CIESovo istraživanje

Martin Baturina je 'novi Modrić' i jedini je Hrvat u TOP 100; na vrhu je zvijezda Reala

04.05.2023 u 10:20

Bionic
Reading

Martin Baturina, mladi veznjak zagrebačkog Dinama, ove sezone pokazao je ogroman napredak u svojoj igri pa stoga ne čudi interes bogatih europskih klubova za njega

Dokazao se 20-godišnji Splićanin Martin Baturina i u dresu mlade hrvatske nogometne reprezentacije, a njegove igre nisu promakle analitičarima i stručnjacima pa se tako prema istraživanju Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) našao među najvećim svjetskim talentima i to u kategoriji najuspješnijih driblera na svijetu. Samim time mu i vrijednost iz utakmice u utakmicu raste, a kad zaigra za hrvatsku A reprezentaciju za njega će – klub koji ga želi - treba izdvojiti više od 20, 25 milijuna eura. Trenutačno prema Transfermarktu Baturina vrijedi svega 6,5 milijuna eura, ali svima zainteresiranim klubovima je jasno kako ga Dinamo ne bi pusti ni za tri puta veći iznos. Jer ipak je Baturina stekao epitet pravog Modrićevog nasljednika, a o njegovim driblinzima i golovima iz slobodnih udaraca svi danas govore.

Naime, na listi od 100 najuspješnijih driblera na svijetu – i to među igračima mlađima od 23 godine - Martin Baturina zauzeo je ukupno 24. mjesto i jedini je Hrvat među 100 najboljih. No, na listi je velik broj igrača koji su stariji od njega.

No, ako se gleda lista s postotkom uspješnih driblinga, Martin Baturina zauzima visoko sedmo mjesto sa 68,9%.

Ispred njega su se u toj kategoriji našli Mohammed Kudus (Ajax, 76,9%), Karim Kimvuidi (Maritzburg United, 70,2%), Feyttullah Gürlük (Altinordu, 70%), Pablo Palacio (Ferro Carril Oeste, 69,8%), Thiago Almada (Atlanta United, 69,6%) i David Costa (Lens, 69,4%).

Treba naglasiti kako CIES u obzir uzima 75 svjetskih liga koje detaljno prate uz uvjet da je igrač odigrao 1500 minuta u domaćem prvenstvu.

Što se bodova koje igrači skupljaju tiče u obzir se uzimaju tri parametra, a to su frekvencija driblinga (koliko često igrači ulaze u dribling), zatim postotak uspješnosti driblinga te se u obzir uzima i razina na kojoj igrači igraju (poseban koeficijent).

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Ukratko, ako se u obzir uzimaju samo igrači koji igraju prvoligaški nogomet, Martin Baturina je po postotku uspješnih driblinga na visokom petom mjestu.

Dodajmo još kako se na vrhu ove CIES-ove ljestvice, kad se svi parametri uzmu u obzir, našao igrač Real Madrid Vinicius Junior, koji je službeno stekao titulu 'Najboljeg mladog driblera na svijetu.' Ipak mu je jedan od mentora Luka Modrić!

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport
  • +14
Dinamova proslava naslova prvaka na Poljudu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL