MEČ GODINE!

Nadal nemoćan, Noletu i američka kruna

13.09.2011 u 02:25

Bionic
Reading

Nakon šokantnog polufinala i pobjede nad Rogerom Federerom Novak Đoković je u najboljem teniskom dvoboju godine slomio Rafaela Nadala i osvojio prvi US open u svojoj karijeri

Iako je Nadal igrao sjajno, nije došao ni blizu prve pobjede protiv Đokovića u sezoni. Novak je nakon više od četiri sata igre u kojoj je viđeno 17 breakova slavio sa 6:2, 6:4, 6:7 (4), 6:1 i dohvatio svoj četvrti Grand slam u karijeri, treći u čarobnoj sezoni kojom dominira. Nitko nikada u Open eri nije bio toliko dobar, Đoković je na mentalnoj razini koja obeshrabruje njegove protivnike.

Nadal je i u prvom i u drugom setu poveo sa 2:0, u oba slučaja je imao lopte za 3:0 na svom servisu, ali Beograđanin je odigrao gotovo savršen meč. Nadal bi ovakvom igrom pomeo s terena svakog drugog protivnika, ali u ovoj sezoni ima šest poraza iz šest ogleda s Đokovićem i to govori sve. Maratonska teniska poslastica ponudila je tsunami predivnih, iscrpljujućih poena, gemove koji su trajali više od deset minuta i pregršt breakova. Općenito, bio je to jedan od najkvalitetnijih susreta sezone, u kojemu se jasno vidjelo zašto je Đoković na ljestvici daleko ispred Nadala, a Španjolac daleko od svih ostalih.

Zakompliciralo se u trećem setu. Đoković je imao 3:2 i servis - otvoren put prema kraju. I onda je Nadal počeo pogađati iz svlačionice, raditi s lopticom što bi god poželio. Skoro je povezao tri gema, od kojih dva breaka, ali Đoković se spasio u vjerojatno najljepšem poenu godine. Komentatori su ostali bez teksta, publika je divljala, ali igra se polako počela vraćati u ravnotežu. Novi udarac Đoković je zadao u 11. gemu, kada je dobio priliku za servis za meč, ali Nadal je novom serijom bravura izborio tie break. U velikom stilu uzeo je i set, a Đoković se počeo primati za bolna leđa. Lovina je postala lovac...

Ali Đoković nikako nije pristao postati lovina. Nakon kratke terapije nastavila se borba dva mentalno najjača tenisača današnjice i Đoković je sasvim neočekivano potpuno preuzeo dominaciju. Šokiranom Nadalu, koji je trčkarao i kada nije trebao kako bi dokazao koliko je spreman, ostavio je samo jedan gem i glasno, na koljenima, zadnjim atomima snage proslavio veliku, veliku pobjedu.

Ako vam se pruži prilika pogledati snimku meča, iskoristite ju. Nije moguće riječima opisati kakva je to borba bila. Gladijatorski tenis koji je od publike napravio nogometnu rulju koja se više nije mogla suzdržavati. Tišine nije bilo gotovo uopće, masovni urlici tijekom boljih poena... Nikakve molbe suca i igrača nisu pomogle, ali Amerima i doseljenicima nije ni pretjerano za zamjeriti. Ovo se ne viđa svaki dan. Čak niti svake sezone.

'Jasno da sam razočaran, ali ovaj tip radi nevjerojatne stvari. Nemoguće ga je dobiti. Išao sam do limita, ali stalno se vraćao i pronalazio još bolja rješenja. Zadovoljan sam svojom igrom, ali stalno gubim od Novaka i ne preostaje mi ništa drugo nego pokušavati i dalje', rekao je Nadal dok je primao šesti tanjur nakon mečeva s Novakom. U Srbiji velikog Španjolca već zovu konobar.

Đoković je na primanje došao s kapom NYFD u čast vatrogasaca koji su ostali simbol 11. rujna.

'Ovo je nevjerojatan osjećaj, ova čudesna godina se nastavlja. Svaki meč s Rafom je priča za sebe i nadam se da ćemo se još puno puta nadmetati', bio je kratak Nole prije nego se emotivno obratio Njujorčanima.

'Naše srce je s vama. Ovo je samo sport, a ovdje su prije deset godina mnogi izgubili živote. Kada se sjetim toga mogu samo biti sretan što sam živ i imam se priliku baviti onime što najviše volim.'

Đoković je tako sezonu, što se Grand slamova tiče, zatvorio s omjerom 26:1, a ukupno je na spektakularnom omjeru 64:2! Ovo mu je deseti turnir, od čega su samo dva ispod razine 1000 i s novim trijumfom došao je do 14.720 bodova, 4.100 više od Nadala, više nego itko otkada se primjenjuje ovaj sustav bodovanja.

Prvi je uvijek najvažniji
Rafa se u drugom setu branio koliko god je mogao
Vrhunac Đokovićeve dominacije

Dio velike borbe u tie breaku