ČUVENA KOLUMNA

Mosor usporedio Radića s Titom i Castrom

23.02.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Nedavno preminuli legendarni splitski novinar Milorad Bibić Mosor iza sebe je ostavio na tisuće intervjua, članaka i kolumni, a dobar dio njegovog novinarskog opusa svakako otpada i na predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza Danka Radića

Otprije je poznato da Bibić i Radić nisu bili prijatelji, a nakon nekoliko oštrih Bibićevih članaka te pružanja potpore Generaciji Barcelona '92. plus – koja je tražila Radićevu smjenu – sve je otišlo toliko daleko da je Bibić skinut kao kontrolor i delegat sa svih utakmica.

Ukratko, došao je u Radićevu nemilost, ali je sve do prerane smrti u 60. godini života nastavio pisati istim žarom i intenzitetom o Radiću.

Jedan od njegovih duhovitijih članaka o Radiću svakako je kolumna u drugom broju mjesečnika Superkošarka iz travnja 2006, kada je Bibić na samo sebi svojstven način u kolumni pod naslovom 'Danko Castro Tito' dočarao kakve sve funkcije u košarci ima Radić.

Bibić je na svoj sarkastičan način otišao toliko daleko da je Radića nazvao Fidelom Castrom hrvatske košarke te za kraj poentirao da bi trebao biti 'doživotni predsjednik HKS-a. Kao što je Josip Broz Tito.' Kolumnu prenosimo u cijelosti i mora se priznati da se nije puno toga promijenilo do danas. Osim ime regionalne lige koja je ostala bez glavnog sponzora…

*************************

Danko Castro Tito

Zaludu je sve što su na parketima širom svijeta učinili velikani hrvatske košarke kao što su bili Krešimir Ćosić, Giuseppe Giergia, Petar Skansi, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Željko Jerkov, Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa... Ma, ova cijela kolumna bila bi taman za nabrojiti sve košarkaške mega-veličine koje je, srećom, Hrvatska oduvijek imala. Imat će i ubuduće, u to ne treba sumnjati. Ali svi oni bivši i budući ne vrijede koliko košarkaški teži jedan Šibenčanin koji je bio nikakav igrač, nekakav trener i odličan sudac. A trenutačno je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza. Da, to je Danko Radić. On je, dakle, važniji i košarkaški vredniji od svih hrvatskih igračkih i trenerskih mega-veličina. Mogu oni govoriti što ih volja, mogu istresti na stol hrpu svojih medalja, sva svoja olimpijska, svjetska i europska zlata, srebra i bronce, sve klupske trofeje, ništa to ne vrijedi naspram riječi velikog hrvatskog košarkaškog vođe Danka Radića. Što on odluči u svojoj košarkaškoumnoj glavi, odmah potvrdi Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza, iza svake njegove riječi i djela stoje gotovo svi županijski košarkaški savezi. Trenutačni predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza čvršće je ukopan za predsjedničku fotelju negoli je to u Kubi predsjednik Fidel Castro. Danku nitko ništa ne može, bit će prvi čovjek hrvatske košarke dok to bude želio.

Inače, Danko Radić je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, predsjednik Udruge hrvatskih košarkaških sudaca i sportski direktor Goodyear lige. I zbog toga se moglo čuti i pročitati da je vrli nam Danko u – sukobu interesa!? A to je zločesta laž. Zar nije najnormalnije da su predsjednik saveza i predsjednik udruge sudaca jedna osoba? Povijest je učiteljica života – kaže ona dobra stara latinska poslovica. A košarkaška povijest nas uči da je najviše problema bilo na relaciji suci – klubovi. S tim da je suce uvijek branio njihov čelnik, a klubove, osim klupskih funkcionara i čelnik Hrvatskog košarkaškog saveza. Sad je neusporedivo lakše...

