UZ NAŠE CIBOSE

Najveći gubitnici vikenda su Roma i Bayern

26.04.2010 u 18:51

Bionic
Reading

U ligama 'petice' još je uvijek neizvjesno. Nakon posljednjeg kola nije se mnogo toga promijenilo, ali Roma i Bayern prepustili su vodstvo konkurentima i pitanje je hoće li se oporaviti od gubitka dragocjenih bodova

Pobjedom 7:0 protiv Stokea Chelsea se vratio na vrh prvenstvene tablice engleskog Premiershipa. Ancelottijeva momčad deklasirala je protivnika i pokazala najopasnijem konkurentu Manchester Unitedu da nakon ispadanja iz Lige prvaka ima snage za završnicu prvenstva. U igri Uniteda sve je evidentniji hendikep to jest ozljeda Waynea Rooneyja, bez kojeg momčad sir Alexa Fergusona izgleda dosta slabije. Do kraja natjecanja još su dva kola, Chelsea gostuje kod Liverpoola, dok United gostuje kod Sunderlanda. U posljednjem kolu Chelsea dočekuje Wigan, a United Stoke.

Neizvjesno će biti u posljednja tri kola i u Italiji. Naravno, bilo bi i da je Roma pobijedila u nedjelju Sampdoriju, ali ovako si je Ranierijeva momčad razbila entuzijazam, ali i dala krila milanskom Interu, koji je preokrenuo vodstvo Atalante i slavio 3:1.

'Nažalost, više ne odlučujemo o svojoj sudbini', rekao je utučeni Ranieri.

Ovakav rasplet, posebno ako u srijedu izbaci Barcelonu, na ruku ide Mourinhovoj momčadi, koja bi tako na najljepši način mogla zaokružiti sezonu, premda je još prije desetak dana izgledala gotovo izgubljenom. U sljedeća tri kola Inter prvo gostuje kod Lazija, potom dočekuje Chievo, a u zadnjem kolu gostuje kod Siene. Roma pak prvo gostuje kod Parme, potom dočekuje Cagliari, a onda igra u Veroni protiv Chieva. Dojam je da bi sljedeće kolo, to jest Interovo gostovanje na Rominom stadionu kod Lazija, moglo riješiti pitanje Scudetta.

Dva kola prije kraja Bundeslige na vrhu su tablice bodovno izjednačeni Bayern i Schalke, ali nakon posljednjeg rezultata mnogo više razloga za slavlje ima momčad iz Gelsenkirchena. Bayern je u zadnjem kolu osvojio samo bod u Mönchengladbachu, kod momčadi koja nema nikakvih imperativa. Schalke je pak na vrućem gostovanju kod Herthe kojoj su trebali bodovi spasa stigao do minimalne pobjede, i to samo tri minute prije kraja utakmice. U 33. kolu Bayern dočekuje Bochum, dok Schalke igra protiv Werdera. U posljednjem kolu Bayern ide k Herthi, a Schalke gostuje u Mainzu.

Francusko prvenstvo, s obzirom na posljednje rezultate, zahvaljujući kojima je bodovna razlika između vodećih momčadi ostala ista, pet bodova u korist Marseillea, čini se da je nekako najizvjesnije. Ipak, u sljedećem kolu igra se derbi, možda i sezone, i ovisno o raspletu tog dvoboja u Auxerreu ovisit će i konačni rasplet. Naravno, pobijedi li Marseille, prvenstvo će nakon dugo godina na Azurnu obalu, a ukoliko pak pobijedi Auxerre, borba će se voditi do samog kraja prvenstva.

Baš kao i u Francuskoj, četiri su kola do kraja ostala i u Španjolskoj. Barcelona je slavila sa 3:1 protiv Xereza, dok je Real slavio u gostima kod Zaragoze, a bodovna razlika i dalje je 'plus jedan' na strani Katalonaca. No u Realu su ostali bez dva igrača: Rafael Van der Vaart te legendarni Raul s ozljedama su se vratili u Madrid i za njih je ova sezona završena. Guardiolina momčad protiv fenjeraša pokušala je igrati bez Messija i to nije bilo baš bajno. Na poluvremenu su domaćini vodili 2:1, ali je Pepe morao koristiti Argentinca i poštedjeti ga odmora, i uoči uzvrata Lige prvaka protiv Intera i, sve je očitije, neizvjesne završnice Primere.

U preostala četiri kola Barcelona prvo igra u gostima kod Villarreala, potom dočekuje Tenerife. U predzadnjem kolu Barca je u Andaluziji kod Seville, a u zadnjem kolu dočekuje Valladolid. Realu prvo dolazi Osasuna, potom gostuje kod Mallorce, zatim dočekuje Baske iz Bilbaa, a u zadnjem kolu gostuje kod Malage.