LIGA PRVAKA - 1. KOLO

Mandžukić promašio penal, Bayern ipak slavio

19.09.2012 u 22:43

Bionic
Reading

U srijedu je odigrano osam utakmica prvog kola Lige prvaka u skupinama E, F, G i H. Nogometni velikani su uspješno odradili posao, a u okršaju 'divova' Chelsea i Juventusa nije bilo pobjednika (2:2)

U srijedu je u Ligi prvaka bilo vrlo zanimljivo. Samo jedna utakmica završila je bez pogodaka (Celtic – Benfica), pobjede su upisali bivši europski prvaci Barcelona, Manchester United i Bayern, a dogodila su se i dva mala iznenađenja, jer su kao gosti puni plijen uzeli Cluj i BATE Borisov. No idemo redom…

Skupina E

Prvaci Europe, nogometaši Chelseaja, krenuli su prema obrani naslova domaćim remijem. S Juventusom, talijanskim prvakom, Chelsea je odigrao 2:2.

Bila je ovo 27. domaća utakmica u Ligi prvaka kako je Chelsea ostao neporažen, no pitanje je koliko je zadovoljan takvim ishodom u srijedu navečer. Na Stamford Bridgeu je Chelsea u tom razdoblju upisao 20 pobjeda, a s Juventusom je odigrao sedmi remi dosad.

Inače, Chelsea mora više žaliti za preostala dva boda jer je vodio 2:0. Od 30. do 33. minute je domaćin zabio dva pogotka i to je oba puta strijelac bio Brazilac Oscar, ovoljetno pojačanje Chelseaja. Prvi je put uz malu pomoć Juventusove obrane prevario Buffona, ali je zato u drugom pokušaju Oscar maestralno, odmah po okretu, s dvadesetak metara naciljao gostujuću mrežu, prebacivši talijanskog vratara.

No, Juventus je daleko od momčadi koja se može baciti na koljena s dva pogotka. Uostalom, ovo je bilo treći put u Ligi prvaka kako se Juventus vratio do pozitivnog rezultata (remi ili pobjeda) nakon minusa od dva pogotka.

Već u 38. minuti je Vidal smanjio na asistenciju Marchisija, dok je izjednačenje Juveu donio Fabio Quagliarella. U 75. je ušao u igru, a pet minuta kasnije je izjednačio, s tim da je vrlo brzo nakon toga isti igrač pogodio gredu.

Kako god, završilo je bez pobjednika, a Juventus je izbjegao poraz na Otoku nakon šest uzastopnih poraza u Engleskoj, u Ligi prvaka.

U drugom je ogledu Šahtar s 2:0 u Donjecku lako prizemljio danskog prvaka Nordsjaelland. Junak je utakmice bio Armenac Henrik Mitarjan, koji je postigao oba pogotka (44. i 76. minuta).

Hrvatski nogometaš Darijo Srna odigrao je kao kapetan svih 90 minuta za Šahtar, te je zaradio žuti karton, a sudjelovao je u akciji kod prvog gola. Eduardo je, pak, ostao cijelu utakmicu na klupi.

Na drugoj je strani cijeli ogled odigrao Ivan Runje, dok je s klupe za pričuve sve pratio Mario Tičinović.


Skupina F

Nogometaši Bayerna, aktualni europski i njemački doprvaci, otvorili su novu sezonu Lige prvaka pobjedom 2:1 protiv Valencije na svojoj Allianz Areni. Naš Mario Mandžukić je u završnici promašio penal.

Trener Bavaraca Jupp Heynckes u utakmicu je krenuo bez svoje najbolje dvojice ovosezonskih strijelaca - Thomasa Müllera i Mandžukića umjesto kojeg je priliku u vrhu napada dobio Claudio Pizarro. Peruancu je to, inače, bio 50. nastup za Bayern u Ligi prvaka i ukupno 100. u karijeri u europskim kupovima.

TRIBINA.HR

TKako vam se dopalo prvo kolo Lige prvaka? Je li to najbolji nogomet na svijetu? Koja je bila ljepotica kola? Koja je bila najlošija utakmica? Uključite se u raspravu na tribina.hr!

Bayern je od samog početka očekivano dominirao i već je u četvrtoj minuti Toni Kroos imao odličnu priliku, ali je s desetak metara poslao loptu preko gola. Do vodstva su domaći nogometaši ipak došli u 38. minuti kada je Franck Ribery prošao po lijevoj strani, gurnuo loptu ka Arjenu Robbenu, a ovaj je proslijedio do Bastiana Schweinsteigera koji ju je iskosa s desne strane spremio u mrežu Diega Alvesa.

