VRAĆAJU SE ORLOVI

Martins Nigeriju vratio među elitu

14.11.2009 u 17:20

Bionic
Reading

Nogometaši Nigerije plasirali su se na Svjetsko prvenstvo 2010. u dramatičnoj konačnici druge skupine afričkih kvalifikacija s utakmicama u Nairobiju i Maputu

Prije odlučujućih utakmica Tunis je imao 11 bodova, Nigerija dva manje, a obje reprezentacije gostovale su u zadnjim susretima - Nigerija kod Kenije, a Tunis kod Mozambika. Iako su ovisili samo o sebi, Tunižani su izgubili od Mozambika 1:0, a Nigerijci su slavili kod Kenije 3:2. Ključna je bila 83. minuta na obje utakmice - Dario je zabio za vodstvo Mozambika, a Obafemi Martins postigao treći zgoditak za Nigerijce, koji su tako prošli s bodom više od Tunisa.

Kenija je vodila pogotkom Dennisa Olijeha (13), Martins je poravnao u 62., a samo tri minute kasnije Aijegbeni Yakubu je doveo Nigerijce u vodstvo od 2:1. Kenijac Allan Wetende je pogotkom u 78. minuti ponovno zapriječio Nigeriji dolazak na SP, da bi se u 83. minuti pojavio 'spasitelj' iz Wolfsburga Martins, uz veliku dozu sreće s obzirom na rezultat iz Mozambika. Treba napomenuti i to da je Mozambiku trebala pobjeda za treće mjesto u skupini koje vodi na završnicu Afričkog prvenstva sljedeće godine.

'Superorlovima' će to biti četvrti nastup na svjetskim prvenstvima, a na FIFA-inoj ljestvici su 23. reprezentacija svijeta i najbolje plasirana među afričkim selekcijama.

Večeras je nastup izborio i Novi Zeland kojega u Afriku vodi pobjeda od 1:0 protiv Bahreina. Pogodak odluke zabio je Rory Fallon, a među junake se upisao i vratar Paston koji je obranio jedanaesterac. Prvi dvoboj završio je bez golova.