ŠEST POGODAKA

Na otvaranju europskih kvalifikacija za SP, fantastična utakmica u Istanbulu; Turska u golijadi srušila Nizozemsku

Bionic
Reading

U prvom susretu europskih kvalifikacija za svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine, skupine G, Turska je u Istanbulu pobijedila Nizozemsku sa 4:2

Junak velike turske pobjede bio je trostruki strijelac Burak Yilmaz (15, 34-11m, 81), a pogodak za domaćine zabio je i Hakan Calhanoglu (46), dok su strijelci za 'Oranje' bili Davy Klaassen (75), Luuk de Jong (77).

Nizozemska je propustila posljednji EP u Francuskoj 2016. godine, kao i posljednje svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Nastupit će ovoga ljeta na EURO-u i u taboru 'oranja' priželjkivali su pozitivan start kvalifikacija za SP. No, doživjeli su težak poraz.

Turska, koja koja nije bila na World Cupu od 2002. kada je bila treća, povela je u 15. minuti golom Buraka Yilmaza nakon brze kontre. Hakan Calhanoglu je poslao loptu koju je primio Yilmaz i odmah pucao sa 20-tak metara. Lopta je pogodila nekoga i promijenila smjer prevarivši Tima Krula. U 34. minuti napadač Lille je zabio i za 2:0 iz jedanaesterca kojeg je skrivio Donyell Malen.

U samoj završnici prvog dijela gosti su imali sjajnu priliku za smanjenje zaostatka, no nisu imali sreće. Steven Berghius je ubacio iz kornera, Matthijs de Ligt nadskočio obranu i pucao glavom, ali je pogodio lijevu stativu, a loptu je potom s gol crte glavom izbio Okay Yokuslu. Nizozemci su tražili pogodak, no engleski sudac Oliver je samo odmahnuo rukom.

  • +6
Turska - Nizozemska, kvalifikacije za SP 2020. Izvor: EPA / Autor: Murad Sezer / POOL

Turska je na otvaranju drugog dijela stigla i do trećeg gola, a pogodak je nakon svega 30-tak sekundi sjajnim udarcem sa više od 20 metara zabio Calhanoglu.

Nizozemska se vratila u život s dva gola u razmaku od dvije minute. Klaassen je u 75. minuti smanjio na 1:3, a dvije minute kasnije De Jong je zabio za 3:2. No, nizozemski nalet utišao je Yilmaz fantastičnim golom iz slobodnog udarca u 81. minuti.

U posljednjim trenucima susreta Nizozemska nije uspjela realizirati jedanaesterac, Ugurcan Cakir je obranio udarac Memphisa Depayja.