'građani' se spašavaju

Mateo Kovačić u šokantnom transferu napušta Manchester City

01.03.2024 u 05:56

Bionic
Reading

Engleski mediji bliski Manchester Cityju tvrde kako 'građani' ovog ljeta moraju prodati neke igrače kako bi izbjegli kaznu zbog nepoštivanja financijskog fair-playa. Prvi na listi za prodaju je naš Mateo Kovačić (29) koji bi u šokantnom transferu trebao završiti u Saudijskoj Arabiji

Manchester City čini sve kako bi izbjegao moguću kaznu zbog nepoštivanja financijskog fair-playa, a od ranije 'građanima' prijeti drakonska kazna zbog kršenja propisa o održivosti i profitu Premier lige. Navodno im je potvrđeno čak 115 prekršaja od sezone 2009./'10. do sezone 2017./'18., no službena odluka istražitelja još uvijek nije donesena.

Zato, kako bi izbjegli nove neugodnosti, 'građani' jednostavno ovog ljeta moraju prodati neke od svojih glavnih igrača. A prvi na popisu onih koji sigurno odlaze je hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić (29) koji je prošlog ljeta stigao iz Chelseaja za gotovo 30 milijuna eura. I čeka ga, ako je vjerovati engleskim medijima, šokantan transfer...

Plan vlasnika Cityja, šeika Mansoura bin Zayed Al Nahyana, ustvari je vrlo jednostavan. Njegova sportska grupacija City Football Group (CFG) u svom vlasništvu ima ukupno 13 klubova diljem svijeta. Redom su to Bolivar (Bolivija), Manchester City (Engleska), Girona (Španjolska), Troyes (Francuska), Bahia (Brazil), Palermo (Italija), Lommel (Belgija), Mumbai City (Indija), Sichuan (Kina), Montevideo City Torque (Urugvaj), Yokohama F Marinos (Japan), Melbourne City (Australija) i New York City (SAD). Ali tu nije kraj jer šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan je vlasnik i momčadi Al Jazira iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a izravno ga kao financijera i manjinskog vlasnika povezuju i s nekoliko klubova iz Saudijske Arabije.

I baš bi naš Mateo Kovačić od ljeta karijeru trebao nastaviti u Saudijskoj Arabiji! Logika posla je vrlo jednostavna - City će fiktivnom prodajom Matea Kovačića zaraditi više od 30 milijuna eura, a sam šeik neće izgubiti ništa jer će se transfer odraditi između njegovih klubova! U isto će vrijeme 'građani' biti bliže cilju da ispoštuju financijski fair-play, a moći će i kupovati nove igrače na tržištu.

Englezi tvrde kako je Pep Guardiola odlučio 'žrtvovati' Kovačića kojeg bi u redovima Cityja trebao zamijeniti Bayernov Joshua Kimmich, a naš će 'vatreni' zbog toga barem jednu sezonu odraditi u Saudijskoj Arabiji gdje su već Marcelo Brozović i Ivan Rakitić.

Hoće li se ovaj transfer stvarno i dogoditi? Do ljetnog prijelaznog roka ima još dovoljno vremena, ali City opasno 'visi' i jedini spas je u prodaji barem četiri ili pet igrača pa cijela priča i nije tako nevjerojatna.