjesto, ostavivši iza sebe Wislu Plock sa pet bodova i Porto koji ima samo jedan. Dinamo je na četvrtom mjestu sa 10 bodova.

U vodstvu je PSG sa 16 bodova, jednim više od Telekom Veszprema koji je u četvrtak pred svojim navijačima svladao Wislu sa 32:22.

PPD Zagreb će u sljedećem kolu, posljednjem u ovoj kalendarskoj godini, u četvrtak, 15. prosinca (20.45 sati), gostovati kod poljske Wisle, izravnog konkurenta za šesto mjesto koje vodi u nokaut fazu.

Standings provided by Sofascore