FIFA = SRAMOTA

Može li se Kataru uzeti kupljeni SP 2022?

30.05.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Sepp Blatter dobit će i četvrti mandat na mjestu predsjednika Fife jer je njegovog protivnika Mohameda bin Hammama Etičko povjerenstvo eliminiralo zbog sumnje u korupciju. Naravno, to ne znači da će sljedećih mjeseci biti imalo mirnije u organizaciji čiji je ugled ozbiljno narušen

Tko je imao ruke u pekmezu? Najvjerojatnije svi, ali zbog nedostatka dokaza prekinuta je istraga o tome da je Sepp Blatter znao za moguću kupovinu glasova za SP 2022, a izvisio je njegov protukandidat za predsjedničku dužnost i sada već bivši prvi čovjek Azijskog nogometnog saveza Mohammed Bin Hammam.

Kako god ovo završilo, neutralni nogometni zaljubljenici Fifu gledaju kao kriminalnu organizaciju u kojoj nije problem potkupiti članove kako bi se ostvarili ciljevi.

Sada je otkriven i mail (za suspendiranog člana IO Jacka Warnera) u kojem se je glavni tajnik Fife Jerome Valcke zapitao misli li Hammam da može kupiti glasače za izbor predsjednika kao što ih je kupio kod izbora domaćina SP-a 2022. koje je dobio njegov Katar.

Svi ti događaji samo potvrđuju da su Englezi, Australci i Amerikanci bili s pravom bijesni nakon što oni nisu izabrani za domaćina SP-a 2018. odnosno 2022. te su s razlogom sumnjali u poštene kandidature Rusije odnosno Katara.

Sad se otvara jedna zanimljiva mogućnost onima koji su izgubili. Amerikanci i Australci uložili su puno milijuna u svoje predstavljanje, a kako sada izgleda, uopće nisu imali šanse za pobjedu. Sada njihovi savezi ozbiljno razmišljaju o tome da pošalju prijedlog za ponovno glasovanje za domaćina SP 2022.

Još nitko ne spominje ni moguće tužbe oštećenih za financijsku naknadu, ali ne treba sumnjati da bi se i to moglo lako dogoditi ukoliko netko od osumnjičenih za mito iz zemalja karipske nogometne unije (25 članova) propjeva. Kao što se pretpostavlja, njih nije teško kupiti s par desetaka tisuća eura i saznati istinu.