KRAJ KVALIFIKACIJA

Nakon nogometne drame Slovenci ostali u suzama

17.11.2015 u 22:35

Bionic
Reading

Poznate su i posljednje dvije reprezentacije koje će sudjelovati na Europskom prvenstvu 2016. u Francuskoj, a to su Švedska i Ukrajina

U Mariboru su Slovenci trebali nadoknaditi zaostatak iz prve utakmice 0-2 i za domaćina je dobro počelo. U 11. ninuti nakon jednog ubačaja u šesnaestercu na pravom mjestu je bio Cesar za ludilo na tribinama. Činilo se kako bi Slovenci mogli nadoknaditi zaostatak, no gostujuća mreža se više nije tresla. Najbolju priliku za drugi pogodak susjeda ponovo je imao Cesar, no njegov je udarac Pjatov sjajno obranio u 77. minuti. Ukrajina je izjednačila u sedmoj minuti sudačke nadoknade, kada su Slovenci sve bacili u očajnički napad, a pogodak koji je rasplakao domaće navijače zabio je Jarmolenko.

Ukrajincima su ovo bile šeste dodatne kvalifikacije za velika natjecanja i tek prvo slavlje. Do sada niti jednom nisu prošli. U kvalifikacijama za EP ispali su od Slovenije (2000), a u dodatnim kvalifikacijama za SP od Hrvatske (1998), Njemačke (2002), Grčke (2010) i Francuske (2014). Jedino EP na kojem su Ukrajinci do sada sudjelovali bilo je posljednje koje su organizirali zajedno s Poljskom.


Švedska je u Kopenhagenu odigrala 2-2 protiv Danske obranivši pobjedu 2-1 iz prve utakmice.

Glavni 'glumac' utakmice u Kopenhagenu bio je sjajni Zlatan Ibrahimovic koji je postigao oba gola za goste. U 19. minuti nakon ubačaja iz kornera, a u 77. minuti iz slobodnog udarca. Domaćin je do konca utakmice uspio izjednačiti, no više od toga nije išlo. Danska je bolje otvorila utakmicu i u 9. minuti je bila nadomak vodstvu. Švedski napadač Marcus Berg je nespretno reagirao u vlastitom kaznenom prostoru pogodivši vratnicu. U nastavku akcije zaprijetio je i danski napadač Nicklas Bendtner no nije bio precizan. Švedska je došla do vodstva u 19. minuti, a pogodak je postigao Zlatan Ibrahimovic nakon ubačaja iz kornera. Danci su u nastavku stisnuli, imali nekoliko izglednih prilika, no nisu uspjeli probiti švedski zid. Sve dvojbe oko putnika na EP riješio je Ibrahimovic sjajnim pogotkom iz slobodnog udarca sa 25-metara u 77. minuti. Domaćin je u 81. minuti smanjio golom Yussufa Poulsena, a u sudačkoj nadonadi je Jannik Vestergaard izjednačio, no Dancima su nedostajala još dva gola za prolaz.

Švedska i Danska dosad su igrale međusobno čak 105 puta. Šveđani su upisali 46 pobjeda, a Danci 40, dok je 20 susreta završilo bez pobjednika. Šveđanima su ovo bile prve euro dodatne kvalifikacija, a do sada su jednom nastupili u baražu za SP i ispali od Portugala i to za posljednji World Cup u Brazilu. Danci su samo jednom bili u play-offu, i to za EP 2000. i lakoćom su prošli Izrael.

Ukrajina i Švedska posljednje su dvije reprezentacije koje su izborile plasman na Europsko prvenstvo koje će se od 10. lipnja do 10. srpnja 2016. održati u Francuskoj.

Plasman na EP još su ranije osigurali Francuska, Island, Češka, Belgija, Wales, Španjolska, Slovačka, Njemačka, Poljska, Engleska, Švicarska, Sjeverna Irska, Rumunjska, Austrija, Rusija, Italija, Hrvatska, Portugal, Albanija, Turska, Mađarska i Irska.

Na europskoj smotri u Francuskoj nastupit će 24 momčadi, koje će biti podijeljene u šest skupina po četiri. Ždrijeb je na rasporedu 12. prosinca u Parizu.

Poznato je kako će nositelji biti domaćin Francuska, branitelj naslova Španjolska, te Njemačka, Engleska, Portugal i Belgija. Hrvatska će zahvaljujući Uefinom koeficijentu reprezentacija biti u drugoj jakosnoj skupini.