NEDORASLI DINAMO

'Modri' i dalje kao po trnju: Porto uvjerljiv sa 3:0

21.11.2012 u 22:31

Bionic
Reading

Nakon što je odigrao dobro prvo poluvrijeme protiv Porta, Dinamo se gotovo potpuno ugasio u drugom. Igrač utakmice, Joao Moutinho, pokazao je zašto ga se smatra jednim od najboljih europskih veznih igrača, a na kraju je domaćin slavio s uvjerljivih 3:0

Najbolje poluvrijeme u Ligi prvaka Dinamo je otvorio sa solidnih prvih deset minuta, tijekom kojih smo na terenu vidjeli prije svega lagano ispitivanje snaga. A onda, u 13. minuti, Vida je odlično iznio loptu na Portovu polovicu, uhvatio obranu na spavanju i pomalo je sretno uputio prema Sammiru. Novopečeni je hrvatski reprezentativac obavio sve kako treba; dobar prvi dodir s loptom, guranje unaprijed da bi se začas našao u vrlo izglednoj poziciji.

Nažalost, njegov je udarac umjesto u mreži završio na unutarnjem dijelu vratnice, koja je spriječila Dinamov europski prvijenac.

Nakon te prilike slijedio je ponovo period uglavnom rastrgane igre, ali vidljivo je postalo kako Dinamo sve teže iznosi loptu a Portov pritisak biva sve jači. Kao i dosad u Ligi prvaka, Dinamo ima problema protiv visokog presinga, a malo zatim, u 20. minuti, Lucho Gonzalez je domaćinima donio vodstvo. Nakon jedne odbijene lopte pravovremeno je reagirao Moutinho, odigrao kombinaciju s Martinezom i brzo pronašao Luchu Gonzaleza u sredini, koji je s male udaljenosti matirao Kelavu. Pogodak nije bio plod neke povezane Portove igre, ali je zato još jednom pokazao individualnu kvalitetu, prije svih, Joaoa Moutinha.


U sljedećih deset minuta Porto je potpuno dominirao, a Dinamo često gubio loptu na vlastitoj polovici, pa su se Varela i Moutinho također mogli upisati na listu strijelaca, ali nisu bili dovoljno precizni. Kako je Portov pritisak popuštao, Dinamo je sve češće bio na polovici domaćina, a Sammir je u 39. minuti uputio sjajnu loptu za Beqiraja, koji je bio prespor u reakciji pa se dao blokirati od Otamendija. Nakon kornera, Vidin je udarac obranio golman, da bi Beqiraj bio ponovo blokiran, a Varela izbacio loptu s crte. Dojam je kako Dinamo nije bio lošiji, ali ipak odlazi na prekid sa zaostatkom.

U drugo je poluvrijeme zagrebačka momčad ušla mlako, a jedino dobro što se od Dinama moglo vidjeti bio je prodor Kovačića u 53. minuti kojeg je upropastio Čop. Porto je u prvih 15 minuta drugog poluvremena uspio čak četiri puta zaprijetiti Dinamovu golu, ali se ponovo iskazao Kelava. Čak je dva puta branio Rodriguezu, jednom Martinezu, dok je Danilo bio neprecizan.

U 65. minuti, nakon što je Šimunić zaradio žuti karton zbog prekršaja na Martinezu, Moutinho ponovo pokazuje kakav je majstor; sa 25 metara preko živog zida pogađa nebranjenu stranu Kelavinog gola!


U 76. minuti Ante Čačić vadi Sammira iz igre da bi ubacio stopera Antu Puljića, potez teško shvatljiv pri rezultatu 2:0 za protivnika. Nije se činilo da je riječ o Sammirovoj ozljedi, pa ovo ostaje teško objašnjiv taktički potez. U 86. minuti, Moutinho je petom majstorski pronašao Varelu, koji iz vjerojatno nedozvoljene pozicije povećava prednost Porta na 3:0.

Do kraja je Porto mogao samo povećati prednost, ali je Kelava ponovo u nekoliko navrata dobro reagirao. Sve u svemu, u drugom je poluvremenu, s nekoliko dobrih poteza Moutinha, Porto rutinski odradio posao.

Liga prvaka, Skupina A, 5. kolo
Porto 3 0 Dinamo Zagreb
Strijelci
1:0 L. Gonzalez (20') 2:0 J. Moutinho (67')
3:0 S. Varela (85')
Sastavi
Helton
N. Otamendi
A. ba (67' A. Sandro)
E. Mangala
Danilo
S. Defour (66' Fernando)
J. Moutinho
L. González (75' C. Atsu)
S. Varela
J. Martínez
J. Rodriguez
I. Kelava
D. Vida
J. Šimunić
J. Pivaric
Š. Vrsaljko
A. Ademi
M. Brozovic
M. Kovacic
D. Cop (84' A. Halilovic)
Sammir (76' A. Puljic)
F. Beqiraj (87' I. Krstanovic)
Žuti kartoni
J. Martínez 25'
A. ba 53'
S. Varela 82'
A. Ademi 45'
J. Šimunić 66'