LIGA PRVAKA

Mourinho kuka za napadačem i daje ulogu favorita Parižanima

02.04.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Nova prilika bogatim Arapima iz PSG-a da dokažu da su stvorili velesilu koja može pobjeđivati i najbolje na svijetu. Prošle sezone ih je na istom ovom koraku zaustavila Barcelona, no dvije izjednačene utakmice, dva remija i ispadanje na temelju gostujućeg gola, pokazali su da nisu predaleko.

Kako i gdje sve gledati Ligu prvaka

Osim na MAXtv-u (Arenasport) utakmice Lige prvaka možete gledati i na pay per view online servisu Match.tportal.hr. Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala.

Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.


Danas su bogatiji za iskustvo, individualnu kvalitetu Cabayea i Cavanija, a po mišljenju mnogih, i igra je značajno evoluirala pod vodstvom Laurenta Blanca. Podatak o 5238 kompletiranih pasova u osam nastupa Lige Prvaka, naspram 3770 Chelseajevih govori puno o kvaliteti nogometa.

'Chelsea ima svoj stil, više se oslanjaju na kontre. Teren će pokazati što je efektivnije, mi ćemo se i dalje držati svoje filozofije', prokomentirao je domaći strateg.

U petak su u Nici ostvarili devetu uzastopnu pobjedu u svim natjecanjima. Kao i tjedan ranije protiv Lorienta, nisu bili posebno impresivni, no to se može pripisati i pripremama za ovaj dvoboj. Predah su dobila četiri prvotimca: Alex, Maxwell, Matuidi i Verratti. Večeras će vjerojatno startati sva četvorica, izostaju samo bek Van Der Wiel (zamjena Jallet je već uhvatio ritam) i rezerva Menez. Potencijalno iznenađenje za Engleze bi mogao biti super-talentirani Lucas na desnom krilu umjesto Lavezzija.

'Nismo se dovoljno otvarali u napadu, moramo biti opasniji. Na ovaj način teško ćemo ugroziti Chelsea', izjavio je Blanc poslije susreta s Nicom.

Nije bio dobar uvod za Chelsea i Josea Mourinha pred dolazak na Park prinčeva. Prosuti golemu prednost na vrhu Premiershipa porazima kod dvije apsolutno limitirane momčadi Aston Ville i Crystal Palacea i to bez postignutog pogotka, zaista je podbačaj senzacionalnih razmjera.

Mourinho je cijelu sezonu zapomagao "nemam napadača, koji će zabiti 20 golova" i u ključnom trenutku to se pokazao kao nenadoknadiv hendikep. Može se tu raspravljati i o njegovoj taktici koja je sagrađena na granitnoj obrani, a u dugom nizu utakmica u pravilu pobjeđuju napadački moćniji, ali u konačnici uvijek igraš s onim što imaš, a Chelsea u ovom trenutku nema ekstra izbor i zato će vjerojatno zapeti na korak od konačnog cilja u prvenstvu, a vjerojatno i u Ligi prvaka.


Chelsea - Galatasaray 2:0 (sažetak)

No, pred dolazak u grad svjetlosti Portugalac ima situaciju koju on obožava, a to je da nije favorit, bar ne u prvoj utakmici, a možda ni za prolaz s obzirom na konstantni napredak Parižana, ali i klasu jednog Zlatana Ibrahimovića koja u ovom četvrtfinalnom paru strši iznad svih. Nakon neplasmana na SP Šveđanin do kraja karijere ima samo cilj osvajanja Lige prvaka i njegov motiv bit će strašan.

Sada je Chelsea u poziciji kao i prije dvije godine, kada je uz nezabilježenu dozu sreće postao prvak Europe, ali to opet znači da je opasan i pod Mourinhovim vodstvom spreman suparniku ponuditi mrkvu, a da u konačnici taj suparnik dobije batinu i oprosti se od natjecanja.

Mourinho istina nema manevarskog prostora za značajnije promjene u sastavu, Matić i Salah nemaju pravo nastupa, iskusni Eto'o i Cole su ozlijeđeni, David Luiz u statusu oporavljenika, iako je igrao u Londonu, bez učinka. Tko može biti as iz rukava. Jedino Schürrle u napadačkim opcijama, možda i krene umjesto Torresa, u vezi je najneizvjesnije, obrana je ionako najsigurniji dio Mourinhovog orkestra osim kada Terry postigne autogol kao u subotu.

U Parizu će se gosti vjerojatno braniti i čekati tranziciju i prije svega lucidnost zvijezde u usponu Hazarda. I Fernando Torres voli ovakve utakmice, a stara kost Lampard još jednom će željeti pokazati da se posljednji put ne da. Ako proradi brazilska imaginacija Williana i Oscara onda su šanse još veće jer baš njih Mourinho je odmorio protiv Crystala Palacea i bit će najsvježiji na Parku prinčeva.


'Velika utakmica, sjajan stadion, suparnik top kvalitete i sudac Mažić iz Srbije, koji ne dopušta pretjeranu agresivnost. Mislim da će se moji igrači snaći, bit će u svom prirodnom okruženju i odigrati dobru partiju. Neću imati previše posla za motivaciju igrača jer ovako jaki Paris SG je vrsta suparnika protiv kojeg se osjećamo dobro - potvrdio je strateg Chelseaja da mu odgovara kada nije favorit, a istovremeno itekako vjeruje u snagu svoje momčadi u koju uvijek želi ugraditi tu svoju dozu lukavstva i drskosti.'

Zanimljiv je i detalj da je Jose Mourinho 2004. debitirao u europskim utakmicama na klupi Chelseaja baš u natjecanju po skupinama Lige prvaka protiv Parižana i tog 15. rujna protutnjao Parkom prinčeva i pobijedio 3:0. Petr Čech, John Terry i Frank Lampard igrali su u tom dvoboju, a igrat će i danas, devet i pol godina kasnije.

'Tada je Roman Abramovič kupio klub i počeo u njega investirati veliki novac, što je donijelo uspjehe. Isto se sada događa u Parizu i PSG dominira u Francuskoj, a isto želi u Europi. Najveća snaga domaćina su tri sjajna napadača Ibrahimović, Cavani i Lavezzi, a kada se pogleda druge klubove u četvrtfinalu sva njihova moć je koncentrirana na velikim napadačkim imenima. Zato je PSG favorit u današnjoj utakmici, ali naša obrana će učiniti sve da potvrdi svoju snagu, iako bi nam samo gol u gostima mogao donijeti pravi rezultat', zaključio je strateg gostiju iz Londona Jose Mourinho, koji ima još jednu dvojbu oko sastava jer je lijevi bek Cesar Azpilicueta u ponedjeljak postao otac, pa se može dogoditi da na njegovom mjestu zaigra mladi Nathan Ake.