ZA ODLUKU O PRVAKU

Na teren se vraćaju zvijezde i Barce i Atletica!

17.05.2014 u 14:04

Bionic
Reading

Barcelona i Atletico su ove sezone odigrali 37 utakmica u ligi, ukupno 3330 minuta, ali cijela će sezona stati u ovih posljednjih devedeset koji se igraju na najvećem stadionu u Španjolskoj

Atletico na čelnoj poziciji ima tri boda prednosti i jasno je kako će deseti naslov u povijesti uzeti ukoliko ostane neporažen. Barci će, pak, za 23. naslov prvaka trebati pobjeda do koje bi u tom slučaju došla zbog boljeg međusobnog omjera s Atleticom.

Nepoznanica među ove dvije momčadi nema, biti će ovo njihov šesti međusobni susret ove sezone. Nešto uspješniji dosada je bio Atletico koji je ostvario jednu pobjedu, dok su četiri utakmice završile neodlučenim ishodom, a poveznica svih utakmica jest iznimno malen broj pogodaka. Barcelona je na račun gola u gostima uzela Superkup, Atletico je bio bolji u Ligi prvaka, dok je prvi prvenstveni susret na Vicente Calderonu završio sa 0-0.

Gerardo Martino je cijele sezone pod kritikama, njegova Barcelona ne igra kao što se očekivalo, a usprkos neodlučenih rezultata u posljednja dva kola protiv prosječnih Getafea i Elchea, Katalonci imaju realne šanse uzeti titulu. Barca na gostovanju u Elcheu prošle nedjelje nije izgledala dobro, ali Atletico im je odlučio pružiti još jednu šansu koju sada namjeravaju iskoristiti.

- U prilici smo do titule doći pred našim navijačima protiv izravnog konkurenta i to je ipak nešto posebno. Sve ono što se dosada događalo pada u zaborav jer ovo je ipak nova utakmica koja se igra u potpuno drukčijem kontekstu. Moji igrači znaju kako je to osvajati titule, ali do sada su do njih dolazili na izvanzemaljski način, a ovo bi bio prvi "normalan" naslov, naslov u kojem su se morali boriti, nositi s ozljedama, poteškoćama i sličnim problemima - kazao je u najavi argentinski stručnjak Gerardo Martino koji bez obzira na ishod današnjeg susreta broji posljednje dane na klupi Katalonaca:

- Nema veze što će biti sa mnom u budućnosti jer u ovom trenutku ja svim srcem samo želim osvojiti naslov prvaka Španjolske.

Veliki plus za Argentinca povratak je treninzima Neymara, Jordija Albe i Gerarda Piquea koji će danas biti prijavljeni za nastup, ali je vrlo upitno hoće li uistinu i zaigrati. Izvan pogona će zbog ozljeda ostati Victor Valdes, Carles Puyol i Jonathan dos Santos kojih nema već dulje vrijeme.

Čekalo se kada će Atletico kiksati, ali momčad Diega Simeonea igrala je odličan nogomet i nizala pobjedu za pobjedom. Kada je trebalo napraviti onaj odlučujući korak prema tituli, Atletico je zapeo. Prvi posrtaj dogodio se na gostovanju kod Levantea, a drugi prošle nedjelje na domaćem terenu protiv Malage gdje je Atletico odigrao samo 1-1. Da su kojim slučajem Los Colchonerosi pobijedili danas bi u Barcelonu putovali samo odraditi formalnost i proslaviti naslov.

- Mi smo ove sezone napravili strašan posao i do samog kraja uspjeli se ravnopravno nositi sa velikanima kao što su Barca i Real. Dvije su nam utakmice ostale do kraja sezone, a mi smo još u igri za ligu i Ligu prvaka. Ovdje smo zbog vlastitih zasluga i zato ćemo dati sve od sebe ne bismo li uzeli titulu - riječi su Diega Simeonea sa posljednje konferencije, a novinare je najviše zanimalo psihološko stanje njegovih igrala:

- Sa strane motiva nema nikakvog problema, igrače za ovakav susret ne treba posebno dodatno motivirati. Pokušat ćemo utakmicu odvesti u smjeru koji nam odgovara i dokazati na terenu da smo pravi.

Bilo je posljednjih dana pitanja oko nastupa Diega Coste, ali Simeone je jučer potvrdio kako će njegov prvi topnik biti na terenu od prve minute. Važni stoper Diego Godin odradio je suspenziju i danas se vraća u sastav dok novosti o Cristianu Rodriguezu koji je propustio prošlo kolo zbog ozljede nema, no on teško da bi dobio priliku danas.