MENTALNO USPORIO METE

Najugodnije hrvatsko sportsko iznenađenje u 2012.

27.12.2012 u 13:34

Bionic
Reading

Svaki vrhunski sportaš je malo čudo, a unutar tog društva uvijek će netko iskočiti i postati heroj barem nakratko. Ali kada jedan poprilični anonimac pred očima čitavog svijeta napravi predstavu života, kao što je to učinio Giovanni Cernogoraz na Igrama u Londonu, onda on postaje - antologijsko čudo

Skromni Gianni je uoči Londona za tportal poručio: 'Ako bude dovoljno praha, možda bude i medalja.' Argumenata za optimizam je imao. Pobjeda na olimpijskim kvalifikacijama u Pekingu i europska bronca (uz momčadsko zlato s braćom Glasnović) s Cipra još su bili svježi, ali Igre su nešto drugo - natjecanje za koje čitav sportski svijet tempira formu.

'Dugo sam bio razmišljao o Londonu, ipak su to Olimpijske igre. Nisam se opterećivao velikim nadanjima, u glavi mi je bilo samo ući u finale među najboljih šest', počinje Giovanni za tportal.

U finale je ušao kao posljednji, šesti, i namjestio ruku gotovo do savršenstva. Promašio je samo jednu metu i ušao u raspucavanje za zlato s Talijanom Fabbrizijem. S osiguranim srebrom, uoči najvažnijih hitaca karijere, složio se na pod i zaplakao. Činilo se da je svoje odradio, ali obrisao je suze, vratio mirnoću i slomio protivnika u šestoj seriji raspucavanja. Zlato!

'Na početku završnog dana sam osjećao veliku nervozu i odmah promašio prvu metu. No, kada je počelo finale, potpuno sam se smirio. Dapače, to finale mi je trajalo jako kratko i imao sam dojam da su mete sporije nego inače. Jako dobar osjećaj', otkriva Cernogoraz kako je pogodio 30 od 31 metu u borbi za medalju.

Tada je, nakratko, počeo novi život Giovannija Cernogorza. Kamere i mikrofoni fokusirali su se na 29-godišnjaka koji je do tada uživao u mirnom životu u istarskom Novigradu. I njegov restoran Gianni postao je hit, a zlatnom Olimpijcu nije bilo teško nastaviti pomagati roditeljima u ulozi konobara.

Krenule su usporedbe s Jakovom Fakom. Trap iziskuje velike troškove i obitelj Cenogoraz financijski je bila 'na konopcima'. Iako je iz Londona došao sa zlatnim teretom Giovanni i (također sjajni pucači) braća Glasnović još nisu dobili obećane poslove.

'Promijenilo se puno toga nakon Londona, ali obećani posao u policiji još nisam dobio. Predsjednik HOO-a Mateša je bio bolestan, pa se sve odužilo. Čekamo da se riješi papirologija... Još vjerujem da nas ne zavlače i da će sve biti riješeno', kaže zlatni olimpijac kojega bi rivali sigurno rado vidjeli pod svojom zastavom.

Iza njega je sezona u kojoj je naplatio sav trud i sada je postao član najuže elite u svom sportu. Ima 29 godina, što je u trapu 'juniorska dob'. Slijede novi izazovi, ali Gianni ponavlja 'olimpijski poučak':

'Puno je natjecanja, ali ja ponovno priželjkujem 'samo' finala. Tu se ništa nije promijenilo, a fokus ću u 2013. staviti na SP i Mediteranske igre. Došlo je i do promjene koja će zahtijevati još veću fokusiranost u finalu. Umjesto dosadašnjih 25 meta za najbolju šestoricu, sada će prvih šest ispucati 15 meta, a onda samo najbolja četiri idućih 15. Ne čini se velika promjena, ali zahtjeva dodatnu prilagodbu.'

Trapom su se bavili i njegov djed i otac, hoće li se 'loza' nastaviti sinom Leonardom?

'Još je premali da može mirno držati pušku, nema kod nas dječjih disciplina. Ali kada dođe vrijeme, vjerujem da će probati, pa ćemo vidjeti', završava najugodnije hrvatsko sportsko iznenađenje u 2012. godini.