VEJIĆ I BULJAT NA LEDU

Malešova politika štednje uzela prve žrtve

19.06.2011 u 16:02

Bionic
Reading

Od osmorice prvotimaca kojima je predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš namjeravao smanjiti ugovore, zasad nisu pristali Hrvoje Vejić i Marijan Buljat te su obojica udaljeni iz momčadi i treniraju po posebnom programu

Hrvoje Vejić i Marijan Buljat prve su žrtve politike štednje koju je na Poljudu uveo Hrvoje Maleš. Novi predsjednik smatra da nijedan prvotimac Hajduka ne bi smio imati zagarantiran ugovor na više od 100.000 eura, pa im zato ostatak zarade želi vezati uz broj nastupa, postignutih golova, pobjeda i osvojenih trofeja.

Ponuda se čini razumna i poticajna, pogotovo jer Maleš otkriva da će većina igrača vrlo lako ispuniti postavljene uvjete i doseći ono što im je ionako bilo garantirano. Nije ni čudno što je na dogovor odmah pristao Krešo Ljubičić, koji je mlad i željan dokazivanja. Nije čudno ni što su opciju potpisa načelno prihvatili i Danijel Subašić, Marin Tomasov, Srđan Andrić i braća Sharbini, koji čekaju transfere u inozemstvo ili im je mjesto u postavi gotovo zagarantirano, a time i bonusi.

No jednako tako nije čudno ni što na dogovor nisu pristali Hrvoje Vejić i Marijan Buljat. Vejić se vratio iz inozemstva i potpisao trogodišnji ugovor s Hajdukom, koji mu je s bonusima i nagradama garantirao i preko 400.000 eura po sezoni. No onda je pod prijetnjom odstranjenja iz momčadi pristao prepoloviti ugovor, uz uvjet produženja na još jednu sezonu. I sada Maleš od njega očekuje novi ustupak, a istovremeno je kupio Ljubu Miličevića te se nada dolasku Josipa Šimunića, koji bi trebao zauzeti Vejićevo mjesto u momčadi!?

Još u goroj poziciji je Marijan Buljat, koji je prvotnih 300.000 eura po sezoni, koliko mu je ponudio Peroš za preseljenje iz Maksimira na Poljud, također pod prijetnjom odstranjenja iz momčadi, pristao smanjiti na 200.000. No nedugo potom Buljat je slomio nogu i sada je u poziciji da se pokušava vratiti nogometu. Objektivno, teško je vjerovati da će, u zadnjoj sezoni ugovora, Balakov imati strpljenja čekati da se Marijan dokaže, a time i da zasluži obećani bonus. Uostalom, pored Režića, Oremuša i Bulkua, Hajduk i dalje traži pojačanje na desnom boku, što jasno pokazuje koliko ozbiljno na Marijana Buljata računaju.

Činjenica je da su pojedini igrači Hajduka preplaćeni, pogotovo kad se uzme u obzir ono što pružaju na terenu, kao i rezultati. No isto tako bi i Maleš morao imati više sluha, pogotovo prema onima na koje objektivno ne računa i koji nisu krivi što su njegovi prethodnici s njima potpisali ugovore. Uostalom, pritiscima i tjeranjem igrača iz momčadi ne samo da šalje ružnu sliku budućim generacijama, nego i potencijalnim pojačanjima koja želi dovesti.