sportske igre mladih

Mali Topuščani i Topuščanke plasirali se na državnu završnicu Sportskih igara mladih

  • Autor: I.Ž.
  • Zadnja izmjena 12.03.2020 22:30
  • Objavljeno 10.03.2020 u 23:55
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Veliki sportsko-edukativni dan u Topuskom započeo je paljenjem plamena Plazma Sportskih igara mladih koji su uz pomoć malih sportaša zapalili: Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, Ivica Kuzmić, načelnik općine Topusko, Domagoj Mosler, direktor Top Terme Topusko i Tomislav Gudić, direktor natjecanja Plazma Sportskih igara mladih...

'Mladi su budućnost i najvažnija briga ove županije te se puno ulaže u njihov razvoj, a Igre su najbolji način promicanja sporta. Ovu manifestaciju podržavamo dugi niz godina u nekoliko gradova naše županije te će se takva situacija nastaviti i u narednim godinama', izjavio je gospodin Žinić.

Zadovoljstvo domaćinstvom Turneje radosti u svojoj općini istaknuo je i gospodin Kuzmić.

'Sportske igre mladih u potpunosti se uklapaju u naše vizije razvoja mjesta i Općine Topusko jer su takva druženja neophodna za male sredine, gdje djeca kroz druženje, sport i zdrav način života postižu napredak.'

U sportskom dijelu programa sudjelovala su djeca iz osnovnih škola koja su se natjecalau turnirima u graničaru i utrci na 60 metara.

Napete utakmice graničara iznjedrile su dvije pobjedničke ekipe: Lavovi i Topličani.

U trčanju su dodijeljene četiri zlatme medalje, a najbrži su bili: Arijana Dobrenić, Matej Žugaj, Melani Mitar i Gabrijel Nikić.

Pobjednici su se plasirali na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati u krajem lipnja, a gdje će u četiri dana imati priliku besplatno uživati u čarima Splita i druženju s klincima iz cijele Hrvatske.

Osim sportskog dijela natjecanja sve okupljene čekala su mnogobrojna iznenađenja te edukativne aktivnosti, okrijepa u Coca- Cola Cup corneru i izbor za najboljeg sportaša Hrvatske.

Edukaciju djece i mladih o važnosti bavljenja sportom, te sprječavanju nasilja i diskriminacije Igre provode i kroz veliki projekt 'Youth Sports Fair Chance'. Projekt ima za cilj identificirati i razviti najbolje prakse vezane za sport koje doprinose širenju poruka poštovanja, borbe protiv diskriminacije i rasizma te prevencije svih oblika nasilja u sportu. Projekt uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz 6 partnerskih zemalja, a sufinanciran je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije te je ukupna vrijednost projekta 365.525 eura.

Do današnjeg su se dana Igre razvile u najmasovniju amatersku sportsku manifestaciju u Europi koja godišnje okuplja više od 202.000 djece i mladih Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Djeci omogućuju da se okušaju u 10 sportova: Coca- Cola Cup u nogometu, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika. Ove su godine srušile sve rekorde po broju natjecatelja i sudionika.

Snaga Igara su upravo njeni sudionici, osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele regije, više od milijun i pet stotina sportaša koji su u 24 godine osjetile što su to sport, druženje i zabava.