KANADSKI ENGLEZ

Maštao o Tottenhamu, a sada je među pet najvećih NBA dodavača!

22.04.2012 u 17:06

Bionic
Reading

Kanađanin Steve Nash kao dječak je sanjao o karijeri nogometaša te da zaigra za svoj omiljeni klub Tottenham Hotspur, a od danas je član najvećih pet NBA playmakera u povijesti

Život zaista piše svakakve priče, a o karijeri playmakera Phoenix Sunsa Stevea Nasha vjerojatno će jednoga dana biti snimljen i film.
Naime, otac mu je bio profesionalni engleski nogometaš koji je jedan dio karijere igrao u Južnoafričkoj Republici, gdje je Steve rođen u veljači 1974. godine.

Zatim ubrzo nakon toga obitelj (oba su mu roditelja Englezi!) se seli u Kanadu gdje Steve trenira nogomet, kao i njegov brat Martin (igrao za nogometnu reprezentaciju Kanade!), a jedno vrijeme i hokej za koji će reći 'da mu je pomogao da ima bolji pregled igre u košarci'.

No u školskoj ekipi se nametnuo i kao sjajan košarkaš pa tako igrom slučaja kao 18-godišnjak dobiva stipendiju od američkog sveučilišta Santa Clara (jedino sveučilište koje mu se javilo). Tko zna u kojem bi smjeru išla njegova karijera da se nije pojavila Santa Clara…

Sezonu po sezonu mršavi Steve nametnuo se kao jedan od boljih NCAA playmakera, ali mnogi NBA skauti bili su sumnjičavi oko toga kako taj 191 cm visoki Kanađanin može igrati uspješno u NBA-u. Na povijesnom NBA Draftu 1996, jednom od najjačih u povijesti (Allen Iverson, Marcus Camby, Shareef Abdur-Rahim, Stephon Marbury, Ray Allen, Antoine Walker, Kobe Bryant, Predrag Stojaković…) Nash je izabran kao 15. pick u prvoj rundi.

No od 1996. do 1998. nije se uspio nametnuti treneru u Phoenix Sunsima, ali je zato u njega itekako vjerovao legendarni trener Don Nelson koji ga je 1998. doveo u Dallas Maverickse.
'Doveo sam kanadskog Johna Stocktona', tada je kazao Nelson te izazvao podrugljive podsmjehe mnogih kolega.

Sezone koje su uslijedile, u kojima je redovito bio na double-double prosjeku, dokaz su da je Neslon bio u pravu.
Do ljeta 2004. uz Dirka Nowitzkog tvori jedan od najboljih NBA tandema, no iznenađujuće, u ljeto 2004. napušta klub i vraća se u svoje Phoenix Sunse koji su mu ponudili čak 66 milijuna američkih dolara za šest sezona.

Vlasnik Dallasa Mark Cuban tada je napravio veliku pogrešku jer nije zadržao Nasha, a dokaz tome su dvije titule MVP-a lige (najkorisniji igrač) u sljedeće dvije sezone (2005. i 2006).
Iako nije osvojio prsten NBA prvaka, 38-godišnji Nash i ove sezone pokazuje dao spada u kategoriju najboljih playmakera lige. U 16 NBA sezona na prosjeku je od 14.5 koševa i 8.6 asistencija, a, primjerice, ove sezone je na prosjeku od 10.8 dodavanja po čemu je sa 38 godina na leđima – jedinstven.

U subotnjoj utakmici protiv Denvera Nash je ostvario 13 asistencija te je tako na vječnoj ljestivici najboljih NBA dodavača prestigao velikana poznatog po nadimku The Big O ili, u prijevodu, Oscara Robertsona.

Budući da je Nash najavio da još može uspješno igrati u NBA-u, možemo očekivati da će sljedeće sezone prestići legendarnog Magica Johnsona, a nakon njega blizu mu je i neponovljivi Mark Jackson.

Ako uspije u tome, ući će među top tri dodavača svih vremena, u društvo nedodirljivog Johna Stocktona.

Gospodine Nelson, kapa do poda! Bili ste itekako u pravu kada ste Nasha nazvali kanadskim Johnom Stocktonom.

NAJBOLJI NBA ASISTENTI
1. John Stockton* 15806
2. Jason Kidd 11842
3. Mark Jackson 10334
4. Magic Johnson* 10141
5. Steve Nash 9897
6. Oscar Robertson* 9887
7. Isiah Thomas* 9061
8. Gary Payton 8966
9. Rod Strickland 7987
10. Andre Miller 7445
*uvršteni u Hall of Fame