U 63. minuti je Mandžukić ušao u igru umjesto Pizarra, a 13 minuta kasnije je vodstvo je povećao Kroos sjajnim udarcem desnom nogom s otprilike 25 metara. Sudačka nadoknada je donijela još dva uzbuđenja: najprije je Nelson Valdez glavom smanjio na 2-1, a potom je Adil Rami u kaznenom prostoru srušio Arjena Robbena i dobio drugi žuti karton. Loptu je na bijelu točku namjestio Mandžukić, ali Alves je zaustavio njegov udarac i spriječio ga da postigne svoj prvi pogodak u karijeri u Ligi prvaka.

U drugoj utakmici skupine F bjeloruski BATE Borisov je senzacionalno kao gost svladao Lille s 3:1. Aleksandr Volodko, Vitalij Rodionov i Edgar Olehnovič već su u prvom poluvremenu šokirali Francuze koji su do kraja uspjeli samo ublažiti poraz. U nijednoj od dosadašnjih 26 utakmica u Ligi prvaka Lille nije primio tri pogotka, a u srijedu mu je to uspjelo već u prvih 45 minuta i to iz svega četiri udarca koliko je BATE uputio unutar okvira gola.

Nogometaši Barcelone su teškom mukom osvojili prva tri boda na premijeri nove sezone Lige prvaka. Na domaćem travnjaku je Barça pobijedila moskovski Spartak 3:2 u skupini G.

Opasno je Kataloncima visio i jedan bod budući da je Spartak do 72. minute vodio 2:1. No, do kraja je utakmica dva puta zabljesnuo Lionel Messi koji je s dva pogotka okrenuo rezultat u korist domaćina i time osigurao pobjedu 3:2.

Messi je time došao do 53. pogotka u 69. nastupu Lige prvaka, a ovo je bilo već četrnaesti put da je na utakmicama Lige prvaka postigao dva pogotka ili više. Podsjetimo samo da je kroz zadnje četiri sezone Lige prvaka Argentinac bio najbolji strijelac ovog natjecanja.

Barcelona je odigrala slabu utakmicu s jako malo žara, koji se zapravo pojavio tek kada je Romulo u 59. doveo Spartak u vodstvo 2:1. Tada su Katalonci krenuli žešće, pritisak se isplatio i nije se ponovila 2009. godina. Tada je posljednji put Barcelona izgubila domaću utakmicu u Ligi prvaka i to, zanimljivo, protiv ruske momčadi - Rubin Kazana.

Spomenimo još da je prvi pogodak za Barcelonu postigao 21-godišnji Cristian Tello, lijepo odmjerenim udarcem s vrha šesnaesterca, dok je prvi pogodak Spartaka autogol Danija Alvesa.

U drugom ogledu skupine, u Glasgowu, nije bilo uopće pogodaka. Po jedan bod je pripao povratniku u Ligu prvaka Celticu, te gostu iz Lisabona - Benfici. U tom je ogledu Benfica bila nešto bolja, imala veći broj udarac, ali na kraju nije uspjela materijalizirati nešto konkretniju igru.

Skupina H

Pogotkom Michaela Carricka već u sedmoj minuti utakmice nogometaši Manchester Uniteda došli su do pobjede (1:0) protiv Galatasaraya na svome Old Traffordu u 1. kolu skupine H Lige prvaka.

LOPTA OKRENULA LEĐA
Braga je uputila nevjerojatnih 38 udaraca prema vratima Cluja, ali je na kraju izgubila s 2:0

Carrick je primio loptu od Robina van Persieja, potom odigrao dupli pas sa Shinjijem Kagawom i na koncu matirao Fernanda Musleru. Turski je prvak nakon primljenog pogotka igrao bolje, ali nije uspio konkretizirati dominaciju.

U 52. minuti dosuđen je jedanaesterac za 'crvene vragove' nakon prekršaja Buraka Yilmaza na Rafaelu. Udarac Nanija je, međutim, obranio gostujući vratar i tako donio nove frustracije Sir Alexu Fergusonu. Ovo je, naime, bila treća uzastopna utakmica u kojoj je njegova momčad promašila kazneni udarac!

Još su dosta prilika imali igrači Galatasaraya do kraja dvoboja, pogađali su i vratnice, ali United je uspio sačuvati prednost. Vrijedi istaknuti da je prvi nastup za domaće nakon 22. studenoga prošle godine ubilježio Darren Fletcher koji je imao velikih problema s crijevima zbog čega mu je čak i karijera došla u pitanje.

U drugoj utakmici skupine Braga je pred svojim navijačima uputila nevjerojatnih 38 udaraca prema vratima Cluja, ali je na koncu izgubila s 2:0. Oba je pogotka za rumunjski klub već u prvom dijelu zabio Brazilac Rafael Bastos, a naš Saša Bjelanović je svih 90 minuta ostao na klupi.