podržite ih u varaždinu

Mladi hrvatski rukometaši danas idu po europsko zlato; evo prilike za revanš Nijemcima za jedini poraz na ovom turniru

22.08.2021 u 10:04

Bionic
Reading

Pred hrvatskom reprezentacijom do 19 godina je finale Europskog prvenstva kojem je Lijepa naša domaćin posljednjih deset dana u Varaždinu i Koprivnici. Današnje finale igra se u 17 sati, u Areni Varaždin

Premda je riječ o igračima do 19 godina, Europska rukometna federacija (EHF) vodi ga kao kadetsko prvenstvo. Hrvatska je treći put zaredom domaćin tog natjecanja. Godine 2016., igrali smo finale s Francuskom i izgubili 40:38. Dvije godine poslije pak, osvojili smo četvrto mjesto. U borbi za broncu bolja je bila Danska. Vrijeme je dakle, da kao domaćini napokon odemo do kraja i osvojimo zlato. Neka treća bude sreća. Prijenos od 17 sati možete gledati na EHFTv-u.

Hrvatska je do sada u šest susreta ostvarila pet pobjeda i doživjela jedan poraz. I to od Njemačke s kojom igra finale. Nema sumnje da će to našim mladim rukometašima biti motiv više da im uzvrate i po treći put postanu europski kadetski prvaci.

Hrvatska je naime 2006. godine u Estoniji prvi put bila prvak u toj kategoriji. U finalu je pobijedila Dansku 30:24. Izbornik je bio Irfan Smailagić. Domagoj Duvnjak izabran je za najboljeg igrača prvenstva, a Ivan Pešić bio je prvi vratar natjecanja.

Četiri godine kasnije u Crnoj Gori Hrvatska je ponovila taj uspjeh. Izborničku dužnost obavljao je Silvijo Ivandija. Bila je to generacija Filipa Ivića, Stipe Mandalinića, Luke Šebetića. U finalu su naši bili bolji od Španjolske 27:26.

S europskih kadetskih prvenstava, Hrvatska ima i dva srebra. Prvo je osvojeno u Srbiji 2004. godine, drugo u Hrvatskoj 2016. S tim ostvarenjima, Hrvatska je najuspješnija zemlja na europskim prvenstvima.

Po dva naslova prvaka imaju još Švedska, Francuska i naš suparnik u finalu – Njemačka. Ta je reprezentacija naslove prvaka osvajala 2008. i 2012. godine. Uz to imaju, jedno srebro iz 2003. godine, te jednu broncu iz Hrvatske 2016. godine.

Usporedimo li pak malo Hrvatsku i Njemačku uoči tog velikog okršaja u Areni Varaždin, u nedjelju, 22. kolovoza u 17:00 sati, lako ćemo otkriti da je sastav koji vrlo uspješno vodi nekadašnji velikan THW Kiela i njemačke reprezentacije Klaus-Dieter Petersen bio malo uspješniji od Hrvatske. Oni su neporaženi stigli do finala s pet pobjeda i jednim remijem. Dali su 181 pogodak (3 više od Hrvatske), a primili 163 (sedam više od naše reprezentacije).

Vratari su im imali 68 obrana: David Spath, Rhein Neckar Lowen 46, Lasse Ludwig, Fuchse Berlin 22. Naš dvojac pak, 76: Dominik Kuzmanović 44, Matej Mandić 32.

Kad pogledamo najbolje strijelce, tu je Njemačka u maloj prednosti. Njihov kapetan Renars Uscins je ovog trenutka deveti strijelac prvenstva s 38 pogodaka. Naš Ivan Barbić je odmah iza njega s dva pogotka manje. Hrvatska međutim, ima veću širinu jer nisu daleko, „naš Nijemac“ sjajni David Jurišić s 28 pa Marin Lisac 23 pogotka.

Podsjetimo, u posljednjem susretu drugog kruga Hrvatska je poražena od Njemačke 23:26. Naši su imali lošije otvaranje i dopustili Njemačkoj da povede 0:5. Na poluvremenu je bilo plus četiri za Njemačku (9:13), ali je onda na početku drugog dijela uslijedio pravi uragan Hrvatske koja je serijom 4:0 došla do izjednačenja. U završnici smo bili na samo pogodak zaostatka i nismo iskoristili priliku koja nam se pružila da ostanemo neporaženi. Ali, kako je to bio susret bez rezultatske težine, jer su obje reprezentacije već imale osigurano polufinale, poraz nam nije posebno teško pao. Dapače. Uvjereni smo da je u našim dečkima probudio inat i vjeru da silni trud koji su uložili u posljednja dva mjeseca mogu okruniti na najljepši mogući način. A to je treće kadetsko europsko zlato.