USC u GOSPINU POLJU

Mladi Amerikanci oduševili u Grčkoj; na čelu s budućom NBA zvijezdom stižu u Dubrovnik

10.08.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Tijekom vikenda u Dubrovnik dolazi poznato američko sveučilište University of Southern California (USC Trojans) gdje će u nedjelju od 18.00 sati odigrati prijateljsku utakmicu u dvorani Gospino polje (ulaz slobodan)

Kao što je najavljeno u sastavu USC-a nema njihove najveće zvijezde, 18-godišnjeg brucoša Bronnyja Jamesa, najstarijeg sina zvijezde Los Angeles Lakersa LeBrona Jamesa kojeg stručnjaci vide visoko na NBA draftu 2024.

>> LeBron James i sin dogovorili posjet Dubrovniku; zakupljen je i otočić, ali...

On je uoči odlaska momčadi na 10-dnevnu turneja po Grčkoj i Hrvatskoj, Bronny James je tijekom treninga doživio srčani zastoj nakon čega je prevezen u bolnicu. Nakon toga mu je preporučeno mirovanje tako da je ostao u SAD-u. Za sve igrače ovo je posebna prilika jer ovakve turneje prema strogim NCAA pravilima sveučilišta smiju organizirati svake četiri godine.

Njegove kolege prvo su posjetile Atenu, a nakon toga su krenuli put naljepšeg grčkog otoka Mikonosa smještenog u Egejskom moru.

Posjet Grčkoj iskoristili su za dvije prijateljske utakmice protiv srpskog ABA ligaš Mege, a treća i posljednja utakmica – prije povratka u SAD - na rasporedu je u nedjelju u Dubrovniku (18.00 sati, ulaz slobodan)), ali protiv crnogorske momčadi SC Derby.

Prije nego se dogodio problem sa srcem Bronnyja Jamesa u tajnosti je dogovoreno da će s njim u Europu putovati i otac LeBron, ali sve je ipak otkazano.

No, momčad USC Trojans otišla je na put i osim što imaju u planu razgledati sve dubrovačke zametnosti – od zidina i stare gradske jezgre do brda Srđ na koje se može žičarom – posjetit će i Cavtat te otočić bogate povijesti Supetar na kojem su dogovorili zajedničko druženje uz hrvatske specijalitete.

'Ovo je sjajna prilika za naše studente, sportaše i osoblje da uživaju u jedinstvenom obrazovnom i kulturnom iskustvu u tri nevjerojatna grada. Tri utakmice protiv konkurentnih profesionalnih momčadi bit će neprocjenjive za razvoj momčadi 2023-24.', kazao je trener USC-a Andy Enfield.

U prvoj utakmici odigranoj na Mikonosu mladi košarkaši USC u dramatičnoj završnici nadigrali su srpski klub Mega 76:73. Iako su igrači trenera Marka Baraća bili u vodstvu većim dijelom susreta, na kraju su ipak bili 'hladnije glave' igrači USC-a. Kako je to izgledalo pogledajte u VIDEO prilogu:

Američkim košarkašima posebno je zanimljivo što su igrali protiv momčadi u kojoj je ponikao dvostruki MVP (najkorisniji igrač) Nikola Jokić, trenutačno jedna od najvećih NBA zvijezda.

Uzvrat je između USC-a i Mege zakazan je na Mikonosu za petak, 11. kolovoza od 18.00 sati ulaz slobodan). Nakon toga cijela karavana cijela karavana sveučilišta Southern California seli u Dubrovnik gdje će odsjesti u jednom od luksuznih hotela nedaleko stare gradske jezgre.

Ono što je posebno zanimljivo za ljubitelje košarke jest podatak kako će imati priliku vidjeti jednog od najnadarenijih igrača u svom uzrastu u SAD-u, a to je Isaiah Collier koji je oduševio u prvoj utakmici protiv Mege s 20 koševa i šest asistencija.

Podatak kako je Isaiah Collier trenutačno prema ocjenama stručnjaka po rankingu broj 1 u SAD-u u svojoj klasi 2023. dovoljno govori. Taj 18-godišnji košarkaš visok 193 cm ima nešto posebno u svojoj igri. Već sad za Collierom doslovno 'lude' NBA skauti jer takvog kompletnog igrača – sjajnih fizičkih predispozicija - na poziciji playmakera dugo nije bilo.

Uz njega u sastavu je još nekoliko nadarenih košarkaša o kojima ćemo u budućnosti još puno čuti. A ljubitelji košarke u Dubrovniku imat će ih priliku vidjeti uživo. Jedino ostaje žal što neće igrati protiv nekog hrvatskog kluba, ali razlog je kasni početak priprema svih naših ABA ligaša.