OTVORENO O SVEMU

Mihajlović: Srbin sam, nikad ne bih mogao voditi hrvatski klub

23.01.2013 u 08:33

Bionic
Reading

Najiščekivaniji ogled u sklopu kvalifikacija za nogometno svjetsko prvenstvo Hrvatska će igrati protiv Srbije, prvo u Maksimiru, a nakon toga i u Beogradu. Ima još dosta vremena do tog ogleda, no odavno se priča o tim ogledima

Iako do velikog dvoboja na Maksimiru ima još 60 dana, pripreme za taj dvoboj traju od samog početka kvalifikacija, otkrio je Mihajlović.

'Spremni smo za tu utakmicu, ali ima još dva mjeseca. Ne znamo koga ćemo mi imati na raspolaganju, a koga vi, hoće li biti nekih ozljeda. Mi sada razmišljamo o prijateljskoj utakmici sa Ciprom, a poslije toga ima vremena za Hrvatsku', istaknuo je Mihajlović u razgovoru za Media servis.

Srpski izbornik ne želi 'kockastima'priznati status favorita te poručuje: 'Vjerujem u pobjedu'.

'Da nisam takav, ne bih dolazio u Hrvatsku, ne bih se ni bavio ovim poslom. Ja mislim da svaku utakmicu mogu pobijediti, tako sam razmišljao kao igrač, a i sada kao trener. Druga je stvar može li se to ili ne. Ja radim i razmišljam tako, a tako i spremam svoju momčad.'

Dvoboji Hrvatske i Srbije uvijek su više od nogometa, ali Mihajlović vjeruje kako će taj dvoboj proći bez problema van travnjaka.

'Što se tiče nas, proći će u najboljem redu. Neće biti provociranja, mi dolazimo tamo igrati nogomet. Htio bih da svi ljudi koji dođu na stadion normalno navijaju za svoju reprezentaciju, ali da ne bude incidenata. Mi smo prvi koji moramo dati primjer, a to ćemo i napraviti. Ne znam što će biti s druge strane. Mislim da smo prešli preko toga. Što se dogodilo, dogodilo se. Ja to znam najbolje jer sam iz tih krajeva gdje se događao rat. Ako ja mogu proći preko toga, mogu svi', kaže Mihajlović, koji je na početku izborničkog mandata u centar zbivanja došao kada je iz reprezentacije izbacio Adema Ljajića, koji nije htio pjevati srpsku himnu. Stvari se po tom pitanju nisu promijenile.

'Od kad sam ja izbornik, kad svira naša himna svi moji igrači pjevaju, a kad svira protivnička svi plješću. Nema nikakve razlike, bez obzira protiv koga igramo, to je naša praksa i mi to radimo. Tako će biti i na Maksimiru.'

Sa izbornikom Hrvatske, Igorom Štimcem, Mihajlović je u Varšavi izgladio sve nesuglasice i sukobe, koji datiraju još od davne '91. godine i pobjede Hajduka protiv Crvene Zvezde kojom su Splićani osvojili posljednji kup Jugoslavije.

'Pričali smo puno manje o nogometu, više o drugim stvarima. Proteklo je normalno, bez ikakvih problema', naglasio je Mihajlović.

Odnos dvojice izbornika teško bi se mogao nazvati prijateljskim, no Mihajlović ima prijatelja u hrvatskom nogometu.

'Dobar sam sa dosta njih, sa 'Bokom' (Bokšićem, op.a.), onda recimo sa Šukerom, rođeni smo 30 kilometara jedan od drugog, prošli smo sve mlade reprezentacije. S Bokšićem sam igrao u Laziju, vidjeli smo se zadnji put kad je bio u Milanu, bili smo na večeri. Ja mislim da su moji prijatelji, ja ih poštujem i cijenim kao prijatelje', ističe Mihajlović

Visoko mišljenje ima i o Miroslavu Ćiri Blaževiću, koji ga je skoro doveo u Dinamo krajem osamdesetih godina.

'Imam dobro mišljenje o njemu kao čovjeku i treneru, on je veliki 'šmeker'. Neću reći da ga volim, ali imam jako dobro mišljenje o njemu jer je uvijek bio faca. Ja to kažem bez obzira što on to o meni ne misli, ja govorim što mislim, bez obzira na posljedice', kazao je izbornik Srbije.

U dobrim je odnosima, otkriva, s bivšim hrvatskim izbornikom Slavenom Bilićem

'Sa Slavenom sam okej, super, pratim ga u Rusiji. Bio mi je cimer u mladim uzrastima bivše države i ostali smo dobri.'

U razgovoru o odnosima Hrvatske i Srbije i tenzijama koje nastaju u ovakvim situacijama, Mihajlović je pokušao poslati poruku povlačeći paralelu s Drugim svjetskim ratom.

