NBA FINALE

Mogu li 'veterani' San Antonija zaustaviti LeBrona i društvo?

06.06.2013 u 11:48

Bionic
Reading

I dok su u serijama sa Bucksima i Bullsima aktualni prvaci pokazali svu svoju moć, finalna serija istočne konferencije sa Indiana Pacersima pokazala je sve njihove slabosti kao i činjenicu koliko se na koncu isplati prednost domaćeg parketa. Pacersi su u šest utakmica dobro namučili, a moglo bi se reći i nadigrali Miamija, no u sedmoj, odlučujućoj utakmici, jednostavno nisu imali šanse

Čovjek koji će zasigurno barem malo odahnuti je Bosh. Centar Miamija je sam kazao kako su njegove izvedbe protiv Hibberta bile sramotne, no ono što Chrisa može zabrinjavati su jako loše šuterske predstave u toj seriji. Bosh je promašio 26 od upućenih posljednjih 34 šuta, no ako je vjerovati njegovim riječima samopouzdanja mu ne fali.

'Moje samopouzdanje neće nestati. Ono nije ni poljuljano. Ono je uvijek isto. Jednostavno, to su bile takve okolnosti, no sada je to gotovo i idemo dalje', osvrnuo se Bosh na seriju s Pacersima.

Chrisa će primarno čekati Splitter no kada će Spursi igrati s niskom petorkom Boshu će na matchup stići Duncan: 'To je zaista impresivno što je on postigao u karijeri. No ne želim mu davati sada komplimente jer mi želimo pobijediti tu momčad', dodao je Bosh

Centar Miamija bi u svakom slučaju trebao biti ravnopravniji ovom dvojcu nego što je to bio slučaj s Hibbertom, a izostanak tvrđave Pacersa bi mogao iskoristiti i Wade koji bi trebao imati lakši put do koša Spursa nego što je to bio slučaj protiv Indiane. James će također imati težak izazov jer ga čeka mladi Leonard koji za razliku od Georgea nema prevelikih napadačkih zadaća te se u potpunosti može posvetiti zaustavljanju aktualnog MVP-a. Čovjek kojeg čeka težak posao je Chalmers koji će primarno vjerojatno krenuti na Parkeru. George Hill je dobar play, no play koji nije ni blizu ne posjeduje sposobnosti koje ima Parker te će biti zanimljivo vidjeti kako će Francuz reagirati na udvajanja koja su specijalitet Miamijeve obrane.

U svoje prvo finale od spomenute 2007. godine San Antonio Spursi su se plasirali na impresivan način. Regularni dio su završili kao druga momčad Zapadne konferencije što im je u prvom krugu donijelo dvoboj s desetkovanih Lakersa koje su riješili u četiri relativno lake utakmice, da bi potom naletjeli na neugodne Warriorse s kojima su se dosta mučili, ali prošli su i taj ispit (4:2). U finalu Zapada čekali su ih Grizzliesi, koje su mnogi vidjeli kao lagane favorite, ali Popovicheva mašinerija je pronalazila rupe u ponajboljoj obrani lige i na sveopće iznenađenje "pomela" družinu iz Memphisa.


'Nadao sam se da ću se vratiti u finale', izjavio je 37-godišnji Tim Duncan koji u doigravanju bilježi 17,8 poena i 9,2 skoka za 34,4 minute na parketu.

Otkako je Timmy stigao u ligu Spursi su se svaki puta plasirali u doigravanje, a u zadnjih devet godina su osvojili četiri naslova prvaka. Jezgra Duncan, Tony Parker i Manu Ginobili zna kako im je ovo možda posljednja prilika za naslov i nema sumnje da će pokušati sve kako bi Duncan kompletirao prstenje na jednoj ruci.

'Kada sam imao 21 godinu osvojio sam svoj prvi naslov pa zapravo nisam shvaćao koliko je to teško. Mislio sam da ću svake godine igrati finale. Svi smo mislili da je to lako, ali nakon mnogo godina u ligi shvatiš koliko je teško plasirati se u doigravanje. Sada ne uzimamo ništa zdravo za gotovo. Cijenimo svaki trenutak, a vidjeti ćemo kako će sve završiti', prokomentirao je najbolji igrač Spursa, Tony Parker, koji je nakon sjajnog regularnog dijela u doigravanju bilježio 23,0 poena i 7,2 dodavanja za 37,0 minuta na parketu.

Put Spursa do finala


Od sjajnog terceta Spursa najmanje je pokazao Manu Ginobili, koji se sve teže nosi godinama, pa i ozljedama.

'Imam dojam da je Manu ono najbolje od sebe ostavio za finale. Trebat ćemo to, sigurno', kaže Parker

Usprkos svoj genijalnosti trenera Grega Popovicha i nešto odmornijim nogama njegovih igrača, većina javnosti je uvjerena kako će društvo s Floride osvojiti svoj drugi uzastopni naslov u šest utakmica, no dok je Duncana, Parkera i Manua i savršenog sustava Spursa teško da ih se može olako otpisivati.