LIGA PRVAKA

Može li Bayern zaustaviti Real Madrid?

17.04.2012 u 08:01

Bionic
Reading

Elitno nogometno natjecanje Starog kontinenta stiglo je do same završnice. U utorak je na rasporedu prvi susret polufinala Lige prvaka između Bayerna i Real Madrida

Bit će to dvoboj europskih 'teškaša', klubova koji su ukupno osvojili 23 međunarodna trofeja. 'Kraljevski klub' je bio devet puta europski prvak, dva puta pobjednik Kupa Uefa, tri puta je slavio u Interkontinentalnom kupu, a jednom u europskom Superkupu, dok su Bavarci četiri puta bili prvaci Europe, dva put pobjednici Interkontinentalnog kupa, te po jednom Kupa uefa i Kupa kupova.

Većina nogometnih stručnjaka i analitičara gura Španjolce u prednost, no Bayern će imati poseban motiv - ove godine se finale Lige prvaka igra u Munchenu na stadionu Allianz Arena.

'Real ipak nije Barcelona. To je vrhunska momčad, ali su obični. Barcelona je ipak jedna dimenzija više, tako da vjerujem kako imamo izgleda,' smatra legenda bavarskog kluba Franz Beckenbauer.

Bayern i Real su međusobno igrali čak 18 puta u europskim kupovima, a bit će to njihovo peto polufinale u Ligi/Kupu prvaka. Bayern je do sada tri puta bio uspješniji (2001, 1987, 1976), dok je Real slavio 2000. Ukupno gledano Bayern je upisao 10 pobjeda, Real šest, a dvije utakmice su završile bez pobjednika. Zanimljivo, trener njemačkog sastava Jupp Heynckes je 1998. godine na klupi Reala osvojio Ligu prvaka. Heynckes je tada 'Galacticosima' donio europsku krunu nakon više od 30 godina posta.

'Očekuje nas utakmica protiv jednog od najslavnijih klubova u europskoj povijesti. Naši ogledi uvijek su donosili spektakl, vjerujem kako će to biti i ovoga puta,' kazao je direktor španjolskog sastava Emilio Butragueno.

Osim sjajnog nogometa međusobni ogledi Reala i Bayerna uvijek su donosili i visoke tenzije, te brojne incidente. Tako je u njihovom prvom međusobnom sudaru 1975. godine Bayernov vratar Sepp Maier slomio nos Robertu Martinezu nakon čega je jedan španjolski navijač utrčao u teren i napao suca, te njemačkog napadača Gerda Muellera.

Idući sudar jedanaest godina kasnije također je donio 'krv'. Realov igrač Juanito namjerno je kopačkom nagazio na glavu Lotthara Matthaeusa zbog čega je kažnjen zabranom igranja u europskim kupovima na pet godina. Nažalost, Juanito je poginuo u prometnoj nesreći 1992. godine.

Do incidenta je došlo i 1981. godine za vrijeme prijateljskog ogleda na Santiago Bernabeu kada je kompletna momčad Bayerna utrčala na teren nakon što je isključen jedan njihov igrač zbog nesportskog ponašanja prema navijačima.

Utakmicu između Bayerna i Reala sudit će ponajbolji engleski sudac Howard Webb. Sudio je finale Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, a iste je godine, 2010., proglašen za najboljeg suca od IFFHS-a. Hrvatski reprezentativci u redovima njemačkog sastava Ivica Olić i Danijel Pranjić spremni su, no obojica će priliku čekati s klupe za pričuve.

Uključite se i vi u raspravu oko ove i drugih nogometnih tema – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!



VJEROJATNI SASTAVI
BAYERN: Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Schweinsteiger, Gustavo - Robben, Mueller, Ribery - Gomez
REAL MADRID: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pepe, Marcelo - Alonso, Khedira - Di Maria, Ozil, Ronaldo - Benzema
SUDAC: Howard Webb (Engleska)