SURADNJA SE NASTAVLJA

Ministar obrane uručio ugovore vrhunskim sportašicama i sportašima koje je predložio HOO; u ovoj godini ih je 47

  • Autor: D. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.01.2022 18:36
  • Objavljeno 25.01.2022 u 18:36
Martin i Valent Sinković

Martin i Valent Sinković

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić uručio je u utorak ugovore vrhunskim sportašicama i sportašima, među kojima i olimpijskim pobjednicima, s kojima je MORH potpisao ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske u 2022., a u ovoj godini sklopa se 47 tih ugovora

Uručivanju ugovora u Ministarstvu obrane RH (MORH) nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, državni tajnici Brako Hrg i Zdravko Jakop, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Neven Šavora, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar Banožić čestitao je okupljenim sportašima - ugovornim pričuvnicima, na dosadašnjim uloženim naporima i ostvarenim rezultatima, kazavši kako su oni poticaj vojnikinjama i vojnicima.

'Sportski duh koji vi prenosite, vaš angažman i rezultati, dodatni su poticaj Hrvatskoj vojsci za postizanje boljih rezultata', rekao je Banožić.

Naglasio je da je MORH ponosan što su vrhunski sportaši dio obitelji Hrvatske vojske.

'Vašim odlascima na natjecanja promovirate Hrvatsku, reprezentaciju, klubove i sportske saveze, a isto tako promovirate i Hrvatsku vojsku', dodao je.

U ovoj godini sklopit će se ugovori sa 47 ugovornih pričuvnika - vrhunskih sportašica i sportaša, rekao je Banožić, dodavši kako mu je želja da u budućnosti još veći broj vrhunskih sportaša postane dio velike obitelji HV-a.

Neven Šavora zahvalio je ministru Banožiću i Ministarstvu obrane na realizaciji potpisivanja ugovora s vrhunskim sportašima – ugovornim pričuvnicima, među kojima su i olimpijski pobjednici.

'Kako kažu i naši sportaši, ovi ugovori od velike su važnosti za njihove sportske karijere', rekao je Šavora. Dodao je kako 47 vrhunskih sportaša - ugovornih pričuvnika, dokazuju izvrsnost i potrebu za daljnjim nastavkom suradnje s Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom.

Višestruki olimpijski pobjednik u veslanju Valent Sinković rekao je kako je iznimna čast biti dio obitelji Hrvatske vojske i da im je to dodatna motivacija na natjecanjima.

'Znamo da branimo boje Hrvatske vojske i to nam daje dodatan poticaj. '

Istaknuvši važnost ovih ugovora za sportaše zahvalio je ministru obrane, HV-u i Hrvatskom olimpijskom odboru.

Zapošljavanje vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane počelo se razvijati 2010., kada je potpisan Sporazum o suradnji Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Slična pozitivna iskustava imaju i druge europske zemlje, navode iz MORH-a.

Tijekom godina model se mijenjao i razvijao, a od 2015. vrhunski sportaši postali su dio pričuvnog sastava HV-a, što je regulirano Sporazumom o suradnji, unapređenju i razvoju športa u Hrvatskoj, između Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prijedlog vrhunskih sportaša s kojima se sklapaju ugovori, izrađuje Hrvatski olimpijski odbor prema kriteriju sportske kvalitete (kategorizacija sportaša u RH) i kriteriju sporta koji se razvija u Ministarstvu obrane, prema CISM sistematizaciji sportova: vojni sportovi-vojni petoboj, mornarički petoboj, padobranstvo, streljaštvo i orijentacijsko trčanje; borilački sportovi-judo, taekwondo, hrvanje i boks; individualni sportovi-atletika, plivanje i spašavanje života, biatlon, skijaško trčanje, triatlon i jedrenje te ostali sportovi, priopćio je MORH.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!