'U Drugom svjetskom ratu Nijemci su napali Francuze. Oni su mogli reći da ne žele raditi poslove s Nijemcima ili da ne žele ići u Njemačku, ali nisu... To je bio rat, dogodilo se, znamo da u ratu nema pobjednika, svi su izgubili. Moramo prijeći preko toga. Ja sam rođen u Vukovaru, od majke Hrvatice i oca Srbina, prešao sam preko toga, znači da mogu i svi ostali. Ja sam osobno sudjelovao u tome i prešao sam preko toga. Dajem primjer svima pa i onima koji nisu sudjelovali u tome', smatra izbornik Srbije, te dodaje kako se predstojeća utakmica ne može usporediti s onom iz 1999. godine kada su dvije izabrane vrste odigrale bez pobjednika 2:2, a Hrvatska zbog tog remija nije izborila Euro u Nizozemskoj i Belgiji.

'Bilo je drugačije. I mi i vi smo osjećali više tu utakmicu na terenu. Živjeli smo u to vrijeme, znali smo što se i kako dogodilo. Što se tiče moje sadašnje reprezentacije, to su sve mladi igrači, od 18, 19, 20 godina. Oni nemaju pojma niti šta je bila bivša Jugoslavija, nisu nikad bili u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Sarajevu, Mostaru... To je za njih utakmica kao i svaka druga. Uvijek će biti tenzija van nogometa, ali što se tiče mojih igrača, oni to ne doživljavaju na način na koji smo mi to doživljavali', naglašava Mihajlović.


Reprezentativnu karijeru u dresu Srbije okončali su dva velikana, Nemanja Vidić i Dejan Stanković, a Mihajlović je u ekskluzivnom razgovoru Media servisu otkrio da ne očekuje njihov povratak.

'Oni su rekli da više ne žele igrati za reprezentaciju. Kao što je meni čast biti izbornikom, tako svakom igraču mora biti čast nositi dres reprezentacije. Tko to ne može ili ne želi iz bilo kojih razloga, ja to cijenim i poštujem. Oni su odlučili da više ne igraju i ja to cijenim, nemam s tim nikakvih problema', kaže Mihajlović.

Hrvatska reprezentacija u ovim ga kvalifikacijama nije oduševila, a Mihajlović smatra da 'kockasti' na kontu imaju više bodova nego li su zaslužili.

'Gledao sam sve utakmice Hrvatske. Ima 10 bodova, ali po onom što je pokazala na terenu ne zaslužuje te bodove. To je natjecateljska, iskusna ekipa. Mi smo igrali dobro u svim utakmicama osim Makedonije pa smo uzeli samo bod od šest mogućih, zbog neiskustva. Ja se nadam da ćemo odigrati dobro kao i do sada, ali treba nam samo malo više sreće, sigurno ćemo se vratiti u igru', poručuje Mihajlović, koji prati Štimčeve reprezentativne akcije, no ne želi izdvojiti imena najboljih pojedinaca, te dodaje kako niti jednog od 'Vatrenih' ne vidi u svojoj momčadi.

'Cijela reprezentacija Hrvatske je dobra, ne bih izdvojio nikoga posebno. Cijela reprezentacija predstavlja veliku opasnost, cijenim sve igrače', otkrio je Mihajlović.

Mihajlović je, već smo spomenuli, krajem 80-ih bio na pragu Dinama, ali je na kraju ipak završio u Vojvodini, i to zbog frizure i 40 tisuća maraka.

'Nisam se htio ošišati, a i nisu mi htjeli dati ugovor koliki sam ja htio. Vojvodina je ponudila manje od Dinama, ali to je bilo godinu dana poslije. Vojvodina se nije mogla mjeriti sa Dinamom, koji je spadao u veliku četvorku. Veći klub, veće obaveze pa je trebao biti i veći ugovor. Evo otkrit ću vam, nisu to bili veliki novci, ugovor je morao biti na 4 godine, 10 tisuća maraka po sezoni, a u Vojvodini sam dobio 5 tisuća maraka po sezoni. Nije to bilo puno, ali nisu mi htjeli dati u Dinamu', rekao je Mihajlović te dodao kako je odlaskom u manji klub napravio sjajnu stvar za svoju karijeru.

'Imao sam ponude i od Hajduka, Rijeke, Zvezde, ali sam u Vojvodinu otišao jer mi je bilo blizu kuće, a i tamo sam imao najviše mogućnosti igrati. To je isto pouka mladim igračima koji što prije žele otići u veći klub, pa tamo ne igraju. Ako vjeruješ u sebe i svoju kvalitetu, pametnije je ići u klub gdje možeš igrati. Ako si dovoljno dobar, novac će doći sam od sebe. Ja sam tako razmišljao i ispalo je pozitivno.'

Za vrijeme igračke karijere, rođeni Vukovarac nije nosio dres niti jednog našeg kluba, a u ekskluzivnom razgovoru za Media servis otkrio je kako se u Hrvatskoj ne vidi ni kao trener.

'Ja kao igrač i trener koji sam bio u Interu, ne bih mogao trenirati Milan. Isto tako kao Srbin i izbornik Srbije ne bi mogao trenirati neki klub iz Hrvatske.'

Mihajlović je za kraj ovog razgovora otkrio što očekuje od dvoboja protiv Hrvatske, koji je na rasporedu za točno dva mjeseca, 22. ožujka.

'Ja se nadam da će te se vi veseliti prije, a mi poslije utakmice. Ha, ha', zaključio je Mihajlović.