LAKA KONJICA U BLATU

Najveće iznenađenje: Rođenje velikog Elfa

12.06.2014 u 07:03

Bionic
Reading

Nakon izgubljenog finala 1938. godine od Italije, selekcija Mađarske 1954. se vratila jača no ikada. Laka konjica dogalopirala je do velikog finala i bilo je sasvim izvjesno da će naslijediti Urugvaj na svjetskom tronu

Mađari, tada redom amateri, bili su prvi favoriti natjecanja i za predjelo apsolvirali Južnu Koreju rezultatom 9:0. Osim zastrašujućim rezultatom, slavni izbornik Sebes mogao je biti zadovoljan i pucačkom formom svojih zvijezda. Puskas je zabio dva gola, Kocsis tri, a Czibor je dodao jedan. A tek su se zagrijavali.

Tri dana kasnije suprotstavila im se Zapadna Njemačka. Kocsis je sada zabio četiri, Hidegkuti dva, a Czibor još jedan. Nijemci su pali sa 8:3, mediji su se natjecali kako bolje opisati ovaj sastav. Moćni Mađari, Čarobni Mađari, Laka konjica… Nijedan epitet nije bio dovoljan.
U četvrtfinalu su svladali Brazil sa 4:2, a u polufinalu istim rezultatom zaustavili branitelje naslova Urugvajce. U četiri utakmice zabili su 25 golova, a do kraja je ostao još samo jedan, ne suviše zahtjevan protivnik: Nijemci s kojima su se već poigrali.

Njemačka je kroz repasaž preko Turaka prošla prvi krug, a do polufinala je došla nakon pobjede protiv Jugoslavije od 2:0. Na predzadnjoj stepenici su demolirali Austrijance sa 6:1, no u Bern su došli kao apsolutni autsajderi. 25 godina kasnije Gary Lineker će reći da je nogomet igra u kojoj igra po 11 igrača i uvijek pobjeđuje Njemačka. Jedan od najznačajnijih povoda frustriranom Englezu dali su Nijemci baš u ovom finalu.


U Bernu se 4. srpnja na tribinama natiskalo 60.000 ljudi željnih još jedne demonstracije moći. Mađari, koji nisu izgubili susret pune četiri godine, nisu ih razočarali i preko Puska i Czibora već su do osme minute poveli sa 2:0 i slavlje je u Budimpešti već počelo. Ipak, neslomljivi njemački duh pokazao se u punom obujmu i već deset minuta kasnije Morlock i Rahn izjednačili su rezultat. Golova nije bilo do šest minuta prije kraja, a tada je Hemut Rahn koji je namjestio prvi i zabio drugi gol (lijevom, slabijom nogom) sjajno pogodio i donio neočekivani preokret.

Dvije minute prije kraja sudac je već priznao Puskasov gol, ali pomoćnik je digao zastavicu i nakon dvije minute konzultacija sudac je promijenio odluku. Nijemci su uzeli naslov i uspoređivali svoj trijumf s onim mitskim Davida protiv Golijata.

O tome je prije 11 godina snimljen i film, a godinu dana kasnije ruski doktor je dolio ulje na vatru optužbi koje su titrale punih 50 godina. Potvrdio je, naime, da je on dao igle iz kojih su Nijemci na poluvremenu primili vitamin C. Tako su, čini se, stekli fizičku prednost pred završnicu, ali ništa nikada nije dokazano.

Snimka 'čuda u Bernu'