spektakl u polufinalu

Mala Slovenija i Luka Dončić napravili čudo, a poruka NBA zvijezde cijelom svijetu sve govori; show su mu ipak ukrala braća Gasol koji su donijeli tešku odluku

Bionic
Reading

Košarkaši SAD i Slovenije izborili su plasman u polufinale olimpijskih igara u Tokiju. No, priča turnira svakako je Slovenija i Luka Dončić koji igra senzacionalno. A podatak kako je Slovenija izborila plasman među najbolje četiri reprezentacije zaista je senzacionalan

Slovenska košarkaška reprezentacija napravilo je čudo i prije dolaska na Igre u Tokio. Luka Dončić, jedan od najboljih NBA igrača, uz pomoć suigrača i američkog pojačanja Mikea Tobeyja (koji igra besplatno i kaže da mu je čast biti na Igrama, op.a.), uspjela na kvalifikacijskom turniru u Kaunasu šokirati domaćina Litvu i izboriti plasman u Tokio.

>> Čudesni slovenski košarkaš Luka Dončić potpisuje novi petogodišnji ugovor a on mu jamči čak 202 milijuna dolara

A igrama u Tokiju od prve se utakmice pokazali da su spremni za medalju. Dončić je Argentini ubacio 48 koševa u skupini, poigrao se ostalim protivnicima (gotovo je na triple-double prosjeku!), a nevjerojatnom lakoćom izborili su i polufinale. Stigli su među četiri najbolje reprezentacije svijeta na ovako snažnom turniru. Zaista su napravili čudesan rezultat i to na kakav način.

Naime, u četvrtfinalu je Slovenija bila uvjerljivo bolja od Njemačke 94:70. Treba reći kako je Slovenija sjajno otvorila utakmicu i nakon prve četvrtine imala je devet koševa razlike (25:14). Njemačka je do poluvremena smanjila na pet razlike, no iduće dvije dionice su otišle na slovensku stranu za uvjerljivih +24.

Sloveniju je do pobjede predvodio Zoran Dragić sa 27 koševa i šest skokova, dok je Luka Dončić dodao 20 koševa, osam skokova i 11 asistencija. Opet je zamalo upisao triple-double...

'Među četiri smo najboljih na svijetu iz zemlje od svega dva milijuna ljudi. Kakav osjećaj!', napisao je na društvenim mrežama Dončić koji vodi Sloveniju prema medalji. Čak ni zlato nije nemoguće kako dobro na terenu izgledaju.

U njemačkim redovima najefikasniji su bili Maodo Lo sa 11 i Niels Giffey sa 10 koševa.

Sloveniju u polufinalu čeka pobjednik Francuska koja je sa 84:75 nadigrala Italiju.

Stoga se mnogi pitaju što je sljedeće? Mogu li Slovenci izboriti finale i napravi još veće čudo.

U drugom četvrtfinalnom dvoboju Amerikanci su pobijedili Španjolsku 95:81 i idu na Australiju koja je lako dobila Argentinu.

Španjolska je bolje otvorila utakmicu i nakon prve četvrtine je vodila 21-19. Dobro se držala i do poluvremena (43-43), no Amerikanci su u drugom dijelu zaigrali bolje i na krilima Kevina Durana izborili su pobjedu.

Durant je predvodio SAD sa 29 koševa, Jayson Tatum je dodao 13, a Jrue Holiday 12 koševa, dok su u španjolskim redovima najefikasniji bili Ricky Rubio sa 38 koševa i Sergio Rodriguez sa 16 koševa.

Ovo su četvrte olimpijske igre u nizu u kojima su Španjolci gubili od Amerikanaca. No u Pekingu (2008) i Londonu (2012) su izgubili u finalu, a u Rio de Janeiru u polufinalu. No, za Španjolce su obe igre posebne jer se neki igrači opraštaju od reprezentacije...

Braća Gasol se službeno oprostila od reprezentacije

Španjolski košarkaši braća Pau i Marc Gasol objavili su u utorak, nakon što je Španjolska poražena u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Tokiju od SAD-a, da prestaju igrati za reprezentaciju.

"To je moja zadnja utakmica sa Španjolskom, vidjet ćemo i je li zadnja utakmica u karijeri. Hvala svima što ste uvijek bili tu. Iz dna mog srca", rekao je Pau nakon poraza od SAD-a.

"Ali ta eliminacija neće baciti sjenu na sjajnih 20 godina i na činjenicu da smo došli ovdje", dodao je legendarni pivot španjolske reprezentacije koji je u 41. godini nastupio na svojim petim olimpijskim igrama.

S La Rojom osvojio je tri olimpijske medalje-dva srebra u jednu broncu.

U porazu od SAD-a (81-95) Gasol je odigrao šest minuta bez pogotka.

I njegov mlađi brat Marc je također objavio oproštaj od reprezentacije.

"Mlađi trebaju igrati. A da bi oni mogli igrati, stariji im se trebaju maknuti s puta", kazao je 36-godišnji Gasol koji je u NBA igrao za Los Angeles Lakers, a sada se vratio u Barcelonu.

"U sportu nikada ne možeš znati. Posebno kada igrate protiv momčadi kakva su SAD.... Zahvalan sam svima što mogu sudjelovati na ovim Igrama", rekao je za kraj Pau Gasol, koji je zbog ozljede stopala gotovo dvije godine bio odsutan s košarkaških terena.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal