MANDŽO 98. NA LISTI

Modrić prešao u Real, ali nazadovao na listi najboljih

21.12.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Ugledni engleski nogometni mjesečnik FourFourTwo na kraju svake sezone poreda stotinu najboljih svjetskih nogometaša po ukusu vlastitih novinara i urednika

Očekivano je pobjedu odnio, obranivši naslov iz 2011. godine, argentinski napadač Barcelone Lionel Messi. U velikom finalu pobijedio je svoga najvećeg rivala, Realova Portugalca Cristiana Ronalda, koji je također obranio poziciju iz prošlogodišnjeg izbora.

Treće je mjesto pripalo španjolskom veznjaku Barcelone Andresu Iniesti, koji se u odnosu na lani popravio za jednu poziciju.

Drugi najveći pomak u izboru za 2012. godinu napravio je kolumbijski napadač madridskog Atletica Radamel Falcao koji se sa 62. spustio na četvrto mjesto. Ljestvicu Topa 5 zatvara Nizozemac iz Manchester Uniteda Robin van Persie.

Luku Modrića ekspertni je tim engleskog magazina smjestio na 37. mjesto. To je za 19 mjesta lošija pozicija od one iz prošle godine.

Jedini preostali hrvatski predstavnik u izboru je Mario Mandžukić. Bayernov se napadač zahvaljujući pogocima za Hrvatsku na Euru, kao i jesenskim nastupima u minhenskom klubu, probio na 98. mjesto kao 'novi ulaz'.

Kad su nova lica u pitanju, u Top 100 probilo se ove godine 26 nogometaša. Lani je taj broj iznosio 35. Najboljeplasirani 'novi ulaz' poljski je napadač dortmundske Borussije Robert Lewandowski na 22. mjestu.

Kad je u pitanju 26 igrača koji su ispali iz elitnog kluba, najveći je gubitnik Nani. Portugalski krilni igrač Manchester Uniteda lani se plasirao na 36. mjesto.

Gianluigi Buffon napedovao je na ljestvici za 60 pozicija. Najbolji je u pogledu progresije ispred spomenutog Falcaa i Andree Pirla (+51).

Najviše je pak u odnosu na kraj 2011., za 60 pozicija, potonuo srbijanski stoper Manchester Uniteda Nemanja Vidić. Sada je na 76. mjestu. Slijede Fernando Torres (-58, 100. mjesto) i Mario Götze (-51, 92. mjesto).

U Topu 100 najviše (21) je Španjolaca, praktički cijela reprezentacija koja je na Euru osvojila zlatnu medalju. Slijede Nijemci s 11 i Brazilci s deset predstavnika.


Čak 72 igrača na popisu, dakle više od dvije trećine dolazi iz Europe.

Primera i Premiership dijele prvo mjesto po predstavništvu liga. Svaka participira sa po 28 nogometaša. Dvoznamenkasti broj dolazi još samo iz Bundeslige (16) i Serije A (15).

Ukupno su Englezi stotinu najboljih probrali iz 31 kluba. Barcelona vodi na ljestvici s 13 svojih nogometaša, Real Madrid ima 11, minhenski Bayern devet a Manchester City osam.

FourFourTwoov izbor najboljih stotinu nogometaša na svijetu:

1. Messi (Barcelona), 0 (pomak u odnosu na 2011.)
2. Ronaldo (Real Madrid), 0
3. Iniesta (Barcelona), +1
4. Falcao (Atletico Madrid), +58
5. Van Persie (Manchester United), +4
6. Xavi (Barcelona), -3
7. Yaya Toure (Manchester City), +32
8. Agüero (Manchester City), +6
9. Pirlo (Juventus), +51
10. Rooney (Manchester United), -4...
37. Modrić (Real Madrid), -19...
98. Mandžukić (Bayern), novi ulaz...