NAŠA AUSTRIJANKA

Mirna otišla: Olimpijska medalja me ispraznila

25.09.2010 u 12:47

Bionic
Reading

Završila je blistava plivačka karijera Mirne Jukić. Dok se fokus austrijske javnosti prebacuje na mlađeg brata Dinka, velika plivačica objašnjava razloge svoje odluke

Mirna, rođena Vukovarka, zapravo se oprostila prije više od godinu dana, kada je upisala zadnji nastup u bazenu, ali s objavom konačne odluke je pričekala sve do ovoga tjedna.

'Dugo sam razmišljala o ovome, ali odlučila sam tek prije koji tjedan. Konačno je: odustajem', nije ostavila nadu ljubiteljima austrijskog sporta Mirna.

Početak kraja došao je u Pekingu. Pretenciozno je uspoređivati je s Janicom, možda bi točnije bilo s Goranom Ivaniševićem. Njen Wimbledon došao je prije dvije godine.

'Prvi put sam o prestanku razmišljala nakon OI-a u Pekingu i osvojene brončane medalje. To je bio cilj za koji sam se borila čitav život. Kad sam ga realizirala, nisam bila sigurna da želim nastaviti. Bilo je teško sve odbaciti, ali ja sam u Kini ispunila sve sportske snove.'

Sada se okreće drugoj domeni, životu s poznatim tenisačem Jürgenom Melzerom.

'Nastavit ću putovati s njim po svijetu i upoznavati nove gradove i njihovu kulturu.'

Dobar plan, zar ne?

Mnogi vrte glavom i zbrajaju medalje koje je Mirna mogla donijeti svojoj domovini Hrvatskoj. Ipak, veliko je pitanje bi li s uvjetima ponuđenim u Hrvatskoj ostvarila uspjehe koje joj je omogućio austrijski sustav rada. Možda je ta priča i pozitivna, možda budući plivački ultratalenti u Hrvatskoj budu vrednovani drugačije. Da nam se ne ponovi Mirna. Ili, malo je nedostajalo, Duje Draganja.