VELIKO ISTRAŽIVANJE

Najbolje nogometne škole na svijetu imaju...

29.10.2014 u 18:41

Bionic
Reading

Prema rezultatima istraživanja Football Observatoryja pri Međunarodnom centru za sportske studije (CIES) Barcelona i Manchester United imaju najbolje nogometne škole na svijetu

U ovom trenutku u ligama 'Petice' nastupaju čak 43 igrača koja su prošla kroz čuvenu Barcinu 'La Masiju' - 13 u Barceloni, a još 30 u drugim klubovima iz pet najjačih liga na svijetu (Primera, Premiership, Bundesliga, Serie A, Le Championnat). U Manchester je poteklo 36 igrača od koji je 12 i sada na Old Traffordu, dok su 24 potražila sreću na drugim adresama.

Ovo istraživanje se odnosilo smo na lige 'Petica'. Na trećem mjestu je Real Madrid sa 34 igrača od kojih je osam još u klubu. Lyon je četvrti sa 33 igrača od koji je 15 u klubu, dok je peti PSG sa 27 igrača od kojih je svega pet ostalo na Parku Prinčeva.

Lista na kojoj su 52 kluba sa 12 ili više igrača koji sada igraju u elitnim ligama uključuje i četiri kluba izvan 'Liga petica' - argentinske velikane Boca Juniors (17 igrača) i River Plate (14), te dva kluba čije su škole ostvarile velike utjecaj na europski nogomet u posljednja dva desetljeća, Ajax (15) i Sporting (12). Vrijedi primijetiti kako su među najboljim 'proizvođačima' i tri drugoligaša - TSV Munchen, te Auxerre i Le Havre.

Od klubova s liste najmanje svojih igrača u današnjoj postavi ima Manchester City (1), te Chelsea (3) i Milan (3).


Francuski Le Championnat već duže vrijeme slovi kao pravi 'rudnik' kvalitetnih nogometaša, a među 20 najboljih osim Lyona i PSG-a su i Rennes, Bordeaux, Lens, Monaco, Montpellier, Metz i Toulouse. Dva baskijska kluba - Athletic Bilbao i Real Sociedad (oba 15-9), te Schalke (9-7) i Nantes (9-6) jedine su četiri ekipe koje više domaćih igrača imaju u prvom sastavu, nego u ostalim ligama 'petice'.

Početkom ove godine Football Observatory je objavio istraživanje i u 31 nacionalnoj ligi kako bi otkrio koliko igrača iz omladinskih škola pojedinih klubova igra profesionalni nogomet u europskim klubovima. Jedini kriterij je bio da je igrač između 15. i 21. godine života proveo najmanje tri godine u tom klubu.

Najjači 'proizvođač' igrača po tome je Ajax s čak 69 'svojih' nogometaša (12 u vlastitoj momčadi i 57 po drugim klubovima), a drugi je bio beogradski Partizan sa 66 (7 - 59). Na četvrto mjesto liste plasirao se splitski Hajduk (13 - 39), a Dinamo se s ukupno 45 igrača plasirao na visokom devetom mjesto.

Dan u La Masiji