EUROPSKA LIGA

Može li se Zenit izvući protiv Basela?

14.03.2013 u 15:05

Bionic
Reading

Moćni Zenit je na koljenima. Nakon što su početkom sezone odriješili kesu i doveli Hulka i Witsela, očekivali su kako će doći barem do četvrtfinala, no ne Europske lige, već Lige prvaka, te su bili sigurni kako će se prošetati kroz prvenstvo.

Stvari su otišle potpuno u krivom smjeru, iz Lige prvaka su odavno ispali, u Europskoj ligi su na rubu eliminacije, dok su prvenstvo praktički izgubili. CSKA je što zahvaljujući dobroj igri, što lakšem rasporedu (odrekli se Europe još u pretkolu protiv švedskog AIK-a) pomalo stvarao prednost, da bi se ta prednost nakon nedjeljnog poraza Zenita protiv Rubina povećala na gotovo nedostižnih osam bodova.

Zadnjih dana pričalo se i o Spallettijevoj mogućoj ostavci, no ipak, trener koji je u Zenitu već četvrtu godinu tu je mogućnost opovrgnuo:

'Jasno je i meni da rezultati nisu najbolji, no o ostavci niti ne pomišljam. Tu sam već dosta godina, stvorio sam vrhunsku momčad, uveo neke nove igrače, napravili smo ozbiljan prokjekt i ne bi bilo dobro da zbog nekoliko loših utakmica dam ostavku. Stvari ćete se promijeniti nabolje, u to sam siguran.'

Iako je Spalletti prekrižio mogućnost podnošenja ostavke, nije ni isključeno to da bi mu čelnici kluba mogli uručiti otkaz. Na pojačanja je potrošeno puno, previše, a rezultata nema nigdje. Po ruskim medijima zadnjih se dana spominjao mogući dolazak Roberta Mancinija ili Dana Petrescua, no iz Zenita te priče demantiraju.

U utakmicu s Baselom Zenit ulazi sa velikim zaostatkom, no predat se definitivno neće. Sigurno je da će se nametnuti na terenu, a samo je pitanje hoće li realizacija biti dovoljno dobra, te hoće li uspjeti zaustaviti Basel, ne dozvoliti im da prime pogodak.

'Moramo protivnika potpuno pritisnuti već od samog početka. Prve minute utakmice bit će jako bitne, držat ćemo se svoje taktike, i nećemo dozvoliti Baselu da se osjeća ugodno. Spalletti stalno priča s igračima o najsitnijim pojedinostima u njihovoj igri, svi smo sa svime detaljno upoznati i sada to treba pokazati i na terenu', kaže belgijski veznjak u redovima Zenita Axel Witsel

U momčadi Zenita danas neće biti samo trojice igrača, stopera Domenica Criscita i Neta te beka Aleksandra Anjukova. Točnije, Anjukov je još uvijek pod nekim upitnikom, no prema dostupnim informacijama gotovo je sigurno kako danas neće igrati.

Basel je u prvoj utakmici poprilično iznenadio protivnika agresivnom napadačkom igrom koja im se isplatila tek pred kraj susreta kada je prvo Diaz zabio iz odbijanca, a potom je Frei poentirao sa bijele točke. Bez obzira na strijelce ključni igrači bili su krilni igrači Salah i Serey koji su neumorno probijali Zenitovu obranu što je u konačnici rezultiralo sa čak 18 udaraca prema suparničkim vratima.

Sada treba prednost sačuvati u Rusiji, ali u istoj situaciji Basel je bio i u prethodnom kolu kada su eliminirali Dnjipro tako da treba očekivati sličan princip igre kao u tom gostovanju - čvrsta obrana i kontranapadi. U obrani pak ne bi trebalo biti problema. U ovom drugom dijelu sezone Baselova zadnja linija djeluje bolje nego ikad, a o tome najbolje svjedoče samo dva primljena pogotka u 8 utakmica Europske Lige i prvenstva.

'Uspjeli smo proći već toliko kvalifikacija i utakmica, ali doći u četvrtfinale bilo bi jednostavno fantastično. Mi ćemo pokušati igrati kao i u prvoj utakmici, nećemo se samo braniti već ćemo okušati postići i pogodak. No, u svakom slučaju bit će to teška utakmica i ja bih rekao da su šanse za prolaz još uvijek 50-50', istaknuo je trener Murat Yakin.

Za današnji susret kao ni za vikend pobjedu nad Young Boysima, neće biti važnog veznjaka Davida Degena, a nedostupan je i Serey koji je bio ključni igrač u prvom susretu. Ofanzivci Streller i Frei su oporavljeni i mogli bi dobiti priliku s obzirom na suspendiranog Sereya.