Na primjer: karlovački sudac Dubravko Muhvić, koji je sudio finale Europskog prvenstva u Beogradu 2005. godine i koji je nominiran za suđenje Svjetskog prvenstva u Japanu 2006. godine, što je predsjedniku HKS-a i predsjedniku hrvatskih sudaca Danku Radiću neobično drago da se skroz otopio od miline ('Dubravko, iskreno ti čestitam!'), slučajno, nenamjerno ošteti košarkaški klub, recimo, Šibenik. Cijeli Baldekin skoči na noge, u savez se šalje snimka sporne utakmice, traži se očitovanje prvoga čovjeka HKS-a Danka Radića.

Danko Radić, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza
Kako je on osoba koju uopće ne zanima kako će u prvenstvu Hrvatske koja utakmica završiti, tko će biti prvak, tko će u Goodyear ligu, tko će ispasti iz Prve lige, tko će postati prvoligaš – biva zatečen viješću da je nešto bilo na toj utakmici Šibenke. A kako on, kao rođeni Šibenčanin, o tome nema pojma, odmah pozove sugrađanina, predsjednika Udruge hrvatskih košarkaških sudaca koji se zove Danko Radić. I Šibenčanin Danko Radić, predsjednik HKS-a, i Šibenčanin Danko Radić, predsjednik hrvatskih košarkaških sudaca, nađu se u četiri oka na tajnom sastanku. Recimo, u Šibeniku. Čelnik HKS-a Danko Radić tad će u svojemu, mirnome, blagome, iznimno tihom i argumentiranom stilu, (uostalom, takvog ga pozna cijela hrvatska košarkaška javnost!), upozoriti sudačkog čelnika Danka Radića na propust suca, recimo da je to Radićev najveći sudački miljenik Dubravko Muhvić. Sudački Radić odgovorit će hakaesovskom Radiću, jednako učtivo, mirno, tiho, uljudno i krajnje argumentirano, bez ijednog povišenog tona, s maksimalnim uvažavanjem sugovornika (uostalom takvog ga pozna cijela hrvatska košarkaška javnost!), kako to, recimo njegovi Šibenčani, optužuju suce radi svojega alibija. I da su svi hrvatski košarkaški suci daleko od bilo kakvog utjecaja sudačkog čelnika Danka Radića, što čelnik HKS-a Danko Radić jednostavno mora shvatiti. I on to shvaća! Onda se Danko Radić iz HKS-a i sudački Danko Radić rukuju, izljube i zakunu se da će suradnja hrvatskih košarkaških sudaca i HKS-a biti primjer suradnje sudaca i vrha saveza u bilo kojem hrvatskom sportu. Zahvaljujući Danku Radiću!

Nekim zločestim i ljubomornim novinarima smeta što je Danko Radić, uza sve druge funkcije, i sportski direktor Goodyear lige. Molim vas lijepo, prigovarati mu na tome, znači izravno raditi protiv hrvatske košarke! Evo i zašto... Recimo da nešto zaškripi nekome hrvatskome klubu u toj respektabilnoj europskoj košarkaškoj ligi. Ajde, da budemo konkretniji, zatreba mu sitna pomoć sudaca na nekoj presudnoj utakmici. Tad će predsjednik HKS-a Danko Radić šapnuti nešto čelniku hrvatskih košarkaških sudaca Danku Radiću, a ovaj će to prenijeti sportskom direktoru Goodyear lige Danku Radiću. I interes hrvatskih klubova, samim tim i hrvatske košarke, a što ne treba posebno naglašavati, i hrvatske države je zajamčen. Zahvaljujući baš Danku Radiću.

E, kad je tako, a tako zaista jest, nećete vi meni protiv Danka Radića! Na kojoj god funkciji bio. I još ćete ga nazivati Fidel Castrom hrvatske košarke... Sramota! Živio Danko Radić! I neka bude doživotni predsjednik HKS-a. Kao što je Josip Broz Tito bio doživotni predsjednik pokojne Jugoslavije!

Napisao: Milorad Bibić, novinar Slobodne Dalmacije

Superkošarka broj 2, travanj 2006.