GREŠKA IZ DJETINJSTVA

Nadalova karijera ozbiljno je ugrožena

28.06.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Trener Ane Ivanović i Fernanda Verdasca Sven Groneveld te vodeći liječnički autoritet za ozljede koljena Sean Corvin za engleski Guardian iznijeli su pesimistična gledišta na povratak vodećeg igrača svjetske ljestvice na terene

Rafael Nadal je nakon prvog poraza na Roland Garossu u karijeri osjetio da mu koljena ne služe kako bi trebala. Odmarao je 20-ak dana, nastupio na turniru u jednom privatnom klubu u Londonu i odustao. Tijekom poraza od Wawrinke nije mogao sakriti bolne grimase i nakon tog meča otkazao je Wimbledon.

'Nikada nisam čuo da tako mlad igrač ima tako ozbiljnih problema s tendinitisom patele koljena. Nadal je jedinstven slučaj i mogu samo zamisliti kako mu je dok sjedi doma i gleda turnir na kojemu je trebao braniti naslov. Mora da ga boli više od koljena', rekao je Groneveld, čiji su se pulenovi plasirali u četvrto kolo, a temu je produbio stručnjak na području medicine.

'Iako Rafael ima 23 godine, njegova se koljena ponašaju kao da je deset godina stariji. Tendenitis u oba koljena ga muči već dvije sezone i dovoljno je pogledati koliki se broj vrhunskih sportaša morao povući u mladoj dobi, da vidite što mu prijeti. Problem je što njima koljena ne dopuštaju visok intenzitet treninga i zato oni ne mogu održati formu na vrhunskoj razini i ostvarivati vrhunske rezultate', poručuje znanstvenik i liječnik Sean Corvin.

Nadala liječe najsuvremenijim metodama, no medicina mu, kaže Corvin, ne može obećati povratak.

'Dobiva potrebne tablete, prolazi fizikalnu terapiju i obavlja progresivne vježbe mišićnog sustava, no bojim se da je u njegovoj mladoj dobi učinjena nepopravljiva greška. Nadal je previše vremena u fazi dok je još rastao provodio na tvrdim terenima, što utječe na rast djeteta i povećava mogućnost da u njegovim godinama prolazite ono što on prolazi danas', upozorava liječnik mlade tenisače diljem svijeta i njihove mentore.