BOŠKO ŠUTALO za tportal

Mladi hrvatski reprezentativac kojeg nisu prepoznali u Hajduku stiže kao veliko pojačanje Igoru Bišćanu, a prije toga želi do povijesnog uspjeha u Serie A

21.05.2021 u 12:11

Bionic
Reading

Mladi hrvatski nogometni reprezentativac, 21-godišnji Boško Šutalo, igrač je trenutno drugoplasirane momčadi najjače talijanske lige, Atalante, koja je u srijedu igrala i finale talijanskog Kupa. Naravno, ti rezultati kluba ga ispunjavaju, ali minutažu koju je skupio, ne zadovoljavaju njegove apetite, pa nije nemoguće da u ljeto promijeni sredinu

Klub iz Bergama posljednjih je sezona jedan od najkonstantnijih u talijanskoj Serie A, a za igre momčadi Giana Piera Gasperinija stižu komplimenti kako igra najljepši nogomet.

I kada mladom igraču stigne poziv iz takvog kluba, bilo bi nevjerojatno da ga odbije. Međutim, Boško Šutalo, u to vrijeme igrač Osijeka, bio je skeptičan, jer na primjeru mnogih mladih igrača osjetio je da nema potrebe za preranim odlaskom u inozemstvo.

'Da, kada su me zvali, u nekoliko sam navrata čelnicima Osijeka rekao da bi ja radije u klub u kojem ću se razvijati. Nisam bio baš lud od želje za odlaskom, jer svjestan sam da stepenice ne treba preskakati. No, ponudila je Atalanta klubu toliko novca da su moja razmišljanja ostala nebitna. A i iz Atalante su me uvjerili da vide u meni potencijal. Na kraju sam ipak prihvatio poziv i otišao', ispričao je za tportal 21-godišnji Boško Šutalo ovog petka, dva dana uoči utakmice posljednjeg kola, protiv Milana, s kojim se bore za drugo mjesto na tablici.

Nego, kako to da ste kao Metkovčanin završili u Osijeku, a ne u Hajduku?

'U NK Neretvi sam trenirao od svoje pete godine, a onda sam u siječnju 2015. godine ponuđen omladinskoj školi Hajduka, no rekli su mi da nisam dovoljno kvalitetan. Potom sam otišao u RNK Split, ali njegov financijski krah gurnuo ga je u treću ligu. Tada sam dobio poziv iz Osijeka, da dođem na probu u B momčad, prihvatio sam je i odradio na odličan način. Vratio sam se kratko kući, a tada me je zvao i Siniša Oreščanin da dođem na probu u Hajduk, ali ja sam poslušao srce i prihvatio poziv iz Osijeka, te sam sada sretan što se tako sve rasplelo, jer u Osijeku sam imao veliku podršku svih te se razvio na željeni način'.

Sve do odlaska u Atalantu?

'Ma, razvio sam se i tamo, ali za mladog igrača važno je i igrati utakmice. U siječnju 2020., stigao sam sa stres-frakturom, pa sam to morao zaliječiti. Ali tada je došao prekid prvenstva, zbog korone. Međutim, kada se prvenstvo nastavilo, odigrao sam sedam utakmica i bio sam jako zadovoljan. Čak me je i trener Gasperini javno pohvalio, što nije čest slučaj. Ipak, u novoj sezoni, prilike baš i nisam dobivao. tek tu i tamo koja utakmica, pa sam i siječnju zatražio da me pošalju na posudbu. Direktor kluba mi je rekao, bolje ostani, 'računamo na tebe', dok mi je trener sugerirao da bi možda bilo bolje da zbilja pronađem klub gdje bi igrao. Dakle, dvije važne osobe nisu se usuglasile, pa sam otišao kod predsjednika kluba i on mi je ponovio da ostanem. Tako sam i napravio. istina, igrao sam potom dvije kup-utakmice, protiv Cagliarija sam zabio i gol, a u polufinalu protiv Napolija odigrao svih 90 minuta, ali onda mi se dogodila stres-fraktura ali na drugoj nozi, pa sam morao otkazati nastup na Euru U-21 u skupinama'.

Sada je to sve iza vas. Oporavili se jeste, zdravi ste i možete pomoći izborniku U-21 reprezentacije Igoru Bišćanu i suigračima te se nadati prolasku u polufinale Eura.

'Oporavio se jesam, potpuno sam spreman. I pričao sam s izbornikom Bišćanom. Čak je bila solucija da za utakmice u skupini primim injekciju, ali bio je to prevelik rizik da se nešto ne zakomplicira. Sada je sve u najboljem redu i veselim se okupljanju'.

S vašim dolaskom u reprezentaciju nudi se nekoliko rješenja, jer u Atalanti ste igrali na nekoliko pozicija u zadnjoj liniji?

'Igrao sam i kao lijevi stoper, i kao desni stoper, ali i na poziciji desnog beka. Ali nekako mi je najdraža na desnom stoperu. No, na kojoj god trebam igrati, neće biti problem, jer igrati za reprezentaciju najveće je zadovoljstvo'.

U Atalanti dijelite svlačionicu s njemačkim reprezentativcem Robenom Gosensom, koji igra na poziciji lijevog beka. Je li se uplašio za svoje mjesto kada je čuo da bi Borna Sosa mogao obući dres Elfa?

'Pričali smo u svlačionici Gosens, Mario Pašalić i ja, posebno kada se po medijima počelo vrtjeti dolazi li ili ne. Međutim, ja smatram da je Gosens možda i najbolji lijevi bek u Italiji, te da bi Sosa na početku teško mogao kraj njega izboriti svoje mjesto. I zato možda i bolje da je sve ostalo kao prije, odnosno da je na dispoziciji Hrvatskoj'.

U nedjelju igrate protiv Milana. Borite se za drugo mjesto. Znamo da su Milano i Bergamo blizu, odnosno da postoji rivalstvo. Osjetili li se kakav posebni naboj zbog toga?

'Pred Atalantom je velika utakmica, odnosno pruža joj se prilika osigurati najbolji rezultat u povijesti kluba. Iako smo rivali s milanskim klubovima, najveće je rivalstvo s Brescijom, ali kako je ona u drugoj ligi, onda tih dvoboja nema. A ovoj utakmici pristupamo s puno želje da je pobijedimo'.

Nećete imati popusta bez obzira na to što su tamo dva Hrvata, Ante Rebić i Mario Mandžukić?

'Ha, ha.. Kao što će se oni truditi za uspjeh Milana, tako se Pašalić i ja trudimo za uspjeh svog kluba. Inače sam kolekcionar dresova, pa ću nakon utakmice probati zamijeniti dres s Rebićem ili Mandžukićem. U svakom slučaju, i jedni i drugi borimo se za svoj cilj, mi za drugo mjesto oni za Ligu prvaka, tako da previše sentimenta neće biti', završio je dobro raspoloženi Boško Šutalo, kojeg u takvom raspoloženju očekujemo i sljedećeg tjedna na okupljanju U-21 reprezentacije, pred četvrtfinalni ogled protiv Španjolske na Euru 31. svibnja.