JUŽNA KOREJA

Momčad velika srca, golemih pluća i sitnih šansi u grupi B

24.05.2010 u 09:16

Bionic
Reading

Južna Koreja preotela je Japanu status najmoćnije nogometne sile Azije, po mnogima, još 2002. kada je na svom terenu uspjela iznenaditi Portugal, Italiju, pa Španjolsku te dogurati do polufinala. Od tog trenutka više nitko ozbiljan ne podcjenjuje ekipe s Dalekog istoka, bez obzira na to što možda ima problema razlikovati igrače ili popamtiti njihova imena

Jedno ime ipak se ističe, i već dugo je poznato pratiteljima nogometnih događanja: Park Ji-Sung, iliti 'Three-Lung Park' (Tri-Plućna Krila Park), kako ga prozvaše u anglofonim medijima. Momak koji je u seniorsku karijeru krenuo na poziciji zadnjeg veznog, nakon Hiddinkova trenerskog 'dodira genija', u reprezentaciji i kasnije PSV Eindhovenu, prometnuo se u spektakularnog povučenog napadača s unikatnom vizijom i motoričkim sposobnostima onog zečića s najboljim baterijama. Ubrzo je završio u Manchester Unitedu postavši prvi i dosad jedini Korejanac koji je osvojio Ligu prvaka. Svojevrsni je nasljednik legendarnog Cha Bum-Kuna, azijskog Nogometaša stoljeća i simbola korejske nogometne renesanse 80-ih, koji je harao Bundesligom zabivši 98 golova u 308 nastupa.

Možda se sjećate i drugog Hiddinkova Korejanca u PSV-u, Leeja Younga Pyoa – uz probleme s ozljedama, taj je 33-godišnji defanzivac, nakon Tottenhama i Borrusije Dortmund, završio u saudijskom Al-Hilalu i još uvijek je na raspolaganju repki nakupivši preko stotinu nastupa.

Neki promatrači upozoravaju da bi kapetanu Parku Ji-Sungu moglo nedostajati pouzdanih suradnika u vezi. Stoga se dosta očekuje od polivalentnog Monacova napadača Parka Chu-Younga te hvaljenih 21-godišnjih tigrova Kija Sung-Yonga (Celtic) i Leeja Chung-Yonga (Bolton).

Južna Koreja ne igra spektakularno uvjerljivo, ali igra nabrijano, fokusirano i učinkovito: jedina je neporažena momčad azijskih kvalifikacija sa sedam pobjeda i sedam remija. Jednom od prekretnica na putu do afričkih izazova smatra se prvi u 19 godina trijumf nad Saudijskom Arabijom (2:0).

PROGNOZA: Od 1986. naovamo, redovito su na završnoj smotri svjetskog nogometa. No samo jednom – na domaćem terenu – prošli su dalje, i tada vrlo daleko. Ovog puta neće: ostanak u skupini.