POSLJEDNJA STEPENICA

Najvažniji meč života Novaka Đokovića

09.07.2016 u 14:39

Bionic
Reading

Najbolji igraju najbolje kad je najvažnije. To je Đoković još jednom potvrdio. Organizatori su ga stavili na Suzanne-Lenglen, dok su Murray i Wawrinka dobili centralni teren. Đoković je uzvratio brzom pobjedom i najboljih izdanjem turnira protiv možda i najopasnijeg protivnika. Iako je Thiem ove sezone skupio 25 pobjeda na zemlji, njegova silina nije došla do izražaja. Nije mogla.

'Bio je to moj najbolji meč turnira, sigurno. Nadao sam se da ću nakon Bautiste igrati sve bolje i tako je ispalo. Taj je meč bio prekretnica, pa sam dobio uvjerljivo dvojicu jakih suparnika. Nema sumnje da je Thiem nositelj buduće generacije, međutim napravio sam odličan posao na reternu i dobro sam kontrolirao njegove spinove,' zadovoljan je bio prvi igrač svijeta nakon polufinala.

Murray je turnir počeo s 10 odigranih setova u dva meča. I on je pokazao da je najbolji kad je najvažnije. Mogao je gubiti 2:0 u setovima od Gasqueta, a na kraju je Francuz uzeo dva gema u zadnja dva seta. Protiv Wawrinke čak nije bio ni papirnati favorit. Sve je nekako vuklo na borbu. Međutim, Wawrinka je sretno osvojio set. Škot je samo jedan break dopustio u meču. Opet je servis bio fantastičan sa osvojenih 80% poena na prvom. Time je Murray došao na omjer 33-3 na zemlji zadnje dvije godine. Samo je od Nadala i Đokovića gubio, a obojicu je dobio ove sezone. Čak je i Švicarac priznao da nije mogao ništa, a to ćemo rijetko kad od njega čuti.

'Prije meča sam razmišljao o tome kako ću morati odigrati svoj najbolji tenis ako želim pobjedu. Tako sam se postavio, tako je i bilo. Jako, jako sam zadovoljan. Wawrinka je vrlo opasan protivnik u mečevima na tri dobivena seta jer uvijek može prebaciti u višu brzinu. Iskoristio je jedan moj propust, no završnica je opet bila moja. Ponosan sam na napredak koji sam napravio na zemlji zadnjih godina,' dobro je raspoložen bio Škot nakon velike pobjede.


Ni Murray, ni Đoković nisu briljirali u prvom tjednu,ali zadnjih dana su djelovali nedodirljivo. Prva dva nositelja su u finalu, dok su ozljede izbacile ostala dva člana "velike četvorke". Vidi se tko su još uvijek gazde na touru. Prvi pogled na međusobni omjer sugerira da je Đoković gazda u njihovim mečevima, ali brojke sugeriraju pomak, kojeg je i on svjestan.

'Prošli mjesec je svatko dobio po jedan meč. Mislim da zadnjih godinu dana on ima dvije pobjede, a ja dvije više. Andy je jedan od najvećih radnika na touru i stalno želi biti bolji, a takav sam i ja. Sjećam se kad smo se prvi put sreli sa 11 godina i nije trebalo dugo da pomislim kako će napraviti veliku karijeru. Naše rivalstvo je evoluiralo i zadnje vrijeme je razlika manja. Možda je moja prednost ona mentalnog aspekta jer igrački smo vrlo slični. Dobro je da imam dan odmora. Imam osjećaj da će mi trebati,' komentirao je Novak 23-10 u međusobnim susretima i rivalstvo sa Škotom, a i Murray je spreman na dug dan:

'Znam da Novaku samo taj naslov nedostaje i znam koliko ga želi, ali i želim ga i ja. Očekujem dosta emocija i dugih izmjena. Imamo sličan stil. Uz to, on jako dobro poznaje mogu igru, kao i ja njegovu.'


Murray je pobjedom protiv Wawrinke sigurno popravio taj mentalni aspekt, samopouzdanje. Dobio je uvjerljivo branitelja naslova koji je prošle godine uništio snove Đokoviću u finalu. Time je prekinuo niz od tri poraza protiv Švicarca i seriju šest poraza na Grand Slamovima od prva četiri igrača. Škotu je ovo 10. Grand Slam finale. Upravo je protiv Đokovića uzeo dvije titule, četiri puta od njega gubio u finalu Australian Opena. Inače, sad ima finala na sva četiri Grand Slama. Đokoviću je ovo 20. Grand Slam finale. Protiv Thiema je upisao 27. GS pobjedu u nizu, ali sad dolazi za njega najvažniji meč. Gubio je finale Roland Garrosa tri puta. Čak i prošle godine kad je dobio Nadala, kad je većina pomislila da je time stavio obje ruke na pehar. Ukazao se Wawrinka, a znamo da i Murray može biti opasan. U Madridu je uzeo set, u Rimu slavio uvjerljivo. Iako je tada prvi igrač svijeta bio iscrpljen nakon nekoliko teških mečeva, Novak se nije htio vaditi na to. Zato se prisjetio prošlogodišnjeg susreta ovdje:

'Jako ga se dobro sjećam. Vodio sam 2:0 u setovima, pa smo otišli u peti set. Andy se nikad ne predaje, a sad je jači na zemlji nego tada.'